Reklama

Trest smrti

Cuba Libre (Út, 24. 10. 2006 - 13:10)

co je tohle za divnou konstrukci? to přece nemá nic společnýho s pravicí nebo levicí. protože v takový optice je jasně poslem trestu smrti (krajní) levice se svými lágry, kde sice rozsudek smrti nebyl častý, ale časté bylo mučení až k smrti. takže slogany o imperialistických stvůrách, krvežíznivých pravičácích, silných rukách, ... bych klidně nechal u ledu (v případě tohoto tématu)

Pes Filipes (Út, 24. 10. 2006 - 13:10)

Volání po trestu smrti je projev siláctví pravice, která si chce ústavu a zákony upravovat podle sebe, pro svoji dravost a bezohlednost. Protože ještě sama nemůže vraždit, vyvolává svoji žízeň po krvi alespoň v touze zavést trest smrti. Ale trestem smrti začíná každá cesta k "silné ruce". Tedy fašismu. Demokratická společnost by se neměla snížit k vraždě - tedy vykonání trestu smrti. Dnes nad vrahem - zítra nad moudrým Sókratem...

herodes (Út, 24. 10. 2006 - 13:10)

no a? po par letech asi sotva. a to, ze vam jsou fuk justicni omyly, to hovori za sve. jako naprosta dmenetka jste se projevovala pokazde, ale poslednimi prispevky tomu jeste nasazujete korunu.

Silvia (Út, 24. 10. 2006 - 13:10)

Jsem toho názoru, že naše soudnictví není schopno bez v y s o k ý ch rizik tento trest udělovat. Justiční omyly jsou ovšem v zemích s vyspělým soudním systémem a schopnou policií eliminovány téměř na minimum. Existuje -li nějaké promile případů, kdy je popraven nevinný, stejně to vyváží pozitiva ,která s sebou trest smrti nese. Vrah už n i k d y podobný čin nespáchá! Nikdo z vás - odpůrců trestu smrti se nedokáže vcítit do kůže dítěte, kterému zavraždí nějaké odporné individum matku(nebo naopak) a po deseti letech je propuštěno na svobodu, takže se s ním může pozůstalý kdykoliv setkat znovu na svobodě.

Honza (Út, 24. 10. 2006 - 13:10)

Trest smrti, pokud by byl obnoven, musí být pro delikventy obvzláště brutální a masové......musí jim to být prokázáno a přiznání pod tíhou důkazů by také nebylo od věci. Nemohu se ubránit dojmu,že pan Kájínek by byl popraven za někoho jiného......."vysoce postaveného". Čili ano , ale prokázat s následným přiznáním a za brutalitu a masovost činu.

jan5 (Út, 24. 10. 2006 - 13:10)

to Majkl66: v mnohém by se s tebou dalo souhlasit ale, proboha, proč do toho pleteš politiku a politické strany? To vy, s těmi modrými ptáky, jste už stratili i zbytky občanské i lidské soudnosti? Zastáváš se přísneho postihu za ty nejodpornejší zločiny, já také. Ale jsou to právě vaši senátoři, kteří navrhují opakovaně ty vrahouny Mašíny and company na STÁTNÍ VYZNAMENÁNÍ!!! Vyznamenání toho státu, kde žijí potomci a rodiny jejich obětí! To je pro tebe normální? Co jim ty oběti udělaly? Otcové, synové, bratři, nevinní lidé? Kde je tvé svědomí? Nestydíte se!? Konfrontuj si to a zkus s klidným svědomim říci, že udělali dobře, když je povraždili. Sami dobře vědí, že jejich svědomí čisté není, ani nebylo, a ani si netroufnou vstoupit na tuto půdu. Nevinní by si to dovil mohli.

Luigi (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Trest smrti byl zaveden už za První republiky. Diletante

Rudý Khmer (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Když jste všichni pro trest smrti, proč vám tak vadí komunisti? Justiční chyba v případě trestu smrti by byla pěkný průser. A máte právo osobovat si legální vraždu? Trest smrti patří do středověku a na divoký západ.

Cuba Libre (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Trest smrti není trest - je to jen ochrana společnosti před výdaji za dlouhodobé věznění. A hlavně si nedokážu představit "zastrašující" účinek existence trestu smrti - opravdu si nejsem jistý jestli několikanásobný vrah (resp. jiný "případ") je schopen před činem udělat "výpočet za kolik to bude" (a když by mu vyšla smrt, že by nezabil tolik lidí?). A že s tím začínají poláci, kde se politika řídí tím co na to církev, tak to už je opradu mimo moje chápání (je to přece o zabití člověka nebo ne?).

Jedlý Kaštan (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

V obzvláště brutálních činech, sériových vraždách a vraždách dětí, není nic pro obhajobu a možnost nápravy. Proto bych souhlasil s trestem smrti, ale jak už bylo výše řečeno, za určitých podmínek. A to na základě přímých důkazů a v případě již třeba nepatrné pochybnosti, doživotí(doplnění vyšetřování, třeba i po několika letech. Při nalezení přímých důkazů tento změnit na trest smrti)

Ondro (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Ale Silvie, ale ty si vlastně protirečíš.Inak absolútne súhlasím s názormi pred tebou.

Niggy (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

mam to!v idealnim svete plnem stesti a fantazie by si mel vrah sahnout sam na zivot...cimz by se(dost alibisticky)vyvarovala spolecnost role vraha a ucty by byly vyrovnany...business je business...

