Reklama

Benzodiazepiny a závislost

V medicíně se jedná o vůbec nejpoužívanější psychofarmaka, prakticky všechna dnes užívaná anxiolytika patří do této skupiny. Jsou velmi často zneužívána jak uživateli drog, tak běžnou populací a lékaři je mnohdy dosti neopatrně a dlouhodobě předepisují. Jsou součástí mnoha domácích lékárniček.

Kromě anxiolytického účinku mohou mít také sedativní, hypnotický, antiepileptický, protikřečový a centrálně myorelaxační účinek (konkrétní účinky závisí na typu preparátu). Všechny léky mají různě vyjádřenou složku uklidňující, větší dávky téměř vždy vyvolávají spánek.

(Zne)užívané dávky jsou poměrně široké, zpočátku stačí jedna až několik tablet, postupně se lze propracovat až k několika desítkám. Léky jsou poměrně bezpečné při předávkování, pokud ovšem nejsou užity spolu s jinou tlumivou látkou. Zrádný je zvláště alkohol. Kombinace s alkoholem mohou vést ke smrtelnému předávkování.

Závislost na nich vzniká plíživě, má složku psychickou i fyzickou, odvykací stav se projevuje neklidem, návratem potíží, kvůli nimž byl lék původně předepisován. Vážnou komplikací mohou být epileptické záchvaty vedoucí i k úmrtí.

S hlavními a pro lékaře většinou žádoucími účinky látek této skupiny léků úzce souvisí i účinky nežádoucí, které použití léků komplikují. Nežádoucí účinky se zvýrazní ve vysokých dávkách a při dlouhodobém užívání, tedy nejvíce při zneužívání a závislosti na benzodiazepinech. Jsou většinou také způsobeny tlumivým účinkem na CNS, resp. ovlivněním určitých struktur mozku, např. limbického systému. Mohou však mít vliv i na jiné části těla nebo například na nenarozený plod.

Reklama

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří:

  • Únava a ospalost, které nastupují již v léčebných dávkách, a s nimi související prodloužení reakčního času, které může vést k selhání při obsluhování strojů, např. řízení auta.
  • Zmatenost ? při vyšších dávkách může dojít ke ztrátě orientace nejen v okolí, ale i v situaci, v níž se postižený nachází.
  • Intoxikovaný pak může být úzkostný, nebo dokonce agresivní a v záchvatu silné agresivity zaútočit na své okolí.
  • Narušení krátkodobé paměti, jehož výsledkem jsou tzv. okna, zvláště pokud je benzodiazepin užitý v kombinaci s jinou tlumivou látkou, např. alkoholem nebo heroinem. Nepamatování si toho, co se dělo v intoxikaci, je velmi častým steskem při jejich nadměrném užívání, resp. po jeho skončení. Postižení si někdy nepamatují celé týdny i měsíce svého života.
  • Ztráta motivace k řešení problémů ? souvisí s odstraněním strachu a úzkosti. Člověk přestává mít potřebu složitou situaci řešit.
  • Snížení svalového napětí ? zvláště po vyšších dávkách někdy intoxikovaní působí jako ?z hadrů?, mnohdy mají obtíže udržet se na nohou.
  • Přechod placentární bariérou a intoxikace plodu ? benzodiazepiny jsou plodem pomaleji metabolizovány, jejich užívání může vést k vrozeným vadám (např. k rozštěpům rtu a patra).
  • Užívání na konci těhotenství a v období těsně před porodem vede k abstinenčnímu syndromu novorozenců.
  • Přechod do mateřského mléka ? pokud žena užívající benzodiazepiny kojí, tak léky přechází s mateřským mlékem do těla dítěte. Kromě útlumu dochází i k velkému zatížení jater, v nichž se benzodiazepiny metabolizují, a brání tak odbourávání jiných důležitých látek, např. bilirubinu. Nakonec může dojít k trvalému poškození mozku.

Rozdělení:
Dělí se na skupiny jednak dle intenzity hypno-sedativního (zjednodušeně tlumivého) působení, jednak podle rychlosti eliminace (zjednodušeně vylučování) a tím i délky účinku.

  • Dle intenzity hypno-sedativního působení:

Léky s nejmocnějším hypno-sedativním působením se používají jako léky při poruchách spánku, léky způsobující slabší útlum jsou indikovány proti úzkosti.
Silná hypnotika: Rohypnol (fl unitrazepam), Nitrazepam (nitrazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam).
Léky způsobující slabší sedaci: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Oxazepam (oxazepam), Rivotril (clonazepam), Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam).

  • Dle délky účinku:

Dlouhodobě působící léky mají vylučovací poločas (tj. doba, za kterou se množství účinné látky v organismu sníží na polovinu) delší než 1 den. V jejich eliminaci hrají důležitou roli játra a při jaterních onemocněních se jejich vylučování zpomaluje.
Dlouhodobě působící léky: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Defobin (chlodiazepoxid).
Středně dlouho působící léky: Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam), Rivotril (clonazepam), Rohypnol (fl unitrazepam).
Krátkodobě působící: Oxazepam (oxazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam). Vylučovací poločas u těchto medikamentů je kratší než 12 hodin, jsou zatíženy vyšší pravděpodobností vzniku závislosti než léky dlouhodobě působící.

 

Zdroj: Drogy -otázky a odpovědi (Portál)

Reklama

Komentáře

A je legrační (Út, 17. 4. 2018 - 17:04)
jak samotní čtenáři a uživatelé jsou manipulovatelní a ochotně papouškují propagandu farmaceutických firem...
Omyl (Út, 17. 4. 2018 - 20:04)
zda někdo bere moderní...Právě BZD vysazuji. A je to průšvih. vysoké jaterní testy,ledviny ještě nevím. Trvá to už druhý měsíc a vpodstatě nefunguju.
no (Út, 17. 4. 2018 - 21:04)
jak samotní čtenáři a...hlavně je na hlavu, že se tady řeší nějaká lobby, miliardové zisky f. firem, ale jakmile ukážou v TV reklamu, paka pro "léky" letěj.
Ale pak nezapomenou nadávat na odporné farmaceutické firmy.
Bonni (Pá, 20. 4. 2018 - 22:04)
to Martina:
Ano,...Pochopila jsem správně 250 tbl.Hypnogenu denne
Bonni (Pá, 20. 4. 2018 - 22:04)
Pochopila jsem správně 250...Jak dlouho jsi to brala?
Bonni (Pá, 20. 4. 2018 - 22:04)
Bez diazepamu fungovat muzes,...Kolik Rphypnolu jsi brala?
Bonni (Pá, 20. 4. 2018 - 22:04)
Kolik Rphypnolu jsi brala?
Jedovatej (Čt, 26. 4. 2018 - 11:04)
250 Hypnogenů denně? To je nějaký překlep! A určitě už je po smrti!
:) (Po, 7. 5. 2018 - 03:05)
ahoj no to co tupisete mi prijde dost vtipny beru uz asi prez rok ansilan(neco jako diazepam) doktorka mi predepisuje 6 baleni na mesic ja jsem schopnej bejt za tyden bez prasku :D nastesti znam zachranyho doktora :D pointa ale je ze jsem si daval klidne pres 250 mg ansilanu do toho hulil a obcas pil podotykam ze po dobu vice nez roku a vzdy kdyz dosel ansilan a xanax od zachrayho doktora (1mg) baleni tak jsem to vysadil ze dne na den jediny co jsem pocitoval byla zvysena uzkost(mam uzkostnou poruchu) no po nejaky dobe se ke me dostal stillnox hned prvni den po vysazeni stillnoxu jsem dostal epileptak tzv grand mal takze otres mozku takze chci jen rict ze benzodiazepiny jsou bezpecny leky a pro nekoho hodne dulezity at uz z jqkyho koliv duvodu ale o zolpidemu a z-drogam obecne neplati :)
:) (Po, 7. 5. 2018 - 04:05)
ale to nejhorsi je jak trapne tezky je ty benzaky ziskat vzdyt je to tezsi sehnat nez nelegalni drogy coz pro me komu nic jinyho nez benzo nepomaha (ad jsem zkusil jednou ani jsem je nedobral vetsi hnus jsem nezral)je docela problem zvlast kdyz pro dalsi prasky bych si mohl treba az za 15 dn. takze ja jsem "porouchanej" a jeste me nutej se doprosovat o prasky :D
Beru (Po, 7. 5. 2018 - 08:05)
0.25 mg Neurolu na spaní. Už od r. 2002, takže 16 let. Je to minimální dávka, lékař moc dobře vidí, že to nezvyšuji, že jsem stabilní, takže nemá problém mi to předepsat. Ale naprosto chápu, že se lékaři zdráhají to předepsat magorům, kteří toho spolykají desítky denně.
Halka (Po, 7. 5. 2018 - 10:05)
