Co má společného konopí a čokoláda

6.3.2002 00:00
Drogy

Zatímco vědci objevili nové údaje o cannabinoidech a anandamidech, nedávné studie rovněž zjistily, že konopná pryskyřice není jediným zdrojem cannabinoidů. Tři z jejích komponentů byly objeveny i v čokoládě. V prohlášení neurologického institutu v San Diegu se vědec Daniele Piornelli domnívá, že tyto komponenty se "mohou podílet na subjektivních pocitech spojovaných s konzumací čokolády".

Jiní vědci ovšem varují, že podobné konečné závěry jsou předčasné, protože neexistují záznamy o tom, že se čokoládové cannabinoidy udržují v těle dostatečně dlouho a vyskytují se v dostatečně vysokých koncentracích, aby to bylo nějak významné. Mluvčí Institutu duševního zdraví odhaduje, že člověk by musel naráz sníst čokoládu v množství odpovídajícím dvaceti procentům jeho tělesné hmotnosti, aby na sobě pocítil nějaké psychoaktivní účinky, to znamená, že by se mu udělalo nevolno dlouho předtím, než by pocítil euforii.

Cannabis je tudíž jasně stále nejlepším zdrojem přírodních cannabinoidů. Nese to s sebou otázky o tom, odkud naše těla berou sloučeniny důležité pro naše fyzické i duševní zdraví a jakou roli hrají potraviny v udržování naší chemické rovnováhy.

A pozor, jednoho dne možná PDFA označí za odrazovou drogu nikoli marihuanu, ale čokoládu.

Zdroj: Chris Conrad - Konopí pro zdraví, nakladatelství Pragma

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Yeah pitche... pet let starej prispevek =)
Ragamuff  |  27.10.2007 06:58

Čokoládu jsem miloval už od mala :o) a brčko si dneska dám taky moc rád...
Hmm  |  4.5.2009 00:18

fakta o marihuaně http://www.marihuana.cz/
fakta o marihuaně  |  7.2.2011 01:26

Přiznání bývalého ředitele velké farmaceutické společnosti John...
Doporučuji knihy Johna Virapena - pravda o lécích  |  28.12.2014 19:36

ja bych chtěl přestat hulit nějaka rada hulim denně cca 20 let...
David  |  10.12.2016 10:49

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *