Reklama

Benzodiazepiny a závislost

V medicíně se jedná o vůbec nejpoužívanější psychofarmaka, prakticky všechna dnes užívaná anxiolytika patří do této skupiny. Jsou velmi často zneužívána jak uživateli drog, tak běžnou populací a lékaři je mnohdy dosti neopatrně a dlouhodobě předepisují. Jsou součástí mnoha domácích lékárniček.

Kromě anxiolytického účinku mohou mít také sedativní, hypnotický, antiepileptický, protikřečový a centrálně myorelaxační účinek (konkrétní účinky závisí na typu preparátu). Všechny léky mají různě vyjádřenou složku uklidňující, větší dávky téměř vždy vyvolávají spánek.

(Zne)užívané dávky jsou poměrně široké, zpočátku stačí jedna až několik tablet, postupně se lze propracovat až k několika desítkám. Léky jsou poměrně bezpečné při předávkování, pokud ovšem nejsou užity spolu s jinou tlumivou látkou. Zrádný je zvláště alkohol. Kombinace s alkoholem mohou vést ke smrtelnému předávkování.

Závislost na nich vzniká plíživě, má složku psychickou i fyzickou, odvykací stav se projevuje neklidem, návratem potíží, kvůli nimž byl lék původně předepisován. Vážnou komplikací mohou být epileptické záchvaty vedoucí i k úmrtí.

S hlavními a pro lékaře většinou žádoucími účinky látek této skupiny léků úzce souvisí i účinky nežádoucí, které použití léků komplikují. Nežádoucí účinky se zvýrazní ve vysokých dávkách a při dlouhodobém užívání, tedy nejvíce při zneužívání a závislosti na benzodiazepinech. Jsou většinou také způsobeny tlumivým účinkem na CNS, resp. ovlivněním určitých struktur mozku, např. limbického systému. Mohou však mít vliv i na jiné části těla nebo například na nenarozený plod.

Reklama

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří:

  • Únava a ospalost, které nastupují již v léčebných dávkách, a s nimi související prodloužení reakčního času, které může vést k selhání při obsluhování strojů, např. řízení auta.
  • Zmatenost ? při vyšších dávkách může dojít ke ztrátě orientace nejen v okolí, ale i v situaci, v níž se postižený nachází.
  • Intoxikovaný pak může být úzkostný, nebo dokonce agresivní a v záchvatu silné agresivity zaútočit na své okolí.
  • Narušení krátkodobé paměti, jehož výsledkem jsou tzv. okna, zvláště pokud je benzodiazepin užitý v kombinaci s jinou tlumivou látkou, např. alkoholem nebo heroinem. Nepamatování si toho, co se dělo v intoxikaci, je velmi častým steskem při jejich nadměrném užívání, resp. po jeho skončení. Postižení si někdy nepamatují celé týdny i měsíce svého života.
  • Ztráta motivace k řešení problémů ? souvisí s odstraněním strachu a úzkosti. Člověk přestává mít potřebu složitou situaci řešit.
  • Snížení svalového napětí ? zvláště po vyšších dávkách někdy intoxikovaní působí jako ?z hadrů?, mnohdy mají obtíže udržet se na nohou.
  • Přechod placentární bariérou a intoxikace plodu ? benzodiazepiny jsou plodem pomaleji metabolizovány, jejich užívání může vést k vrozeným vadám (např. k rozštěpům rtu a patra).
  • Užívání na konci těhotenství a v období těsně před porodem vede k abstinenčnímu syndromu novorozenců.
  • Přechod do mateřského mléka ? pokud žena užívající benzodiazepiny kojí, tak léky přechází s mateřským mlékem do těla dítěte. Kromě útlumu dochází i k velkému zatížení jater, v nichž se benzodiazepiny metabolizují, a brání tak odbourávání jiných důležitých látek, např. bilirubinu. Nakonec může dojít k trvalému poškození mozku.

Rozdělení:
Dělí se na skupiny jednak dle intenzity hypno-sedativního (zjednodušeně tlumivého) působení, jednak podle rychlosti eliminace (zjednodušeně vylučování) a tím i délky účinku.

  • Dle intenzity hypno-sedativního působení:

Léky s nejmocnějším hypno-sedativním působením se používají jako léky při poruchách spánku, léky způsobující slabší útlum jsou indikovány proti úzkosti.
Silná hypnotika: Rohypnol (fl unitrazepam), Nitrazepam (nitrazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam).
Léky způsobující slabší sedaci: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Oxazepam (oxazepam), Rivotril (clonazepam), Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam).

