Reklama

Benzodiazepiny a závislost

V medicíně se jedná o vůbec nejpoužívanější psychofarmaka, prakticky všechna dnes užívaná anxiolytika patří do této skupiny. Jsou velmi často zneužívána jak uživateli drog, tak běžnou populací a lékaři je mnohdy dosti neopatrně a dlouhodobě předepisují. Jsou součástí mnoha domácích lékárniček.

Kromě anxiolytického účinku mohou mít také sedativní, hypnotický, antiepileptický, protikřečový a centrálně myorelaxační účinek (konkrétní účinky závisí na typu preparátu). Všechny léky mají různě vyjádřenou složku uklidňující, větší dávky téměř vždy vyvolávají spánek.

(Zne)užívané dávky jsou poměrně široké, zpočátku stačí jedna až několik tablet, postupně se lze propracovat až k několika desítkám. Léky jsou poměrně bezpečné při předávkování, pokud ovšem nejsou užity spolu s jinou tlumivou látkou. Zrádný je zvláště alkohol. Kombinace s alkoholem mohou vést ke smrtelnému předávkování.

Závislost na nich vzniká plíživě, má složku psychickou i fyzickou, odvykací stav se projevuje neklidem, návratem potíží, kvůli nimž byl lék původně předepisován. Vážnou komplikací mohou být epileptické záchvaty vedoucí i k úmrtí.

S hlavními a pro lékaře většinou žádoucími účinky látek této skupiny léků úzce souvisí i účinky nežádoucí, které použití léků komplikují. Nežádoucí účinky se zvýrazní ve vysokých dávkách a při dlouhodobém užívání, tedy nejvíce při zneužívání a závislosti na benzodiazepinech. Jsou většinou také způsobeny tlumivým účinkem na CNS, resp. ovlivněním určitých struktur mozku, např. limbického systému. Mohou však mít vliv i na jiné části těla nebo například na nenarozený plod.

Reklama

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří:

  • Únava a ospalost, které nastupují již v léčebných dávkách, a s nimi související prodloužení reakčního času, které může vést k selhání při obsluhování strojů, např. řízení auta.
  • Zmatenost ? při vyšších dávkách může dojít ke ztrátě orientace nejen v okolí, ale i v situaci, v níž se postižený nachází.
  • Intoxikovaný pak může být úzkostný, nebo dokonce agresivní a v záchvatu silné agresivity zaútočit na své okolí.
  • Narušení krátkodobé paměti, jehož výsledkem jsou tzv. okna, zvláště pokud je benzodiazepin užitý v kombinaci s jinou tlumivou látkou, např. alkoholem nebo heroinem. Nepamatování si toho, co se dělo v intoxikaci, je velmi častým steskem při jejich nadměrném užívání, resp. po jeho skončení. Postižení si někdy nepamatují celé týdny i měsíce svého života.
  • Ztráta motivace k řešení problémů ? souvisí s odstraněním strachu a úzkosti. Člověk přestává mít potřebu složitou situaci řešit.
  • Snížení svalového napětí ? zvláště po vyšších dávkách někdy intoxikovaní působí jako ?z hadrů?, mnohdy mají obtíže udržet se na nohou.
  • Přechod placentární bariérou a intoxikace plodu ? benzodiazepiny jsou plodem pomaleji metabolizovány, jejich užívání může vést k vrozeným vadám (např. k rozštěpům rtu a patra).
  • Užívání na konci těhotenství a v období těsně před porodem vede k abstinenčnímu syndromu novorozenců.
  • Přechod do mateřského mléka ? pokud žena užívající benzodiazepiny kojí, tak léky přechází s mateřským mlékem do těla dítěte. Kromě útlumu dochází i k velkému zatížení jater, v nichž se benzodiazepiny metabolizují, a brání tak odbourávání jiných důležitých látek, např. bilirubinu. Nakonec může dojít k trvalému poškození mozku.

Rozdělení:
Dělí se na skupiny jednak dle intenzity hypno-sedativního (zjednodušeně tlumivého) působení, jednak podle rychlosti eliminace (zjednodušeně vylučování) a tím i délky účinku.

  • Dle intenzity hypno-sedativního působení:

Léky s nejmocnějším hypno-sedativním působením se používají jako léky při poruchách spánku, léky způsobující slabší útlum jsou indikovány proti úzkosti.
Silná hypnotika: Rohypnol (fl unitrazepam), Nitrazepam (nitrazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam).
Léky způsobující slabší sedaci: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Oxazepam (oxazepam), Rivotril (clonazepam), Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam).

  • Dle délky účinku:

Dlouhodobě působící léky mají vylučovací poločas (tj. doba, za kterou se množství účinné látky v organismu sníží na polovinu) delší než 1 den. V jejich eliminaci hrají důležitou roli játra a při jaterních onemocněních se jejich vylučování zpomaluje.
Dlouhodobě působící léky: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Defobin (chlodiazepoxid).
Středně dlouho působící léky: Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam), Rivotril (clonazepam), Rohypnol (fl unitrazepam).
Krátkodobě působící: Oxazepam (oxazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam). Vylučovací poločas u těchto medikamentů je kratší než 12 hodin, jsou zatíženy vyšší pravděpodobností vzniku závislosti než léky dlouhodobě působící.

 

Zdroj: Drogy -otázky a odpovědi (Portál)

Reklama

Komentáře

Martina (Ne, 16. 2. 2014 - 12:02)
To mi nepodsouvejte. Nejsem...Závislost na hypnotikách je úplně stejná jako závislost na benzodiazepinech. Stejné odvykací stavy, stejný postup vysazování, stejná zdravotní stránka, stejné nebezpečí. Rozdíl je jen v člověku, jeho konstituci, stáří, zdrav. stránce atd. Zeptej se na to kteréhokoliv lékaře, já už se ptala. My nemáme právo radit, máme jen svou zkušenost. Každý člověk je individuum, proto by to raději měl prodiskutovat s odborníkem a těmi my nejsme. Protože jinak přebíráš za toho člověka zodpovědnost, aktivní závislí se totiž chytí každé neodborné rady, hlavně když jim zní tak, jak chtějí, ale to určitě znáš i ty
Jarmila (So, 3. 4. 2021 - 21:04)
Kuba má Martino bohužel pravdu, a pokud jste Vy vysazovala BZD za 14dnů a jste v pohodě, tak jste naprostá výjimka. Kdyby to bylo tak jednoduché, určitě by nevznikaly tak hojně fóra o tom,
jak se BZD po dlouhodobém užívání zbavit. Takže pozor, určitě neradí špatně a to, co doporučuje, tzn. pomalé převedení na diazepam a pomalé snižování v řádu týdnů, je taky pravda.
adam (Ne, 16. 2. 2014 - 21:02)
kdyz nekdo bere tzv.rozumnou den.davku bzn a je konstantni i po letech , neni zaden duvod k vysazeni. Znam lidi co berou bzn.v kuse 10 let a jsou uplne ok. Naopak vysadit uplne bzn.by bylo pro ne zdravi nebezpecne
gogo (Ne, 16. 2. 2014 - 22:02)
kdyz nekdo bere tzv.rozumnou...Tak to moc OK nejsou, když bez nich nedovedou žít a nejsou schopni je vysadit.
Pavel (So, 22. 3. 2014 - 02:03)
No já se jen divím, že zde panuje taková neinformovanost. Je patrno, že Farmaceutická loby funguje skvěle a je jím naprosto jedno, co bude s našimi životy dál. Já osobně bych chtěl komunitě závislých sdělit jak to vypadá a jak to skončí. Ano, byl jsem tak závislý, že jsem bral 1g. Zolpidemu denně. A to po dobu delší jak deset let. Takže pravda je taková: Začal jsem s 1 tabletou Stilnoxu denně před 12 lety. Nějakou dobu se mi to dařilo držet. Vyslytoval se u mne poruchy chování, podrážděnost, agresivita. Po této době se potřeba u mne stala vážnou a já musel brát více léků denně. Celý můj život se točil jen kolem toho, kde léky sehnat. Ti lékaři,kteří mně je léta svižně předepisovali, dávali ode mne ruce pryč. Ale já si vypěstoval velkou fyzickou závislost a bez tohoto léku, jsem nemohl již existovat. Přestal jsem pracovat, chodit ven a celý můj život se smrskl jen na jedno. Kde sehnat lék (drogu). Příznaky: stres, pocení, závratě, výpadky zraku, výpadky paměti. Toxické psychózy, stihomam, neschopnost arikulovat, soustředit se a žít. Zkrátka, totální kolaps osobnosti. U Zolpidemu je totiž závislost větší než u Heroinu. Jediným východiskem je ambulantní léčba. A to jen málokde mají zkušenosti s touto závislostí. Poradil bych Vám toto. U jednoho léku denně 10mg. Zolpidemu je potřeba vyhledat již ambulantní léčku, která je obvykle na 3 měsíce. Nejlepší léčebna pro tuto závislost jsou Bohnice. Také můžete zakoupit spoustu knih o tomto problému Prim. Dr. Nešpor - Jak přestat brát drogy, nebo Žít třeba na kolenou. Neberte to na lehkou váhu. Nikdo Vám v tom nepomůže, jen Vy sami. Dne abstinuji a spím bez léků, ale zaplatil jsem vysokou daň.
rox (So, 22. 3. 2014 - 08:03)