Waley (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Diskuse o trestu smrti je zbytečná, dokud nebude existovat jistota, že nebude zneužíván nebo že neefektivní výkon státní správy nepovede k justičním vraždám. Zatím si nedokážeme udělat ani pořádek s úplatky ve fotbale. Bavme se raději o tom, zda zavést tělesné tresty - třeba i pro mladistvé! Leckterá kriminální kariéra by byla takto zlikvidována dřív, než by pořádně začala

Rudolf (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Zajímavé. Pokud je věc naprosto jasná, tak smrt, když si nejsme jisti, tak vězení! A mohl bys říci, za co to vězení, když si nejsme jisti???????????

Pytlák (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Jo, jen ať to odsejpá! Taky jsem slyšel, že v Číně maj dokonce mobilní soudy a mobilní popravčí čety. Holt velká země...!

Herodes (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Tak např. v Thajsku se chodi na sibenici rovnou od odvolaciho soudu, nebo hned po zamitnuti milosti kralem, pricemz odvolaci soud funguje tak, ze to vyrizuje tentyz soudce a vetsinou jeste behem tehoz dne...

Darina (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Jsem zasadne proti trestu smrti, i v pripade tezkych deviantu. Samozrejme se mi nelibi, ze treba individuum jako Straka je na svobode. Moje predstava trestu by byla dozivoti bez moznosti propusteni, vezen by musel tvrde pracovat - jednak aby si vydelal na svuj pobyt ve vezeni a jednak, aby byl svou praci alespon nejak prospesny pro spolecnost. Rozhodnout o smrti jineho cloveka je primitivni, neeticke a tyto "vykonavatele spravedlnosti" radim do stejne kategorie jako vraha a vlastne jeste do horsi. Vrah ma alespon nejaky motiv, bud osobni ve vztahu k zabitemu nebo dusevni poruchu, uchylku, ktera se mu vymkla z ruky, tezke detstvi. Lide, kteri nekoho poslou na smrt jen tak, pod rouskou zakona, by sami meli byt prvni, kteri ve vezeni skonci. Nebo se vam zda normalni clovek, ktery ve vezeni dela kata? Zabije vic lidi nez vsichni ti devianti dohromady, ale to je v poradku, byl jenom dost chytry, aby ze sveho sadismu udelal verejne prospesnou cinnost. Zda se vam normalni soudce, ktery vyrkne ortel smrti nad clovekem, ktereho vubec nezna? Zdaji se vam normalni lidi, kteri se prijdou podivat na popravu vraha na elektrickem kresle? Me osobne se prici i lide, kteri schvaluji trest smrti. Vypovida to dost o jejich postoji k zivotu, skryte nebo otevrene agresivite, neschopnosti videt veci pod povrchem, urcite plytkosti. Jsem rada, ze ziju tady a ne treba v Americe (kde jsem stravila v minulosti taky nejaky cas). Tam je podle pruzkumu vetsina lidi pro trest smrti a nedivim se tomu s ohledem, ze vetsina lidi se tam radi k primitivum. Pripada jim normalni, ze vzhledem k nabozenstvi neschvaluji potraty nebo euthanasii, ale zabit jineho cloveka, ikdyz vraha, je v poradku! Jak se tohle slucuje s jejich virou, ze zivot je posvatny a nedotknutelny? Oni to neresi, vetsina z nich si tuhle otazku nikdy nebyli schopni polozit. Vesele se tam popravuje, a to i dusevne nemocne lidi, kteri trpi schizofrenii a vrazdu spachali behem ataky. Uz vubec nemluvim o justicnich omylech!!Myslim, ze nase justice taky neni normalni, zase v tom smyslu, ze jsme pravdepodobne jedina zeme na svete, kde vrah muze dostat za svuj cin pouze podminku..Mame toho hodne co napravovat, ale jsem velice rada, ze trest smrti u nas byl jednou provzdy zrusen.

Sindy (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Trest smrti není pouhou satisfakcí pro pozůstalé(i když i tu pokládám za důležitou) je trestem definitivním - vrahy zcela jistě neděsí doživotí s možností propuštění ,útěku apod. Jeho smysl ovšem spočívá zejména v té nejdůslednější ochraně společnosti před "lidmi", kteří jsou pro ni hrozbou. Kdyby byli např.sadističtí vrazi popraveni již po své první vraždě, nemohlo by se stát, že jsou po pár letech propuštěni a dopustí se tohoto činu několikrát znovu.

Silvia (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

pro trest smrti za brutální vraždy, teroristické činy apod., stejně tak jsem pro přísnější trestání násilných trestných činů spáchaných mladistvými pachateli. Ovšem problémem zůstává naše justice a policie, která je zčásti neschopná, zčásti zkorumpovaná ( o čemž nás, bohužel, téměř denně přesvědčují sdělovací prostředky). Jestliže vraždy spáchané např. Stodolovými šetřila naše policie jako sebevraždy, protože byla líná usilovat o řádné vyšetření případů, jakou záruku máme, že se u nás nebudou popravovat nevinní?! Vždy jsem zastávala názor, že by měl být trest smrti u nás obnoven, ale vzhledem k šíleným poměrům, které u nás panují, bych se toho obávala (nikoliv ovšem proto, že bych snad měla s vrahy soucit).

Rudla (Út, 24. 10. 2006 - 12:10)

Jsi potencionální vrah. Uvědomuješ si to? A jaké z toho máme učinit závěry my ostatní?

Reklama

Přidat komentář