  • Dle délky účinku:

Dlouhodobě působící léky mají vylučovací poločas (tj. doba, za kterou se množství účinné látky v organismu sníží na polovinu) delší než 1 den. V jejich eliminaci hrají důležitou roli játra a při jaterních onemocněních se jejich vylučování zpomaluje.
Dlouhodobě působící léky: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Defobin (chlodiazepoxid).
Středně dlouho působící léky: Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam), Rivotril (clonazepam), Rohypnol (fl unitrazepam).
Krátkodobě působící: Oxazepam (oxazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam). Vylučovací poločas u těchto medikamentů je kratší než 12 hodin, jsou zatíženy vyšší pravděpodobností vzniku závislosti než léky dlouhodobě působící.

 

Zdroj: Drogy -otázky a odpovědi (Portál)

Reklama

Komentáře

jiri (Pá, 15. 3. 2019 - 06:03)
jsitam co si otom myslis dekuji
N. (So, 9. 3. 2019 - 22:03)
Jiří, Pampeliška má pravdu, terapie je nutná, ale bez snižování a překonávání abstinenčních příznaků to nepůjde. Je ještě jeden lék, na který byste se mohl lékaře zeptat. Pregabalin neboli Lyrica by mohl částečně Neurol (Frontin) nahradit. Ale vy musíte hlavně vydržet a snižovat, pomalinku a nikdy se nevracet k původní dávce. Neboli, jestli jste 0,5 ubral, vydržte třeba několik týdnů, až vám bude lépe a nikdy už těch 0,5 nenavyšujte
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 06:03)
drzim na 2 a pul ale rana jsou trasna kdy to povoli
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 06:03)
hlavne vnitrni tres
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 06:03)
dali mi ktomu qetiapin mylan 25 to je dobry ci zly prasek
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 06:03)
ale jak ani do prace nemuzu stasny strach
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 12:03)
poradte diky ted jsem na 2 a pul a drzim kdy prestane ten stav
N. (Ne, 10. 3. 2019 - 13:03)
Bude to trvat týden nebo o něco déle. Měl byste jít na neschopenku
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 14:03)
mam vybrane marozeni mel jsem uraz nohy takze marodit nemohu pouze asi leceni
N. (Ne, 10. 3. 2019 - 14:03)
A dovolenou nemáte? Já si místo neschopenky vždy beru dovolenou, je to lepší i na peníze
jiri (So, 16. 3. 2019 - 13:03)
poradte prosim
Pampeliška (Ne, 10. 3. 2019 - 14:03)
Jirko, tak pokud ty stavy jsou nejhorší ráno, proč nebrat svou dávku ráno?
Quentiapin je dobrý, ten bych nechala večer na spaní, a ten BZD ráno, kdy je třes nejhorší. Je možno se takhle domluvit s lékařem? Měl by reagovat na to, co s vámi léky dělají. Ať v tom nejste sám...
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 16:03)
jako rano 2 a pul? to jsemjednou udelal a mel sem celyden klid.
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 16:03)
rano davam 1 a pul obed pul vecer pul
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 16:03)
ja rok marodil z nohoutakse mozna bojim lidi avseho okolo podpisu atdspise nejaky druh strachuale behem 3 mesicuhrozna panika ani ven nejdu
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 16:03)
ja rok marodil z nohoutakse mozna bojim lidi avseho okolo podpisu atdspise nejaky druh strachuale behem 3 mesicuhrozna panika ani ven nejdu
Pampeliška (Ne, 10. 3. 2019 - 16:03)
Jeden a půl mg ráno nestačí ke zmírnění třesu?

Ještě je možné přejít na délepůsobící BZD, kdy při stejné dávce zůstanou v těle déle. Rivotril, Diazepam, ty mají nejdelší poločas rozpadu. proto se vysazují lépe, jdu dělat větší rozestupy, a stačí je brát 1 denně.

Já bych se ale soustředila na spolupráci s lékařem. Nevíme, proč vám to právě takto nastavil. Jakou máte dg., co by vám pomohlo. Každopádně když to není teď dobré, je třeba něco změnit.