Beru diazepam od 10/2013 tedy necelých 5 mesíců. Zkoušel jem ho za poslední mesíc vysadit ale pořád se motám mezi 7,5mg a 10mg nekdy se mi podaří si ho 1 den nevzít, myslím že je to u mne spis pschika, porad myslím na to ze si ho radsi musim vzít nez aby prisel nejakej epi zachvat, ale dr. rikala že pokud jsem epil. nikdy nemel je to dost nepravdepodobne. diky
caspi (Po, 24. 3. 2014 - 09:03)
Diana, je to skvelý článok.Dobry den,
je mi 35 - uzival jsem Rivotril 0,5mg 1 x denne pred 10 lety ,po vysazeni abstaky docela sila ,ale za tyden jsem to zvladnul. Pak jsem uzival Rivotril jen nekdy (cca 1x za 14 dnu ) na spani a x let neuzival vubec. Za to jsem kouril marihuanu ,vse ok myslel jsem si jak jsem vyzral nad leky a depresemi ,az jsem dostal panicky zachvat po silnem jointu. Tazke zpet rivotril (vecer pulku z 0,5 mg ) a prez den Elicea 10mg rano. Doufam,ze mi to pomuze a pak vysadim, protoze nechci mit mozek ovlivneny AD ,to na te trave jsem se citil x krat lepe,ale bohuzel i to je hrani si s ohnem. Modlim se at jsem opet OK ,bez leky a bez travy..
Zuzka (St, 26. 3. 2014 - 10:03)
Ahoj, prosím neznáte někdo léčebnu, kde na mě nebudou tlačit, co se týká rychlosti snižování a nechají mi to snižovat pozvolna bez zbytečně silných absťáků? Proč chtějí ve spoustě léčebnách nejdřív detox a následné doléčení? Ještě dotaz pro zkušenější, jak probíhá přesně detox, dostanete nějakou substituci nebo vám to jen seberou? Připadá mi, že doktoři by si měli sami vyzkoušet jít do závislosti a následně si projít detoxem, aby jim bylo jasný, že zbytečně ženou lidi do pořádných s....k, možná by změnili názor
Michaela (Čt, 27. 3. 2014 - 15:03)
Teď jsem si dočetla skoro všechny příspěvky a přijde mi smutné se tu hádat o tom kdo má větší pravdu. Na začátku psali lidé kteří potřebujou/potřebovali pomoc a teď?
Zuzko (Čt, 27. 3. 2014 - 22:03)
Ahoj, prosím neznáte někdo...na jakých jsi dávkách? Úplně ti to najednou vysadit bych mohl jen totální kretén, hrozí velké riziko epilepťáku, ale bohužel i tohoto jsem byla svědkem. Na většině detoxů ti ale dávají jako substituci diazepam, ovšem snižují to docela rychle, absťákům se nevyhneš. Nejmíň bolestivé by to asi bylo svépomocí - snižovat třeba o čtvrtinku prášku za týden až postupně na nulu, nejlepší je prý právě ten diazepam, protože má delší poločas rozpadu než třeba neurol. Jinak pokud ti jde jen o to vysnižování a vysazení, byl by snad lepší pobyt na obyčejné psychiatrii, v některých léčebnách je to celkem nesnesitelná pakárna, kde se tě snaží hlavně ponížit a zadupat do země (např. Červený dvůr), ale pokud v tom lítáš v tom smyslu, že lékama řešíš nějaké životní situace, tak zase léčebna ti v tomhle pomůže. O tom je právě to rozdělení detox - léčba. Na detoxu tě zbaví fyzické závislosti a v samotné léčbě tě pak učí, jak zvládat život bez drog, léků, alkoholu, řeší důvody proč jsi takhle dopadla, řeší se vztahy s rodinou, existenční problémy atd. Je to taková intenzivní psychoterapie, velice nepříjemná, ale smysl má.
Jak z BZD ven.. (Pá, 28. 3. 2014 - 01:03)
Ahoj,
prosel jsem si peklem BZD zavislosti (nekolik let neurol, diazepam) , uspesne jsem ten previt vysadil a moc rad pomuzu radou nebo povzbuzenim vsem, kteri se s podobnou zavislosti dosud perou.
([email protected])
jiri (Pá, 8. 3. 2019 - 14:03)
beru dlouhodobe frontin 18 let klid ted uraz zvyseni davek na 2 az 3 mg na den jak z toho ven dekuji
jiri (Pá, 8. 3. 2019 - 19:03)
oktor mi predepsal 3 mg frontinu denne a deprex ktery podle me nezabira beru ho uz 2mesice chcisnizit frontin ale nejde to poradteprosim jak jsemna 2 a pul a mam abstakymoc dekuji jeste se na me rozciluje ze a leceni nevydrzim
jiri (Čt, 21. 3. 2019 - 15:03)
porad prosim 2 a pul mg frontinu snizuji ze 4 mg ted se klepu a vnitrni tres strach pri 2 apul mg davce mam pokracovat ve snizovani dekuji
no (Čt, 21. 3. 2019 - 15:03)
Tak ještě týden, dva vydrž na 2,5 a ber hlavně tu lyricu
jiri (St, 27. 3. 2019 - 05:03)
porad mam vetsi a detsi abstakyhlane tres tela beru to dluhodobe 19let neumru v lecebne mam stasny strach