ahoj no to co tupisete mi...ahoj smajlíku, je mi tě moc líto, že máš úzkostnou poruchu, mám to taky a je to, s nadsázkou, zkažený život. Mně dali na tu úzkost a depresi i jeden stupeň invalidky, nejsem schopná vůbec fungovat. A máš pravdu, že na úzkost jsou benzodiazepiny ten nejlepší, nejúčinnější lék, prostě nic je nemůže překonat!!! Taky do mě cpali jako náhražku různá antiepileptika, AD, neuroleptika a další sračky, důsledkem byla nespavost, neskutečná únava, dvacet kilo nadváhy, úzkost to stejně zcela nepotlačilo, prostě hrůza a hnus. A taky to bohužel musím shánět po známých, protože doktor mi to nepředepíše. Předepisuje se feťákům na heroinu subutex, aby měli náhradu, přitom si to někteří stejně píchají, ale při BZD se doktoři kroutí, jak kdyby to dávali ze svého. Přitom pro někoho je lepší brát bzd, i když jsou návyková, než nepřetržitě trpět.
ne (Po, 7. 5. 2018 - 11:05)
Na úzkost je nejlepší psychoterapie bez léků.
leo (Čt, 24. 5. 2018 - 11:05)
0.25 mg Neurolu na spaní....Konečně rozumný příspěvek na dnešním fóru.
Jsou lidi, kteřív ničem neznají míru a pro ty potom je nemožné jim předepisovat léky,které jsou ve větším množství jedy.
Takže snad jen léčba zdravým způsobem života a ne látkami.
Leo (Čt, 24. 5. 2018 - 11:05)
Třeba takový Trump,kdyby mu ordinovali zdravý styl a nebral látky již od dětství tak nemusel vůbec takhle skončit s hlavou v pytli.
Mno (Čt, 24. 5. 2018 - 23:05)
Celá ta Trumpovic rodinka, to je spolek moderních psycopatů, kteří jakoby vyšly z těch červeno knihovničkových knížek osobního růstu a rozvoje a rychlých úspěchů v životě dodržovaním několika pouček.
Üž jako dítě na něm bylo vidět, že to jetakovej ten magor ir co jezdí na tom ostrově Mann dokola a že tam vždy zgebne až tři závodníci,to je prostě nezastaví tam jezdit furt znova.
No. (Čt, 7. 6. 2018 - 10:06)
Donald Trum zřejmě kouří konopí a pije alkohol, jako Dán! Protoje takový divný. A Miloš Zeman, ten bere prášky na neuropatii a kdoví, na co ještě! V alkoholismu si vede na prvním místě. Denně vypije 6 skleniče, zřejmě dvoudecek a tři velké panáky Becherovky! A toho piva, co vypije! To bylo vidět, když zapadl do hospody! Těch piv v Praze bylo hned několik! Na Vysočině možná ještě mnohem více!
No. (Čt, 7. 6. 2018 - 11:06)
oprava: Trump.
Vaverka (Pá, 8. 6. 2018 - 09:06)
Nedobré kombinovat s alkoholem protože zesiluje to alkohol a člověk pak je typický feťák co sedí někde a hihňá se všemu.
No. (Pá, 8. 6. 2018 - 23:06)
Třeba, Miloš Zeman kombinuje léky, cigarety a alkohol dohromady. Taky to tak vypadá! Dělá si ostudu po celém světě, lidé z něj mají srandu, jak kecá a chechtá se, nebo nadává a krtizuje politiky, noviáře, sprostě nadává.
Myslím, že na neuropatii se předepisuje antiepileptikum Pregabalin, nikoliv benzodiazepiny. S tím kouřením konopí, to se vyloučit ovšem nedá, na to panák slivovice,vodky, Becherovky a 6 dvoudecek vína denně, k tomu i někdy několik piv najednou, to je potom "zábava"! I pro srandu králíkům!
věrka (So, 9. 6. 2018 - 10:06)
Třeba, Miloš Zeman...Nooo,Vy jste u všeho,co prezident dělá?Další chytrej.
áLJEJŮJÁ HE HE HE (So, 9. 6. 2018 - 10:06)
Také mám rád benzáky,zapíjím pivem a pak si pouštím na internetu Vlada a jsem spokojený a mám cykloelasťáky.ÉÉÉÉ zrovna jsem teď zapil jednu růžovou.ÉÉÉÉ HÉÉÉÉ AIS BUDU MUSÉÉÉT KONČIT CHÉÉÉ CHÁÉÉÉ HEE HÉÉÁÁ JE
