Reklama

Protirakovinné vlastnosti česneku

Česnek a další druhy zeleniny rodu Allium (cibule, pórek, šalotka, pažitka) brzdí rozvoj rakoviny dvojím způsobem.

Zaprvé chrání před škodami, které působí kancerogenní látky (např.nitrosaminy vznikající z dusitanů), zadruhé brzdí růst rakovinných buněk.

Látky, které mají tento protirakovinný vliv, se uvolňují při mechanickém poškození pletiv této zeleniny.

Čerstvě podrcený česnek je naprosto nejlepším zdrojem protirakovinných látek a případné náhražky s ním nesnesou srovnání.

Fytochemické látky z česneku a cibule jsou schopny přecházet vzniku či progresi zejména rakoviny žaludku a jícnu, i když jisté vlivy byly zaznamenány i u rakoviny plic, prsu či tlustého střeva.

Reklama

Zdroj: Výživou proti rakovině, nakladatelství Vyšehrad

Reklama

Komentáře

Reklama