jiri (St, 27. 3. 2019 - 05:03)
porad mam vetsi a detsi abstakyhlane tres tela beru to dluhodobe 19let neumru v lecebne mam stasny strach
Markéta (St, 27. 3. 2019 - 10:03)
Neboj v léčebně určitě neumřeš. je to to nejlepší řešení.
jiri (St, 27. 3. 2019 - 10:03)
beru to dlouho dobe ztoho mam strach a frontin.nevetsi humus davaj za tonejakou nahradudekujiajakdlouho trva abstak. alkohol jem odbouraltenkrat v pohode prave pomoci neuroludik
jiri (St, 27. 3. 2019 - 14:03)
nastup 11 dubna bohnice asi umru strach ze se budu pakopet klepat braljsem bzd na uklidneni neklepaljsem se ale bez toho asi budu i pri jidle
jiri (Čt, 28. 3. 2019 - 05:03)
stasne se bojimuz ani nemluvim z rodinouoni trpi porad lezimnic me nebavisport televize z niceho namam radost dekuji
jiri (St, 27. 3. 2019 - 06:03)
porad prosim jsem nestatny
jiri (Čt, 21. 3. 2019 - 16:03)
ja vlastne bral deprex a neurol na alkoholismus uspesne alkohol vylecen neurol ponechan na strach z podpisu a jinych stresovych situaci treba jist pred lidmi ted kdyz ho vysadim jak zvladnu strach?19 let frontin fungoval vzdy male davky ted po urazu mi davky navysil na 3 mg denne ze strachu z lekaru jsem nekdy vzal po ranu2 a pulmg a najednou frontin prestal fungovat ted jsem snizuji jsemna 2 a pul a hrozne se klepu co delat dekuji
jiri (Čt, 21. 3. 2019 - 16:03)
co z tim strachem da se nejak lecit bez bzd
jiri (Pá, 22. 3. 2019 - 17:03)
2 apul mg frontinu snizuji je to peklo
jiri (So, 23. 3. 2019 - 14:03)
porad jsemna 2 apul mg frontinu denne. ted jinak ho beru 18 let v malych davkach je to na detox?
jiri (So, 23. 3. 2019 - 14:03)
po kazde kdyz na chvilku usnu a pak se probudim mam tres. to neni asi dobre ale nevim od ceho jedtli strach z lecebny nebo z ubirani frontinu
jiri (Ne, 24. 3. 2019 - 08:03)
porad 2 a pul mg frontinjak z toho dekuji
jiri (Ne, 24. 3. 2019 - 10:03)
jsem zavisly kdyz beru frontin 19 let nemeljsem zadny problemaz ted treba2 mg denne nekdy mene nekdy vice pocit strachu
:) (Pá, 28. 3. 2014 - 06:03)
Ahoj,
prosel jsem si peklem...Proč to nedáš tady, na Doktorku?
Chodí tady většinou lidé, kteří tuhle pomoc potřebují.
Tak nás povzbuď :)
A na rady je tahle diskuse.
Jak z BZD ven.. (Pá, 28. 3. 2014 - 23:03)
Proč to nedáš tady, na...A s cim konkretne mas problem?
Zuzka (St, 2. 4. 2014 - 13:04)
na jakých jsi dávkách?...Jo, to já vím, že mi to nemůžou snížit úplně najednou kvůli epilepťáku, jenže mi připadá i dva nebo tři týdny hrozně málo, nejlepší mi právě připadá snižovat tak o půlku za týden a jak píšeš o čtvrtku, tak to by asi bylo ještě lepší, ale zas neznám doktora, co by napsal léky na tak dlouhou dobu
Oni píší léky, dokud nejsi závislá a když už jsi, tak se od toho začnou distancovat a spousta lidí je v háji
Já jsem se do toho dostala kvůli úzkostem, je to anxiolitikum, no a teď, když to chci snížit, tak se úzkost objeví ještě větší než předtím, ale jako abstinenční příznak, když je to moc rychlý, jinak to celkem jde
Měla jsem teď krizi, celkově je prý teď nárůst úzkostí a depresí, takže jsem zase navýšila ze 3 na 4mg, takže to je teď moje startovní množství pro snižování
Já jsem už zkoušela léčebnu, problém je, že ty psychoterapie mi někdy připadají, že úplně stejně (kvalitativně) mi pomůže radou i moje kamarádka nebo máma, takže jedině brát to jako pobyt v relativním bezpečí pod dohledem
Jinak dlouhodobou léčbu po detoxu v nějaké léčebně na půl roku si nemůžu z rodinných i jiných důvodů dovolit
jiri (Pá, 8. 3. 2019 - 19:03)
presne me taky navysoval a ted ruce pryc
spa (Čt, 3. 4. 2014 - 18:04)
Zuzko, a nemáš to jen tak, že léky potřebuješ a když je nemáš nebo nižší dávku, tak se to zkrátka projeví? Bohužel se to možná nepozná, jen mě napadlo, jestli fakt bys mohla být bez léků. Nevím, co bereš ty 3 a 4 mg. Mám osobně Rivotril, ale v maličkých dávkách už několik let. Když ho najednou nemám, je hůř. Mám takovou teorii, že když ho potřebuji, tak ho nevysazuji. Užívám i Argofan, to je AD a na noc Miabene. Na tyto dva léky snad ani není závislost, ale když si Miabene nevezmu, tak neusnu klidně do rána. V léčebně jsem zatím nebyla. Největší závislost mám asi na Tramalu, ale to neřeším vůbec.