Mno (So, 9. 6. 2018 - 14:06)
Střelec z Las Vegas, který zabil 58 lidí a sám sebe v nejhorší masové natáčení v moderní historii Spojených států, bylo zjištěno, že v jeho systému měli anti-úzkostné léky, uvedl v Las Vegas Review-Journal s odkazem na nově získanou zprávu o pitvě.
Mno (So, 9. 6. 2018 - 14:06)
Střelec z Las Vegas, který...Získal na předpis 50x 10mg Valium formu diazepamu a to v pilulkách po 10g což je nejsilnější prodávané balení.
Katolík (So, 9. 6. 2018 - 15:06)
Drogy vedou k smrti a v extrémním případě k zabíjení nebo dekadentnímu umění a předvádění se,obnažování,prostituci pod vlivem droga a závislosti na nich.
Vladimír Turnovec (Po, 11. 6. 2018 - 07:06)
Třeba, Miloš Zeman...Obávám se, ze nevíš jak to chodí v životě clověka,který je vystaven zátěži, srovnatelně s psychickou zátěží Zemanovu. Faktem ale je, že ztratil soudnost, když znovu kandidoval
Fitipaldy (Ne, 22. 7. 2018 - 10:07)
Zdravim užil sem ansilan na extázu a pervitín a alkohol jednom jednou v živote a odvtedy mám bordel v hlave jak z toho ven už drogy neucinkuji ale hlava není tak jak pred tím nevedel sem čo je to za tabletka udelali to schválne a miesto tablety na spanie mi dali ansilan strašne neco
... Dostávam sa z toho sám neberú zadné drogy ale stracim pamäť sem poplaseny .... Neviem o čom pokecať...neodporúčam nikomu potrebujú neco na detox ...
Mia (Ne, 22. 7. 2018 - 11:07)
Jakse zavit dvacetiletého pravidelného braní hypnogen(zolpidem) , před usnutím2x(10), kránu 2X(10). Po těle pruritus pálení kůže, zchvácenost, ůnava, deprese.Znáte diskretního odborníka v Praze?
Jita (Ne, 22. 7. 2018 - 13:07)
Mia- chce to léčbu v psychiatrické léčebně, nic jiného nepomůže, jen odvykačka a režim. pěkně v tom jedeš.
Pohoda jazz (Ne, 22. 7. 2018 - 20:07)
Jenom pomalu snizuj davky , ale nikdy to uplne neukonci nebo dopadnes strasne spatne ! Pokud beres dele jak 15 let , tak uz do konce zivota musis ...jen se pokusit snizit . Je to v pohode , jen neblazni s vysazenim a na psychiatrii by ti nepomohli ani za 2 roky !
karla (Ne, 22. 7. 2018 - 20:07)
ja uživam hypnotika přesne 33let.kdy mne zemřelo ditě.Parkrat jsme to vyzkoušeli vysadit,ale nešlo to,tělo si to už žáda. beru vesměs jednu tabletu zolpidenu /10/ ale někdy taky kolem dvou hodin si ještě jednu vemu.Ale vim, že už to budu uživat do zbytku života, A jestli mám nějake vedlejši učinky? no to nevim, neboť rukama se nemoci hromaděj a nevim, zda bych nebyla vic nemocná kdybych prašky na spani nebrala a v noci se trapila nespavosti. Tak proto raději je nepřestavej uživat,ale zkus si změnšit davky, ale opatrně
Killy (Ne, 12. 8. 2018 - 19:08)
Pro Miu:
Záleží na spoustě věcí. Ale vždycky jde přestat. Já bral deset let neurol a přes dvacet let cipralex. Zapomínal jsem, měl výbuchy vzteku, neměl chuť na sex, potil se, nevyšel schody.
Teď, když jsem na nule, jsem paradoxně klidnější, subjektivně šťastnější (!), spím jak jezule, schody vyběhnu jako nic etc.

Nech tělo, aby si s uzkostmi a nespavostí poradilo samo. Když ho budeš cpát léky, zvykne si a bude v mnoha oblasech ještě hůř.
Ale nebuď na to odvykání sama. Jestli máš víc času, nech se na pár měsíců zavřít třeba do Červeného Dvora, kde při jejich denním režimu budeš do týdne zaručeně spát jako dřevo.
Nebo se přihlaš do nějaké otevřené skupiny k Apolináři nebo do Sananimu. Každopádně to jde, garantuju ti, že do pár měsíců budeš spát jako miminko.
Mia (St, 22. 8. 2018 - 18:08)
Pro Miu:
Záleží na...Díky Killy. Nyní jsem dva týdny na 1,5 tablety zolpidemu večer. Ale asi abstinenční příznaky zchvácenost, ůnava několikrát denně takové záchvaty. Mozek v nabuzený, unavený upadající do takového komatu, ale neusne. Dvakrát za ty dva týdny jsem si vzala 1mg neurol,když už jsem se bála. Zřejmě vysoký tep nebo tlak, nevím. Modlím se,aby to trvalo měsíce,ne roky
Petr (Út, 25. 12. 2018 - 22:12)
Ahoj všichni,
také beru alprazolam 15let a k tomu paroxetin a Lyricu. je mi čím dál hůře a především alprazolamu se potřebuji zbavit. Myslíte, že je to po 15-ti letech vůbec možné? Někteří zde píší, že to zvládli, ale bylo to peklo. Co je to v tomhle případě to peklo?
Killy (So, 2. 2. 2019 - 14:02)
Petr (anonym) Ahoj všichni, také beru alprazolam 15let ...
To peklo bylo několik týdnů přeexponovaného vidění, ostrých zvuků, ale především kondenzovaného strachu, který nelze překonat vůlí, veselou myslí ani domácí pohodou. Nikdy dřív ani později už takový strach a nejistotu nezažiješ. Fyzické obtíže byly proti tomu zanedbatelné. Snad by se to dalo vydržet, kdyby měl člověk dost peněz a odjel na ty tři měsíce regenerace na pustý slunečný ostrov v Karibiku, ale my, co musíme chodit do práce, usmívat se na děti, chodit na nákup a pečovat o domácnost, takový strach nemůžeme ustát. Nejde mu utéct, vyspat se z něj, nelepší se to, nezažene ho alkohol ani výhra ve Sportce. O všem kolem sebe pochybuješ, nic nechápeš, všechno tě děsí. Pevná vůle je v takovou chvíli k ničemu.
Benzák je tak potentní lék, že velmi rychle (v řádu měsíců) převezme všechnu starost o tlumení vzruchů mezi neurony. Žádné jiné léky nepůsobí na GABA receptory tak silně a dlouhodobě jako benzodiazepiny.
Killy (So, 16. 2. 2019 - 08:02)
Libuš (anonym):
A kolik čeho bereš? Tím, že ti lékař předepíše zoloft a rivotril místo citalexu a neurolu, ničemu nepomůže. Je to jako by ti předepsal paracetamol místo paralenu nebo spišské párky místo lahůdkových. Je to skoro totéž. Ty by ses benzodiazepinů potřebovala spíš zbavit, než přecházet na jiné.
Pampeliška (So, 9. 3. 2019 - 13:03)
Tam je jediná možnost. Ubírat pomalinku, po malých dávkách, několik měsíců. To nevysadíte ze dne na den. Chce to čas a rozfázovat to.
jiri (So, 9. 3. 2019 - 14:03)
dekuji jste prvni ale nemuzu uz marodit a jak jsem snizil tresy v noci hruzaav praci bych zkolaboval i tak dik
Pampeliška (So, 9. 3. 2019 - 14:03)
Jednu dobu jsem brala dost Rivotrilu. Fakt denně a hodně. Těžké období. Jak přešlo, pak šlo snižovat lépe.
Asi bude potřeba pořešit vztahy v práci, a celkově ty příčiny, a pak až začít snižovat. Jinak je člověk tam kde byl a má závislost navíc k tomu.
jiri (So, 9. 3. 2019 - 15:03)
dekuji nemam praci vyresenoua navic jsem rok marodil tak nemohu marodit leda lecebna a tak mi vznikne dluh na pojisteni.bojim se i venitak dekuji
jiri (So, 9. 3. 2019 - 16:03)
ja to vlastne mel na lecbu z alkoholu deprex a neurol za mesic jsem se z toho dostal ale neurol minechal pozdeji vymenil za frontin vzdy kdyz jsem mel strach uzkost tak jsem si vzal tabletu nebo 2.bojim se podepisovat psat pred hodne lidmi to same jidlo na obedy jsem nechodil aby se mi nesmali ze se klepu.doktor mi ze s esetoho strachu nezbavim.taknevimjestlime nauci v lecebne nebat se
Pampeliška (So, 9. 3. 2019 - 17:03)
Psychoterapie. Třeba KBT, ta je poměrně krátkodobá a na konkrétní problémy účinná.
jiri (So, 9. 3. 2019 - 19:03)
coto je kbt jsem starsi muz prominte.pocitac je pro me novinka neimim na nem moc .dekuji
jiri (So, 9. 3. 2019 - 19:03)
nevim zda bych tozvladal bojim se takovycc situaci
jiri (So, 9. 3. 2019 - 19:03)
nevim zda bych tozvladal bojim se takovycc situaci
Pampeliška (So, 9. 3. 2019 - 22:03)
Prostě si myslím, že člověk při odvykání potřebuje podporu, a někoho, kdo ho bude držet a trochu kontrolovat. Nejlépe odborníka, který tomu rozumí. Psychoterapeuta. Psychiatr napíše na tři měsíce léky a čau. Muže přidat, ubrat dávku, ale na zkoumání příčin a řešení nemá kapacitu, hlavně časovou.
jiri (Út, 19. 3. 2019 - 18:03)
jdu na odvykacku frontin mam se bat dekuji 2 a pulmg denne i mene ddekuji
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 05:03)
co delatabych nemel nad ranem tres tela vratit stejne davkovani.co detox je hrozny jsemposera.
N (Ne, 10. 3. 2019 - 05:03)
Jak jsem vám psala. Nikdy se nevracet k původní dávce. vydržet
jiri (Čt, 14. 3. 2019 - 19:03)
pampelisko porad dostal jsem misto deprexu lyricu mam se bat ci nedekuji zmirni to tres
Reklama