Začala bych opravdu tím, že zajdu za doktorem a vše s ním pořádně proberu.
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 16:03)
ddiagnosu nevim alemamstrach ze vseho i z autobusu.pred 18letyjsem pil a zkoncil jsem naneurolu potomfrontinu.ja mam strach kdeje hodne lidi se treba podepsat nebo obedyaby na me nikdo nekoukal zacal bych se klepat fcugerace
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 16:03)
ale 18 let klid az ted urady podpisy doktori bral jsemsivic prasku ranoabych nemel strach
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
pry asi psychosomatickou poruchu strach paniky
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
to je jako vnitri tres kolem bricha a strach a poceni zima horko
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
rikam mu ze asi deprex nezabira a on porad at ho beru frontin to same 3 krat denne 1mg taky mu rikam ze uz take malo zabira me to prijde ze nato prdi.jo jednou mi to zkusil nahradit frontin oxazepamem a ani nahodou oxazepam nezabiral a jeste jsem po nem spatne dychal zkoro dusil
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
podle meje vse ze strachu
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
ja to takhle nikdy nemel 18 v poradku obcas tabletu az ted potom urazu dlouho doma atinavstevy uradu a popisytohode bojim
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
vzdy prasky pomohly zabralyale ted uz nezabiraji takproto strach drive jsem vedelze zaberou tak jsem si pred podpisemdal 2a vporadku pakjsemje zase nemusel
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
vzdy prasky pomohly zabralyale ted uz nezabiraji takproto strach drive jsem vedelze zaberou tak jsem si pred podpisemdal 2a vporadku pakjsemje zase nemusel
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
pardon za muj pravopis mamstarej krap a nektera tlacitkanefunguji
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 17:03)
je mi 53letja nestastnymanzelka a deti zeme spatny pul roku uz jsem se neusmal musim to nejak resit a to jsemtak rad cvicil ted nato nemam plnou hlavu nesmyslu neumim to jen tak vypustit z hlavy moje nevyhoda zavidim ostatnim co mavnou rukou a jedou dal
jiri (Ne, 10. 3. 2019 - 18:03)
nevim ani jakbych to zvladal v lecebne jist v jedne jidelne z toho mam strach panickej jedl jsem vzdy sama doma samozrejme v pohode ale ty lidi urcitebych se rozklepal a nejedl bychhrozna panika
jiri (Po, 11. 3. 2019 - 05:03)
ted jsem vstal vnitrni tres vzal sem 1 mg frontinu uvidim mam strach
jiri (Po, 11. 3. 2019 - 06:03)
tres je pomalu pryc strach zustava sedim tu potme a bojim se co budeza chvili vstane rodinaa toho se bojim delat jako by nic uz de mnou ani nemluvi mrzi me to ale nevimco je to za nemoc
jiri (Po, 11. 3. 2019 - 06:03)
v nemocnici mi napsali a f132 a az tedse toprojevilo?
jiri (St, 13. 3. 2019 - 07:03)
nelepsi se to v noci tres tela rano 1 a pul mg odpoledne pul a vecer pul. hrozny strach uvnitr tela jakoby sevrenyco ztimdekuji
jiri (Čt, 14. 3. 2019 - 16:03)
dnes mi predepsal misto eprexu lyrycu dobry ci zly lek dekuji
N. (Čt, 14. 3. 2019 - 16:03)
Lyrica je výborný lék, dokáže částečně nahradit BZD. Asi budeš navyšovat dávku podle doktora, neboj se toho
jiri (Čt, 14. 3. 2019 - 17:03)
dekuji ale ctu same negativy tak mam strach zatim rano 75 mg pry je to navykove, dekuji zmirni touzkost a tres?
N. (Čt, 14. 3. 2019 - 17:03)
Zmírní ale až v dávce 150-150. Určitě ti to tak navýší na tuto dávku. A přitom musíš snižovat Frontin. V těchto dávkách se snadno vysazuje i Lyrica až ti bude lépe
jiri (Čt, 14. 3. 2019 - 17:03)
opravdu se nemusim bat? uz ztaci zavislost na frontinu takze mam strach dekuji
jiri (Pá, 15. 3. 2019 - 15:03)
mam2 prasek porad spim blbe od zaludkuje tomuze byt ktomu
iíri (So, 16. 3. 2019 - 04:03)
mam 3 prasek porad spim aje mi spatne
jiri (So, 16. 3. 2019 - 06:03)
uz to nevydrzim comam delat
N (So, 16. 3. 2019 - 06:03)
Lyricu bereš druhý den. Vedlejší příznaky potřebují pár dní čas než odezní.
jiri (So, 16. 3. 2019 - 06:03)
uz nic nezvladam strach panika 8kg dole bojim se vseho
jiri (So, 16. 3. 2019 - 06:03)
uz nedojdu ani nakoupit nevim co delat
jiri (So, 16. 3. 2019 - 06:03)
uz ani nejim
jiri (Po, 18. 3. 2019 - 05:03)
rucese mi jiztak neklepou ale mam strasny vnitrni strach zenic nezvladnu bojim se ven poradtedekuji mam strach o rodinu
jiri (Po, 18. 3. 2019 - 05:03)
lyricu beru paty den ale mam obrovsky strach
jiri (Po, 18. 3. 2019 - 05:03)
rok jsem promarodil z nohou tudiz nemam narok na marozeni a nemohu tu nechat rodinu bez financi z prace me propusti jsem na dne poradte
jiri (Po, 18. 3. 2019 - 05:03)
nevite kdeby me vzali ihned na leceni a jak to udelat ze zdravotnimpojistenim
jiri (Po, 18. 3. 2019 - 10:03)
nebo jde doma2 a pul frontinu mg vysadit doma ? me se to nedari. dekuji
Reklama