Čokoláda jako zdravá droga

22.11.2017 09:01
Drogy

Je čokoláda stejně návyková jako drogy? Proces, který se při jejich konzumaci odehrává v mozku, je v každém případě identický. Jak drogy, tak čokoláda totiž v lidském mozku aktivují všechna centra odměny. "Čokoláda přispívá k uvolňování hormonu dopamin, který hraje roli při závislosti na nějaké látce," říká lékař a nutriční poradce Franck Senninger, jehož cituje francouzský deník Le Figaro.

Můžeme ale považovat závislost na čokoládě za stejně silnou jako závislost na nějaké droze? “Někteří lidé mají špatnou náladu, když nemají svou denní dávku čokolády, ale to je vše. Jestliže je pocit chybějící dávky čokolády velmi silný, jde nepochybně o mnohem závažnější poruchu v příjmu potravy,“ prohlašuje Senninger.

A pokud jde o údajné afrodiziakální účinky, čokoláda bohužel rozhodně váš sexuální život neobohatí. Tento mýtus má počátek v přítomnosti fenylethylaminu v čokoládě. “Tento hormon se sice vylučuje při orgasmu, ale nevyvolává jej,“ upozorňuje lékař.

Čokoláda je však pro naše zdraví zlatým dolem. Obsahuje vitaminy B1 a B2, polyfenoly, hořčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsaženo více než 800 různých látek. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2012 vydal příznivý posudek ohledně pozitivního působení čokolády proti kardiovaskulárním nemocem. Četné vědecké studie ukázaly, že čokoláda má příznivý vliv na naše poznávací schopnosti.

Čokoláda rovněž kladně působí na naši paměť, je účinná proti arteriální hypertenzi či zánětům. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody.

Jiné výzkumy ukázaly, že pravidelná, ne však přílišná, konzumace čokolády snižuje riziko obezity. Její antioxidanty totiž regulují ukládání tuku a kompenzují kalorie, které s ní sníme. Musíme však dávat pozor na “zneužívání“ čokolády. Tato pochoutka totiž často neobsahuje jen kakao, ale i tuk a cukr. Proto se doporučuje jíst raději černou čokoládu, v níž je více než 70 procent kakaa.

Podle nedávné americké studie přispívá flavanol obsažený v kakau ke zpomalení přirozeného ubývání paměti spojeného s věkem.

Začněte mluvit se “závislým“ na čokoládě o jeho oblíbené potravině, a on vám odpoví, že si právě koupil několik tabulek svého antidepresiva. Čokoláda uvolňuje, zlepšuje náladu a stimuluje paměť. Stejně jako lékárníci v 18. století jsou milovníci čokolády přesvědčeni o jejich zdravotních účincích, které se teď experti snaží vědecky dokázat. A důkazů je dost, zejména pokud jde o kardiovaskulární choroby.

Podle jedné německé studie prováděné osm let na 20.000 lidí snižuje každodenní konzumace omezeného množství čokolády (7,4 gramu denně) o 48 procent riziko mrtvice a o 27 procent riziko infarktu. Účinek je ještě výraznější při denní konzumaci deseti až dvaceti gramů. “Tyto výsledky jsou zjevně spojeny s nízkou arteriální tenzí u milovníků čokolády. Je to velmi zajímavé, protože i mírné snížení arteriální tenze snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí,“ soudí profesor André Vacheron z francouzské Lékařské akademie.

Jiné výzkumy ukazují, že indiáni kmene Guna, kteří žijí v Panamě, vděčí za svou nízkou arteriální tenzi a nízkou úmrtnost na nemoci srdce a rakovinu svým kakaovým nápojům.

Zdroj:ČTK

Související články

Devět bizarních zdravotních rad, které fungují

28.6.2017 00:01

Strava pro zdravé srdce: 5 mýtů a pravd

3.2.2017 00:01

Vhodné potraviny nejen pro běžce

10.8.2016 00:01

5 potravin, které mohou vašemu psovi vážně ublížit

12.2.2016 00:01

Jídelníček na hubnutí pro ženy

4.2.2016 00:01

Jak zvýšit hladinu dopaminu ve vašem mozku

17.12.2015 00:01

Jídla z kuchyně, která zvyší váš sexuální apetit

1.10.2015 00:01

Je čokoláda lepší než botox?

4.9.2015 00:01

Potraviny pro dobrou náladu

19.8.2015 00:01

Pizza, brambůrky a čokoláda jako drogy

28.4.2015 00:01

Potraviny nevhodné pro malé děti

9.4.2015 00:01

10 potravin, které pomáhají spalovat břišní tuk

7.1.2015 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

Zdravé nápoje: Lepší než káva! Horká čokoláda s macou

18.9.2014 00:01

13 potravin, které podporují vznik akné

10.9.2014 00:01

Jak získat energii bez kofeinu

16.6.2014 00:01

Jak snížit riziko mrtvice

14.4.2014 00:01

Potraviny proti vysokému krevnímu tlaku

11.2.2014 00:01

9 potravin, které zvyšují počet spermií

3.10.2013 00:01

Potraviny, které mohou přispět ke snížení krevního tlaku

18.9.2013 00:01

Co vám může vyvolat migrénu

19.6.2013 00:01

Víte, kolik je kofeinu v kávě či čokoládě?

28.5.2012 00:01

Faktory provokující záchvat migrény

6.3.2012 00:01

Čokoláda: Která je zdravá?

21.2.2012 00:01

Látky vyvolávající rozkoš

1.6.2009 00:00

Nekrmte pejska čokoládou!

10.4.2009 00:00

Strava pro dobrou náladu

12.9.2008 00:00

Čokoláda - nový homeopatický lék

8.7.2008 00:00

Sacharidy v dětské výživě aneb Zdravé mlsání

13.3.2008 00:00

Tmavá čokoláda není podle vědců tak zdravá, jak se dosud tvrdilo

18.1.2008 00:00

Dráždidla a stimulancia

4.10.2007 00:00

Čokoláda snižuje riziko infarktu podobně jako aspirin

15.12.2006 00:00

Jak podpořit produkci serotoninu

5.11.2004 00:00

Omlazovací čokoláda

10.3.2004 00:00

Závislost na čokoládě

24.10.2002 00:00

Co má společného konopí a čokoláda

6.3.2002 00:00

Omezte cukr, kávu a čokoládu

15.2.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

...přispívá k uvolňování hormonu dopamin - pisatel zřejmě...
!  |  22.11.2017 10:08

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *