Reklama

Alkohol

V malé míře výborný lék, uvolňuje, zbavuje stresu a deprese, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní napětí a křeče, červené víno neutralizuje viry a bakterie, snižuje nebezpečí cévních a krevních onemocnění.

Víno se používalo nejen k pití, ale také například k čištění ran na bitevním poli. Alkoholu se užívalo k čištění střev, léčení nespavosti, zácpy a především k otupování bolesti při trhání zubů a menších operačních zákrocích. Ve středověku sloužil při léčbě tyfu a cholery. Nejdůležitější předností alkoholu je, že působí na nervový systém jako tišící a uklidňující prostředek. Pravidelné pití malého množství červeného vína dokáže neutralizovat viry a bakterie, snižuje hladinu cholesterolu a je výbornou prevencí cévních a srdečních onemocnění. Pravidelné pití asi čtvrt litru černého piva denně podporuje tvorbu mateřského mléka.

Za nejvhodnější pro prevenci infarktu se považuje červené víno v množství 2 dl denně. Je třeba upozornit, že alkohol je návyková droga a jako velmi snadno stravitelný zdroj energie představuje velké nebezpečí pro obézní jedince. Používání šumivých alkoholických nápojů, jako jsou sekty a kombinace alkoholických nápojů se sodovkou, nelze považovat za vhodné. Uvolňující se oxid uhličitý totiž roztahuje stěnu žaludku, čímž se zvětší její povrch a resorpce alkoholu se urychlí, aniž by se mohl rozložit. To má za následek rychlou opilost. Známý nápoj kovbojů "whisky and soda" je ve skutečnosti fikce autorů kovbojských příběhů. Ve Skotsku a Irsku se k whisky servíruje zásadně pramenitá voda.

Reklama
Reklama

Komentáře

sdfg (Ne, 31. 12. 2017 - 16:12)
Tak co, pánové,(platí i...To máš pravdu,já to málem zapomněl,je vidět,že ty na rozdíl ode mně seš chlap a na AA chodíš pravidelně. Bez alkoholu se dá také slavit, správně! PF 2018!
Já se vožeru j… (Ne, 31. 12. 2017 - 16:12)
To máš pravdu,já to málem...Na abstinenci je celý rok času
sdfg (Ne, 31. 12. 2017 - 22:12)
Právě tobě je určen předpřipravený návod jak se napít a neohrozit se na kocovině,pokud selžeš jako alkoholik,je to tragická chyba,která tě může stát dlouho pečlivě budovanou abstinenční svěžet a znovu uvést do nutkavějšího období abstinence,takže já tedy opravdu pít nebudu a to ani dnes,ani zítra,ani za čtrnáct dní.
sdfg (Ne, 31. 12. 2017 - 22:12)
Moje cesta byla chuťově přebít silvestrovská jídla,takže žádné chlebíčky,ale sytá a masitá jídal,hořčice,česnek,sýr.A na to sladké datle.K tomu polívky od číňana,kam dám česnek a ďábla alkoholu vypálím jak červa,může si zkusit,jsem připraven...
chlašču (Ne, 31. 12. 2017 - 23:12)
celej rok, tak si dnes mohu dát pohov
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 03:01)
S alkoholem je to i s jako třeba kafem,že se vzbudíte uprostřed noci a dáte si kafe a pak jedete na kafi,kdy vám to řekne dost někdy odpoledne a patrně unaveni půjdete spát jak jste chtěli večer a normálně se vyspíte a čerství a rozmyšlení na práci odejdete do práce.
Akorát teda bez toho klidní čerství a rozmyšlení vám to alkohol udělá taky,taky budete mít najednou málo a v noci půjdete na pivo a taky ráno budete pokračovat na pivě...
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 04:01)
Jestli se rozchlastám jako Bohdan Chmelnický a jeho lokaj Bohun tak požádám pana Pomahače,aby mi úd připevnil místo nosu,aby mi již nikdo nenalil a byt vybavím zrcadli,též by se mi hnusilo potom muset močit často,takto se mi zhnusí přijímat víc prázdných tekutin v alkoholu.
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 04:01)
Zajímavé,že i dost vysoce inteligentních podlehne chlastu,ale to asi dříve,kdy ještě nebyla taková možnost se z toho kreativně a důstojně dostat a byla jen ta možnost skončit s profesí třeba lékaře a jít do protialkoholní,tam se nechat buzerovat a pak přijít jako změněný člověk a to i potrestaný jako za to všechno i když to do té doby byl vzorný otec,manžel,pracant,dítě co dělalo radost rodičům a student medicíny s červeným diplomem...No tak to asi radši umřel v padesáti,šedesáti...a štafetová kolík ,že boj s alkoholem se nedá vyhrát,jen remizovat předal svým dětem...
Michal (Po, 1. 1. 2018 - 04:01)
Jestli se rozchlastám jako...Ty Chmelnický,i kdyby ti Bohdan přioperoval místo nosu úd,zcela jistě by nefungoval,ale jedno je pravda,údem ti to už myslí...
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 05:01)
Alkohol je špatný,vůbec nejhorší je tvrdý alkohol,pak víno a relativně bezpečný pro rozumné lidi je pivo,ale pro nerozumné je jakýkoliv alkohol nebezpečný a to životně,protože zabít se dá naprosto nemírným děláním čehokoliv.
Z původně něčeho co bylo k dispozici pouze o svátcích,svatbách,pohřběch,křťinách,dožínkách,vánocích,apod.,se udělal normální obchod a kšeft,protože v tom byli prachy a stačilo tu rukavici zvednout.Ne ,že nebyli putyky,ale nechodili do nich lidi tak jako dnes,chodili tam lidi co tam měli důvod chodit a různí lidé co k tomu měli důvod,ne běžní lidí s běžným bezproblémovým životem
A pokud tam chodili,byla doba práce a tvrdé disciplíny v životě a práci,takže když šel sedlák na pivo,tak se osm zvedl a řekl,stávám zítra ve 4h,čau.
Víš (Po, 1. 1. 2018 - 06:01)
Alkohol je špatný,vůbec...prd, jak to bylo.
anonymní alkoholik (Po, 1. 1. 2018 - 11:01)
Tak jsem včera abstinenci porušil! Našel jsem doma schovanou sedmičku bílého vína, z roku 2013. Bylo mi jí líto vyhodit. Tak jsem jí prostě vypil! Ale následně jsem se pak poblil.
Už mi alkohol domů nesmí!!! Navíc, včera večer mi "spadnul" doma internet. Takže, i z toho, možná ta depka,
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 11:01)
Tak jsem včera abstinenci...Aha,takže máš problém...Budeš zapírat nebo to řekneš až se tě budou logicky ptát,jestli si vydržel o silvestra?!
Laješ (Po, 1. 1. 2018 - 11:01)
tady proti alkoholu a přitom na něj máš chuť. Papeženec horší papeže
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 11:01)
Tak jsem včera abstinenci...Příště je taky silvestr,to je času dost,důležité je abstinovat právě dnes.
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 11:01)
tady proti alkoholu a přitom...On se svěřil,přeci ho nebudeš za to lát,ty laješ,nech ho.
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 11:01)
tady proti alkoholu a přitom...Já třeba ano,přiznávám,tajně jsem si koupil v sobotu tři velkopopovické kozly,které měli ve slevě a vychladil za oknem a v hodině dvanácté jsem je vypil a pak zas vyblil prstem v krku,no stydím se,ale na AA to nepráskněte,já budu tajit,opice nebyla,protože jsem je naexoval a ihned pak naředil půl litrem teplé vody a vyzvracel...
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 11:01)
Já třeba...Takže já kecám,ale tobě to docela věřím,takže ty budeš dál popíjet ,protože žádný abstinent si nebyl,viď?!
Velkej pic (Po, 1. 1. 2018 - 14:01)
Ahoj. Moc rad chlastam. Jdu treba ke kamosovi a jako starter dame ve 2 lahev vodky a pak normalne pokracuje vecer. Jdem nekam ven, piva tvrdy a na konci vodka redbul.Nemam ani tolik rad ten nastup, ze bych se bavil s lidma a byl zabavnej atd. Mam rad kdyz uz jsem uplne kozenej, ze uz moc nevnimam a jsem jakoby v tranzu. To uz bude tak 2,5 promile.a to se mi libi. Na zacatku akce jdem hodit neco do bedny a kfyz nahodou neco vyhrajem, tak je to pak jeste dabelstejsi. A proc to sem pisu? Jen tak, protoze si to nakej debil pak precte. Tak nazdar
Velkej pic (St, 23. 9. 2020 - 13:09)