Tato problematika mě velmi zajímá, objevila jsem diskuzi dnes a celou jí zatím nečetla.
Emil (Pá, 4. 4. 2014 - 18:04)
Hypnogen není benzodiazepin,...Jsem bez neurolu 1 měsíc a můžu říct , na jednu stranu dobře , ale na druhou je to zlé nemůžu u ničeho vydržet , jsem nesostředěná a nervozní , v noci nespím , protože mě brní nohy , je to zoufalá situace , nevím jak z toho začarovanýho kruhu ven , prosím pomozte m,i.
Jarda (Pá, 4. 4. 2014 - 20:04)
Ahoj vsem. Jsem v lecebne a lecim se te zavislosti na neurolu. Bral jsem ho pres 5 let a lidi na nej fakt bacha!! Prakticky po pul roce jsem uz na nem byl zavisly a jelikoz jsem si nasel doktorku, ktera mi ho bez problemu predepisovala jak na bezicim pase, tak jsem svou blbosti cca po 2 letech presel ze dne na den z 0,25mg na 0,5mg a pak uz to slo se mnou z kopce. Kdyby mi nezradila slinivka a neocitl se v nemocnici, kde jsem dostal takove abstaky, ze jsem se malem zblaznil (silenyma halucinacema nevyjimaje),tak bych se ho nikdy sam ambulantne nezbavil! Chtel bych videt nekoho, kdo to zvladl sam!! Jinak v lecebne vam alespon ty abstaky zmirni, daji vam na to leky (chlorprotexan, tiapridal, atd. pozn. pisu to jak slysim). Fakt jsem strasne rad, ze jsem se ho zbavil, sice se mi vratili uzkosti, ale po dlouhem uzivani neurolu je mate taky, protoze mozek prestane vyrabet molekulu gama a tim padem nedochazi bez leku k chemickoelektrickym reakcim, potrebnym k zabraneni uzkosti, resp. az k panickym atakam a tak mate vlastně zvysene to, proti cemu temahle farmakama bojujete!! A jsou jine nenavykove latky a hlavne PSYCHOTERAPIE a to ruku v ruce urcite pomuze lepe!! Jinak ted beru ádéčka, konkrétně coaxil a anxiolitikum atarax, taktez nenavykovy a musim rict, ze je to celkem uchazejici. To, ze to obcas prileti, je podle meho nazoru jeste brzo hodnotit, preve jenom jsem tu s....u bral strasne dlouho a nemuzu cekat, ze to po 5 tydnech bude ok. O ostatnich negativnich ucinkach neurolu snad nemusim psat, budto to znate, nebo kste precetli. Takze fakt POZOR!! Budu rad, kdyz me nekdo s podobnymi zkusenosti napise koment, popr. opravi pripadne blbosti, ktere bych zde napsal ;) diky a bez benzáčú zdar :)
Tojejedno (So, 5. 4. 2014 - 08:04)
Ahoj vsem. Jsem v lecebne a...mám taky zkušenost s neurolem - v podstatě máš ve všem pravdu, musím souhlasit. Jen mi ten život bez neurolu nepřijde taková brnkačka, jak píšeš. Já ho začala brát kvůli úzkostným atakám, na které nic jiného nezabíralo, později jsem ale taky spadla do závislosti, poslední půlrok jsem už brala 8mg denně (takže těch tvých 0.5... hm,to mi nepřijde tak hrozné), to už jsem ho sháněla samozřejmě načerno. Dostala jsem se z toho v léčebně - ALE: úzkosti se samozřejmě vrátily, léků jsem se už bála a jako úlevu jsem začala pít, což skončilo ještě větší katastrofou. Na úzkosti (mám diagnostikovanou generalizovanou úzkostnou poruchu) nic nezabíralo. Brala jsem Atarax, Prothazin, Buspiron, Mirtazapin, Gabapentin, Quentiapin, Buronil, asi osm druhů antidepresiv (ty léky tedy postupně, ne dohromady), k tomu psycholog, psychiatr, léčitel, pokusy o hypnózu, regresní terapii, vyzkoušela jsem snad všechno - bez úspěchu. Takže abych mohla nějak fungovat, chodit do práce a nechlastat, jsem zase na neurolu. Beru max. jeden denně, štve mě to, ale nevím, co dělat jiného. Takhle se zatím držím rok - a jsem vděčná za každý den, který prožiju relativně normálně, normálně se vyspím a zvládnu dojít do práce. Tak co, poraď :o(
jiri (St, 3. 4. 2019 - 18:04)
ja beru frontin presne podle d a vse v poradku 18 let 1 nebo 2mg az ted v listopadu jsem na 2 a pul a zda se mi ze nezabira. mam sevrenej hrudnik strach ven v noci se budim nic me nezajima telka cviceni rodina nemuze to byt nejakadeprese mel jsem uraz nohy dekuji
jiri (St, 3. 4. 2019 - 18:04)
vnitrni tres zima
Lilian (So, 5. 4. 2014 - 08:04)
Ja beru obcas neurol na spani, kdyz mi hezabere zolpidem . Nastesti po nem mam zachvaty zravosti a tloustla bych , tak opravdu vyjimecne
