Reklama

Máta a naše paměť

Máta patří k nejmocnějším bylinám. Už středověký herbář praví: Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu a je v každém čase zdráv. U nás je máta určitě jednou z nejčastěji pěstovaných bylinek. Navíc je nenáročná, doslova se o ní dá říct, že roste jako z vody.

Název máta je odvozen z latinského slova >>mente<< neboli myšlení, protože se věřilo, že máta stimuluje činnost mozku. Mattioli - italský lékař, který od roku 1554 působil v Praze - o mátě napsal: Máta vzbuzuje žádost tělesnou a utvrzuje všechny údy. Vůně mátová posiluje mozek i paměť, působí dobrou mysl a dává chuť k jídlu. Dnes se používá jako prostředek, který stimuluje proudění krve do hlavy, posiluje paměť, soustředění, osvěžuje a vyvolává kreativitu a tvůrčí inspiraci a zlepšuje náladu. Pití mátového čaje působí i jako uklidňující prostředek při silných psychických výkyvech, bolestech hlavy a při nespavosti.

Máta patří k nejčastěji užívaným bylinkám, její uvolňující a protizánětlivé účinky z ní činí skvělý prostředek pro všechny potíže spojené s bolestí a křečemi, jako je bolest žaludku, nadýmání, kolika, nevolnosti, svíravý průjem a křečovitá zácpa. Sti­muluje také játra a žlučník. Mátový čaj povzbuzuje chuť k jídlu, je vhod­ným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení. Pokud si ho dáte po tučném jídle, kdy je vám >>těžko<

Máta provoní omáčky, polévky, saláty a nápo­je, přidává se i k pečenému či grilovanému masu a rybám. Hodí se rov­něž do tvarohových pomazánek, dresinků a omáček, bylinkového más­la a k ochucení rýže.

Lístky máty přidávejte až ke konci vaření. Dodají čistou a svěží chuť asijským, arabským a řeckým specialitám. Báječně zvýrazní i chuť luštěnin, okurky, kozího sýra, melounu, krevet, telecího, jehněčího a drůbežího masa, koření se jí i ryby a mleté maso.

Reklama

Lze ji přidávat i do různých sladkostí - krémů, zmrzlin, pudinků, ovoc­ných salátů, mátovými listy se zdobí různé poháry a nápoje. Labuž­níkům je určený tip: do palačinkového těsta vmíchejte lžíci naseka­ných lístků máty.

Mátový čaj - nápoj pro chytré hlavy

2 lžičky sušených listů máty, 500 ml vody

Mátu dejte do vody, nechte krátce přejít vai a pijte po malých dáv­kách po celý den.

Vyzkoušet můžete i marocký mátový čaj, který připlavíte ze zeleného čaje s čerstvými nebo sušenými lístky máty.

Povzbuzující a osvěžující nealkoholické mojito

10 čerstvých lístků máty, 1-2 lžičky cukru (nejlépe přírodního), ledo­vá tříšť, sodovka, limetková či citronová šťáva

Lístky máty a cukr lehce rozmačkejte ve sklenici, přidejte rum, citró­novou šťávu, ledovou tříšť, dolijte sodovkou a ozdobte plátkem citronu.

Zdroj: Jarmila Mandžuková - Kniha pro váš mozek, nakladatelství Start

Reklama

Komentáře

Gidi (Út, 13. 5. 2014 - 23:05)
Co se proslavilo?.....................Hovno.
nealkoholické mojito (Út, 28. 3. 2017 - 21:03)
...a přidejte rum, ...
sardanapal* (St, 29. 3. 2017 - 16:03)
Taky sem zasel mátu , ale dokud nevyroste tak nevím kam ©?©
Lucie (St, 16. 12. 2020 - 17:12)
Dobrý den, mi třeba pomáhají potravinnové doplňky pro lepší soustředěnost a podporu mozku. Chápu, že je to docela komerční záležitost a sama jsem zprvu byla proti tomu, ale pravda je, že jsem si nakonec jeden opravdu oblíbila (X-espeed) Ale na netu je široká řada různých. Tak kdyžtak můžete zkusit.
Martin (Út, 12. 1. 2021 - 18:01)
Ten x-espeed jsem také beru vždycky, když mám zkoušky, myslím, že tam hraje velkou roli ale i psychiky toho, že prostě něco berete a tak by vám to mělo pomoct a tím si i více věříte.
janickam34 (Pá, 29. 8. 2014 - 15:08)
Tak to mě těší, že je máta takhle zdraví prospěšná. Máme ji docela velkou spotřebu. Pěstuji si ji v truhlíkách na okně (http://www.vladeko.cz/kvetinove-truhliky/jednoduche-truhliky-na-parapety), takže to mám doma voňavé pořád. V létě ji rádi pijeme &quot;proplesklou&quot; ve vodě - do džánu s vodou dám hrstku lístků máty, které předtím proplesknu v dlaních, aby se rozvoněly a zaliju vodou. Je to výborné a jednoduché
Reklama