Ahoj. Moc rad chlastam. Jdu treba ke kamosovi a jako starter dame ve 2 lahev vodky a pak normalne pokracuje vecer. Jdem nekam ven, piva tvrdy a na konci vodka redbul.Nemam ani tolik rad ten nastup, ze bych se bavil s lidma a byl zabavnej atd. Mam rad kdyz uz jsem uplne kozenej, ze uz moc nevnimam a jsem jakoby v tranzu. To uz bude tak 2,5 promile.a to se mi libi. Na zacatku akce jdem hodit neco do bedny a kfyz nahodou neco vyhrajem, tak je to pak jeste dabelstejsi. A proc to sem pisu? Jen tak, protoze si to nakej debil pak precte. Tak nazdar
sardanapal* (Po, 1. 1. 2018 - 15:01)
Můj Silvestrovský účet: 1,5l Mattoni a 0,5l 100% ananas juice .
anonymní alkoholik (Po, 1. 1. 2018 - 21:01)
Tedy Sardo, to se mi líbí! "Klobouk dolů." No, tedy, já zírám. Nenavštěvuješ taky AA? Vzkaz všem, kteří pijou.
Na každého jednou dojde. Nakonec, všichni opilci dopijou!
Potom už bude pro mnohé pozdě: zničená játra, nefungující slinivka, alkoholová demence, různé druhy rakovin, atd....
Přeji všem střízlivý celý nový rok 2018!
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 21:01)
Ahoj. Moc rad chlastam. Jdu...Jistě je určitá skupina,kteří takhle žijou v celku v pohodě pívo,cígo,véča,sexík,telka,cígo,káva,štrůdl,práce,se psem,chalupa,pívo,cígo,nohejbal,koupák,sexík s milenkou,fárem spátky ,koupání a mydlení,viagra a sexík s manželkou,procházka s dětmi,výlet,práce...
Ale že by se ožírali do němoty,to asi ne...
sdfg (Po, 1. 1. 2018 - 21:01)
Ani orangutan se nepřežere banánů,aby mu bylo blbě,to jen blbá kráva se nadme mokrý trávy a blbej chlap se ožere k zeblití a k alkoholové cirhoze.
anonymní alkoholik (Út, 2. 1. 2018 - 17:01)
To máš úplnou pravdu. I ten vůl ví, kdy má přestat pít! Ale chlap je někdy horší, než dobytek! Ale, bohužel, i ženy. Ty chodí na AA také. Ale ty pijí většinou o samotě. Kupují si domů flašky, které mají různě poschovávané! Je to smutné.
Chlapi, ti se většinou chodí bavit do vináren a hospod. Ti, narozdíl od žen, doma nepijí. Nebo alespoň, tolik nepijí.
Ono je to také o tom, že mužský alkoholismus na veřejnosti, je daleko lépe tolerován celou společností. Ženy inklinují spíše ke sladkým likérům, míchaným alkoholickým koktejlům a vínu. Mužský alkoholismus je především pivní, ale i vinný a kořalečný.
sdfg (Út, 2. 1. 2018 - 18:01)
To máš úplnou pravdu. I...AA již prasata právě nejsou,to si akorát ty nyní.
sdfg (Út, 2. 1. 2018 - 18:01)
To máš úplnou pravdu. I...Jsi nechutný ožrala a nebaví mne jak tu neustále narušuješ diskusi o alkoholismu,když nejsi schopný přestat pít tak tu neškoď.
sdfg (Út, 2. 1. 2018 - 19:01)
To máš úplnou pravdu. I...Saloní keci,kapitáne kyde,chlastáš tak nemudruj,čpí to alkoholovým alibismem,většina alkoholiků abstinuje,to by si se divil,nejsou všichni slaboši,většina to zvládne a zamete s tím šmejdem, už sme jako národ vyjebali s horším xindlem.
sdfg (Út, 2. 1. 2018 - 19:01)
Saloní keci,kapitáne...šlechta,církev,náckové např.
sdfg (Út, 2. 1. 2018 - 19:01)
A to nejsem kovanej ani husita ,ale nemám rád slabost a nezaměstnané ufňukánky.
DDD,- (Út, 2. 1. 2018 - 19:01)
Právě, že do AA chodí lidé, kteří si uvědomují své problémy s alkoholem, vypráví své životní příběhy, proč pít začali...