Jarda (So, 5. 4. 2014 - 09:04)
mám taky zkušenost s...Jo, ja to napsal nesrozumitelne, presel jsem z tablet 0,25 na 0,5mg, ake bral jsem jich tak 6 dene, tzn. 3mg a i vic. A po vysazeni se mi ty panicke ataky taky vratily, taktez mam gen. uzkost. poruchu, jen si poras ted rikam ze je to v hlave a priste se do ni nedostanu-nevystrachuju se az k ni. No ona na to rada neni, pisu jak to mam ja a jak s tim pracuju. Leky typu neurol proste brat nechci, vim, ze bych nedokazal udrzet stalou davku, jak se to dari Tobe? Obecne mam za to, ze mi, co jsme leky zkusili a zjistili, ze je to rychla pomoc, jsme uz tak timto ovlivneni, ze psychoterapii neverime... bohuzel, ale ja to zkousim a nevzdavam. Mimochodem jsem pil jako duha taky a neurol schanel od vsemoznych doktoru a sve psychiatricce lhal, jak to tak u zavislaku byva :(
Pavel (Út, 8. 4. 2014 - 00:04)
mám taky zkušenost s...No já jsem z léčebny už dávno doma. Jsem vyléčený, i když doživotně závislý. Základ je, že to co nyní berete, už nesmíte nikdy dostat. Musí vám ošetřující lékař napsat něco v kapkách, co dá dávkovat po velmi malém množství. To léčebna umí. benzodiazepiny jsou stejné, jestli se to jmenuje Stilnox, nebo Neurol. Kapky Rivotril. To Vám musí lékař dávkovat a denně sniživat, až do vysazení. To je vše. Gl. (A pro ostatní! Neberte to svinstvo. Zruší vám to mozek a celý život).!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zuzka (St, 30. 4. 2014 - 12:04)
Zuzko, a nemáš to jen tak,...Já jsem už zkoušela snižovat a při každým snížení jsem měla větší úzkost, ale to se do týdne celkem srovnalo, jenže následovalo další snížení, no a takhle jsem to vysnižovala poprvé, že to celkem šlo zvládnout, ale po návratu z léčebny jsem zas narazila na problémy a znovu do toho vlítla. Oni i doktoři měli názor, že ani nemůžou poznat, jestli ještě mám úzkost nebo jestli je to jen abstinenční příznak, prostě při snižování se ta úzkost, pro kterou byl lék nasazený, zase objeví a ještě větší než předtím. Proč mi nedali za tím účelem nějakou substituci, aby to bylo líp zvládnutelné, to já nevím. Je fakt, že ani já nevím, jestli ještě mám úzkosti nebo je to jen, že už mi nepůsobí ten Neurol, já ale ani nechci nějaké další léky nebo ne na dlouhou dobu, protože chci mít rodinu a zvládat to, Z
2 hodiny rano (Čt, 1. 5. 2014 - 02:05)
Nu... to mas tak. Benzodiazepiny alias (BZD) jsou velice "skurvene" leky. Zaavislost na nich se buduje pomerne rychle a "odvykacka" byva mnohem horsi, nez li od jinych drog (heroin & spol.). Jiste je jen jedno... bud si clovek uvedomi, ze takhle to dal nejde, nebo drive nebo pozdeji skonci prinejmensim u lekare, ktery resi hepatologicke problemy (t.j. pruser s jatry.) Kazdy z nas nas ma v tomhle smere na vyber. Ja sam zrejme nemam prilis daleko od hepato-ambulance, jenom to zatim odkladam. Akorat nesouhlasim s nazorem, ze napr. "Zelena Medicina" neni schopna nahradit jakykoliv sk*rvenej alkohol nebo neco podobneho. Neni to pravda. "Zelena Medicina" praveze dokaze uplne bez problemu nahradit i skurveny alkac... Dokonce znam pripady, kdy prave "Zelena Medicina" svym spusobem "vylecila" lidi, kteri ficeli na alkaci... Proste ve finale presedlali radeji na "Zelenou Medicinu", coz jsi naramne pochvalovali a ve finale diky tomu prestali i chlastat, coz povazuji za KARDINALNI USPECH !!!
Ale jo, hlavne, ze je prave "Zelena Medicina" porad jakysi "druhorady lecebny prvek", jak jinak, kdyz USA tuhletu veleprospesnou rostlinku zatim stale radi mezi zakazane substance (fuck of USA)...
Jsem velice zvedav jak se slavne USA (alias JuuuuEsssssEjjjjjjj) budou tvarit kdyz se absolutne prokazatelne ukaze, ze konopi bylo celou tu dobu vyslovene lecivou latkou, kterou prave USA zakazovali v ramci nixonovskeho "Boje proti drogam".
Jo... kdyz se spolecnost vuci tomuhle vsemu stavi tak, jak se to zatim jevi, pak neni zadne prekvapeni, ZE PRAVE I DIKY VASI IGNORACANCI ZA POSLDNI ROKY ZEMREL NAPR. PETR MUK a TEDKOM I IVETA BARTOSOVA!!!