Nevím, proč by měl být ožrala a škodit na diskuzi?! Přece se snaží abstinovat! Kdyby nepil, nemusel by do AA vůbec chodit. Já si myslím, že tady skoro každej chlastá.
sdfg (Út, 2. 1. 2018 - 19:01)
Právě, že do AA chodí...Bohužel znám takové ty lidi co prohlašují ,že vlastně nekouří,že přestali pít a pak z nich vyleze,že kdysi kouřili 3 krabičky tvrdých cigaret denně a dnes jenom jednu krabičku a že chlastali litr whisky a nyní jen dvě tři lahve vína...
sardanapal* (Út, 2. 1. 2018 - 19:01)
Tedy Sardo, to se mi líbí!...To co píše níže , neber v potaz on je magor ...
sardanapal* (Út, 2. 1. 2018 - 19:01)
Bohužel znám takové ty...Ty pijane a hulibrku !
Bolí to , co ?
A?K?§ (Út, 2. 1. 2018 - 20:01)
To co píše níže , neber v...bléééé
A?K?§ (Út, 2. 1. 2018 - 20:01)
? já a mojo předci dostali právo založit první mešitu v Praze střešovicích od Karal IV.,tak proto můj věroučně negativní postoj k A?K?§u.
a tam něco nalejvaj? (Út, 2. 1. 2018 - 20:01)
Já byl kdysi v jeruzalémské synagoze v Praze a tam po bohoslužbě ve vedlejší místnosti vytáhli flašky vodky a vesele popíjeli, mně dali taky a jako hostu se mi tam velmi líbilo.
sdfg (Út, 2. 1. 2018 - 21:01)
to jsem napsal já. Škoda,...A?K?§,jeruzalémské?!Tak to bylo asi v nějaké vsi za Prahou,protože takovou já neznám.Vím,že nalévají v restauraci v Španělské synagoze,což je takový malý bar,ale pivo tam mají asi za devadesát korun a malé.
A?K?§ (Út, 2. 1. 2018 - 23:01)
NEALKO: vše co není ALPA KRABČÁK OKENA.
Poněkud levnější varianta TGV TEQUILA GIN VODKA.
Tony (St, 3. 1. 2018 - 07:01)
Jeruzalémská synagoga, přesněji synagoga v Jeruzalémské ulici je u Wilsoňáku směrem na Jindřiškou. Je to reformovaná synagoga, kam orthodoxní židé nechodí. Ti chodí do Staronové.
sardanapal* (St, 3. 1. 2018 - 08:01)
NEALKO: vše co není ALPA...Hele mudrlante proč na jedné stránce používáš hned dva nicky po sobě ?
Tak trochu ses provalil , protože na jiných dvou debatách máš stejný text pod těmito ...
A?K?§ (St, 3. 1. 2018 - 21:01)
Jeruzalémská synagoga,...Nejlepší pivo je v Praze maj v Potrefené Huse na Wilsoňáku,tam maj také nejvýhodnější ceny,dvě piva za 110Kč, když od někud jedu tak jsem se tam vracel a dal deset a bylo po výplatě.
sdfg (St, 3. 1. 2018 - 22:01)
Nejlepší pivo je v Praze...Nepropaguj tady alkohol,to je forum pro abstinující,a tím jim můžeš jen přivodit chuť a pomalou smrt a selhání orgánů.Takové selhání slinivky je hrozné,člověk oteče a má až 20 litrů vody v těle navíc.Nevysmívej se a chlastej si na své triko alkáči nešťastný.
sdfg (St, 3. 1. 2018 - 22:01)
Ožralci ožralčata ožralečňata mepijte lihy tuze jedovatá,
spadnete do dryjáku,budete mít na kahánku,játra tuze jedovatá.
sdfg (St, 3. 1. 2018 - 23:01)
Já si dám hlt ruma, a pak jsem jako puma.
K tomu hlt skotský na ženský hezký.
Panáka slivovice na český lvice.
A pak se zebleju, protože antabus je hnus.
Antabus (Čt, 4. 1. 2018 - 00:01)
měl Kalousek v šuplíku ve sněmovně.
anonymní alkoholik (Čt, 4. 1. 2018 - 11:01)