Srat na vas vsechny!!! Vubec netusite, co dusevni problemy znamenaji pro jednotlive osoby, ktere tim trpi... Sraci zasrani, kez by jste zhebli na mor, ptaci chripku, nebo jakykoliv jiny virus... To by vsechny skurvene srace dostatocne spacifikovalo. A v nektererych pripadech zrejme i DEFINITIVNE. Alespon by jiz nemohli dale skodit v ramci skurveneho bulvaru, vy zajebani hajzlove!!!

Srat na vas vsechny... Nemam strach o to, ze patricne zainteresovane osoby si to po sve smrti KUREVSKY sliznou i s "radoby" smetanou. Pevne doufam, ze muj fotr Asmodeus se pomsti vsem, kteri maji v cele zalezitosti vice nez li namocene ruce... Kez by zhebli!!!

In nomine Dei nostri Satanas Luciferi excelsi!

AVE SATANAS!!!
BZD (Pá, 2. 5. 2014 - 06:05)
Nu... to mas tak....Ty jsi fakt debil, komu jako nadáváš, asi jsi moc chlastal, že ? Tak si vylévej své kydy někde jinde laskavě.
H (Pá, 2. 5. 2014 - 08:05)
Nu... to mas tak....milé Satanovo dítě (znám tě z Tramalu), já zase znám pár lidí, kterým "Zelená medicína" naprosto vypatlala mozek. Pár jsem jich potkala v léčebně. Ale je fakt, že jenom s trávou se do léčebny dostanou už fakt ti největší vypatlanci, většina lidí s trávou začíná, pak se přidá alkohol nebo perník. Takových tam byla většina. Já uznávám prospěšnost konopí u nemocných lidí, kteří si doma ve strachu pěstují jednu kytku na balkoně - mám kamarádku s roztroušenou sklerozou a fakt jí to pomáhá, ale pokud je někdo závislý - na čemkoli - radit mu vyměnit to za jinou drogu, no nevím. Je to menší zlo, to je fakt, ale jdi už s tou propagací konopí někam. Nic jiného mlít neumíš.
Zuzka (Út, 6. 5. 2014 - 10:05)
pro Kubu- Kubo, jestli sem někdy zaskočíš, prosímtě potřebuju se s Tebou poradit, psala jsem Ti i na e-mail, jestli můžeš, tak mi prosím napiš taky mail, díky, Z
Táninka (Út, 3. 6. 2014 - 13:06)
Prošla jsem odvykací kůrou...alkohol a BZDjsem so prožila taky, a cesta peklem je slabé slovo.Bouhužel jsem to pak stejně nevydržela.Teď se snažím vysazovat Neurol.Je to těžké, kdo nezažil nepochopí.
Co se týká obvoďáků, píšou , jak na běžícím pásu.
Teď mě moc mrzí, že jsem to nevydržela, teď beru velké dávky a nevím, jak z toho ven.Jasně , léčebna,ale já nic nevydržím, půjde to tam moc rychle a já jsem se zařekla, že už nikdy nedovolím zažít tu hrůzu, co jsem zažila, takže do 3 dnů jsem doma na revers.
Milus (St, 9. 7. 2014 - 01:07)