Po antabusu bývá hodně špatně, když se na něj pije hodně alkoholu. Já ho neberu. Ale jedna paní, která už je v důchodu, kdysi, po smrti svého manžela, propadla alkoholu! Skončila v protialkoholní léčebně, v Praze "U Apolináře." Klinika se nachází v Praze 2.Primářem je zde MUDr. Petr Popov.Hlavní lékařka- adiktoložka, z oboru psychiatrie, je paní MUDr. Olga Pecinovská. Ta vede oddělení žen. Mimochodem, léčba u Apolináře trvá u mužů 3 měsíce. U žen je léčba 17 týdenní. Ta paní po měsíci zde léčbu skončila, protože si, při závodech v parku léčebny, zlomila ruku. Při běhu uklouzla na trávě ve svahu. Byla tam, bratru, před nějakými 20 roky. Moc jí to tedy nepomohlo. Dnes u má sedmdesátku. Zase, koncem října loňského roku, slavila své "velkolepé" narozeniny. Zase pochopitelně "přebrala", a zlomila si nohu v kotníku. Už má asi čtvrtou zlomeninu. Přitom, ta paní žije zdravě, pěstuje si konopí a bylinky, vystududovala zahradnickou architekturu, a přitom takhle dopadla! Je o generaci starší, než já. Podobní lidé, i když o něco mlaší, navštěvují AA. Alkoholismus není o stupni inteligence a vzdělání, ale je hodně o duševních zraněních a těžkostech v životě, které nemůže žena unést. V té době ta paní, krom smrti manžela, měla již dospělé děti-holky, které již byly pryč z domu. Jedna studovala v Americe, druhá již byla vdaná a bydlela pryč s manželem. Má zkušenosti s detoxem i antabusem. Její dcery jsou inteligentní vysokoškolačky, které sklon k alkoholu nepodědily. Z jejích vnoučat jsou slušní mladí lidé. Bohužel, ta paní si nala přítele, který chodí denně na pivo. Ale co je teď v"nové práci", tak se drží. Akorát, hulí jako tovární komín. Víte, ono je to všechno i o rodinném zázemí. Když alkoholu propadne chlap, je to špatné! Pokud alkoholismu propadnou ženy, je to přímo tragédie! Ženský organismus tolik nevydrží. Proto ty zlomeniny. Po alkoholu se nejen blbne, ale hlavně dochází k úrazům, osteoporóze, zlomeninám! Alkohol přináší s sebou samozřejmě celou další řadu zdravotních problémů! Zlomeniny jsem zatím nezažil žádné, ani v dětství, ani v dospělosti. Akorát, jsem pořád bez předních zubů. Věřte mi, ač jsem chlap, jde to hodně na psychiku! Nechci vypadat jako bezdomovec!
DDD,- (Čt, 4. 1. 2018 - 15:01)
Opravdu, smutný příběh o alkoholismu. Akohol zabíjí, více než si myslíte! Není žádným hrdinstvím, stát se alkoholikem/ alkoholičkou. Alkohol je únik od reality.Opíjejí se slaboši.
Ne nadarmo se říká, že alkohol je metla lidstva! Proto všichni, kdo tady pravidelně chlastáte, byste se měli zamyslet nad tím, jak skončí každý ožrala! A ještě se říká:"Ženská ožralá, svině hotová"! Ženský alkoholismus je ještě mnohem horší, než opilost u chlapa!!! Ožralý chlap je taky hnusně odporný!! Rozvrací rodiny, přichází o zaměstnání, koníčky, dobré přátele! A nepochybně, také o zdraví. Ženský organismus je na tom ještě mnohem hůře. Ženy mají více tělesného tuku, nižší tělesnou hmotnost, menší játra, a tím i méně enzymu, který alkohol z těla odbourává. Ženská se opije daleko dříve, než chlap!
sardanapal* (Čt, 4. 1. 2018 - 15:01)
Navíc ožralé ženské bývají agresivnější než chlapi ...
Tony (Čt, 4. 1. 2018 - 16:01)
Opíšu tu jeden citát z dnešních lidových novin:

"Pokud bychom výrazněji zdražili pivo, přesunou se opilci ke krabicovému vínu. Pokud bychom jim pak zdražili to víno, poškodili bychom české vinaře a ti opilci by se přesunuli k nelegálnímu lihu"

Miroslav Kalousek, TOP 09
Reklama