Snazila jsem se zbavit lexaurinu,xanaxu,pomoci snizovani davky.Slo to,ale byla jsem hodne nervni.Pak jsem se zasekla na davce 3mg lexaurinu,dal snizeni neslo!!Nechala jsem se hospitalizovat na neurologii s tim,ze mi poslednich 3mg pomuzou vysadit.V nemocnici jsem pobyla 3 tydny,kde mi lex vysadili,nahradili AD.a dali i leky na tlak!!Taky mi hlidali srdce,brali krev...Propustili me s tim,ze mam po detoxu,ze musim byt trpeliva,nez se zbavim psychicke zavislosti a dal,ze mam navstevovat psychiatra,brat AD a leky na tlak.Byl to mazec.Po 6tydnech abstinence jsem se nechala odvezt do lecebny pro zavislaky-psychiatr mi sliboval,ze mi pomuzou,byla jsem zoufala!!Bylo to sileny-prijem!!Vyptavani na vsechny cleny rodiny,nemoce,konicky,neresti,...-vsech clenu rodiny,sex,neresti,kolikrat jdu na wc...trvalo to cely odpoledne a mne bylo tak zle,ale tesila jsem se na slibenou pomoc.Pak mi lekar oznamil,ze na BZD neexistuje nic,jen abstinence a AD!!Sebrali mi mobil a na pokoj.Pak probihali kolektivni terapie,kde kazdy musel vypravet svuj pribeh.Ma to tam svuj rad.CHapu to,ale ja to uz nebrala,jen mi bylo zle.Ostatni tam byli kvuli alkoholu,drogam a byli to,na rozdil ode me,mladi lide.Vydrzela jsem tam do 2.dne,pak jsem podepsla revers.Co jsem cetla,tak si myslim,ze v C.R. je to krutejsi,nez tady v BRD.Mobil tady lidem daji denne v urcitou dobu,aby mohli pokecat s rodinou,napsat sms a to asi na 3hodky.Je tam i pevna linka,z ty se muze volat kdykoliv.Navstevy jsou povoleny do vecera,po 3 dnech se muze na hodku ven,po tydnu cely odpoledne...,tak se to stupnuje,ze pak se jezdi i domu.Neni to zase tak kruty,ale pro me bylo-psychika a porad abstaky.Doma jsem porad zivorila,az jsem to vzdala-u zname lekarnice,asi po 2mesicich abstinence,zakoupila lex.Dala jsem se,asi po 2mesicich abstinence,do pohody a hledala na netu pomoc.Nasla jsem tu lekarku Asthon.Jela jsem do C.R.ke svemu psychousovi,rekla mu o ni a jestli by mi s tim pomohl.Odmitnul.Napsal mi lex a nejaky drijaky.
milus (St, 9. 7. 2014 - 02:07)
pokracovani:V BRD jsem se s tim vubec nechytla!!Asi za rok jsem nasla lekare,ktery mi,asi taky rok,predepisoval diazepam.Muj psychous vesele dal lex-on prece vi,ze lex je dobry a to,co jsem ja chtela,je nesmysl.Ovodakovi,co predepisoval diazepam,to bylo fuk.Tak jsem si naordinovala neodborne vysazovani lex,nahrazovala diazepamem,pak diazepam po jeden a ctvrt mg,vysazovala-5mg.diazepam delila na 4dily.Konecne to slo-v pohode,za provozu,bez silenych abstaku..,sice neodborne,ale ja to zvladla,aniz bych myslela,ze si to hodim!!!Posledni jeden a ctvrt mg jsem rekla adios a bylo!!Ta uleva po 13ti.letech-neskutecne!!!Proc to slo hladce,proc to lekar nechtel,nevim.Mozna tusim,ale at si odpovi kazdy sam.Brecela jsem stestim,kdyz jsem to v pohode zvladala a manzel byl tak rad. Muzu jen doporucit tem,kdo chce skoncovat a kdo ma trpelivost,hlavne moznost dostat diazepam na predpis.Hodne stesti!!Je to fajn nemyslet,jestli toho mate dost,jestli vam to predepise....svoboda!!!A nemam abstaky a ani neberu AD!!!Zkusit to muze kazdy,jestli to zabere!!Verim,ze ano!!!
Reklama