Reklama

Benzodiazepiny a závislost

V medicíně se jedná o vůbec nejpoužívanější psychofarmaka, prakticky všechna dnes užívaná anxiolytika patří do této skupiny. Jsou velmi často zneužívána jak uživateli drog, tak běžnou populací a lékaři je mnohdy dosti neopatrně a dlouhodobě předepisují. Jsou součástí mnoha domácích lékárniček.

Kromě anxiolytického účinku mohou mít také sedativní, hypnotický, antiepileptický, protikřečový a centrálně myorelaxační účinek (konkrétní účinky závisí na typu preparátu). Všechny léky mají různě vyjádřenou složku uklidňující, větší dávky téměř vždy vyvolávají spánek.

(Zne)užívané dávky jsou poměrně široké, zpočátku stačí jedna až několik tablet, postupně se lze propracovat až k několika desítkám. Léky jsou poměrně bezpečné při předávkování, pokud ovšem nejsou užity spolu s jinou tlumivou látkou. Zrádný je zvláště alkohol. Kombinace s alkoholem mohou vést ke smrtelnému předávkování.

Závislost na nich vzniká plíživě, má složku psychickou i fyzickou, odvykací stav se projevuje neklidem, návratem potíží, kvůli nimž byl lék původně předepisován. Vážnou komplikací mohou být epileptické záchvaty vedoucí i k úmrtí.

S hlavními a pro lékaře většinou žádoucími účinky látek této skupiny léků úzce souvisí i účinky nežádoucí, které použití léků komplikují. Nežádoucí účinky se zvýrazní ve vysokých dávkách a při dlouhodobém užívání, tedy nejvíce při zneužívání a závislosti na benzodiazepinech. Jsou většinou také způsobeny tlumivým účinkem na CNS, resp. ovlivněním určitých struktur mozku, např. limbického systému. Mohou však mít vliv i na jiné části těla nebo například na nenarozený plod.

Reklama

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří:

  • Únava a ospalost, které nastupují již v léčebných dávkách, a s nimi související prodloužení reakčního času, které může vést k selhání při obsluhování strojů, např. řízení auta.
  • Zmatenost ? při vyšších dávkách může dojít ke ztrátě orientace nejen v okolí, ale i v situaci, v níž se postižený nachází.
  • Intoxikovaný pak může být úzkostný, nebo dokonce agresivní a v záchvatu silné agresivity zaútočit na své okolí.
  • Narušení krátkodobé paměti, jehož výsledkem jsou tzv. okna, zvláště pokud je benzodiazepin užitý v kombinaci s jinou tlumivou látkou, např. alkoholem nebo heroinem. Nepamatování si toho, co se dělo v intoxikaci, je velmi častým steskem při jejich nadměrném užívání, resp. po jeho skončení. Postižení si někdy nepamatují celé týdny i měsíce svého života.
  • Ztráta motivace k řešení problémů ? souvisí s odstraněním strachu a úzkosti. Člověk přestává mít potřebu složitou situaci řešit.
  • Snížení svalového napětí ? zvláště po vyšších dávkách někdy intoxikovaní působí jako ?z hadrů?, mnohdy mají obtíže udržet se na nohou.
  • Přechod placentární bariérou a intoxikace plodu ? benzodiazepiny jsou plodem pomaleji metabolizovány, jejich užívání může vést k vrozeným vadám (např. k rozštěpům rtu a patra).
  • Užívání na konci těhotenství a v období těsně před porodem vede k abstinenčnímu syndromu novorozenců.
  • Přechod do mateřského mléka ? pokud žena užívající benzodiazepiny kojí, tak léky přechází s mateřským mlékem do těla dítěte. Kromě útlumu dochází i k velkému zatížení jater, v nichž se benzodiazepiny metabolizují, a brání tak odbourávání jiných důležitých látek, např. bilirubinu. Nakonec může dojít k trvalému poškození mozku.

Rozdělení:
Dělí se na skupiny jednak dle intenzity hypno-sedativního (zjednodušeně tlumivého) působení, jednak podle rychlosti eliminace (zjednodušeně vylučování) a tím i délky účinku.

  • Dle intenzity hypno-sedativního působení:

Léky s nejmocnějším hypno-sedativním působením se používají jako léky při poruchách spánku, léky způsobující slabší útlum jsou indikovány proti úzkosti.
Silná hypnotika: Rohypnol (fl unitrazepam), Nitrazepam (nitrazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam).
Léky způsobující slabší sedaci: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Oxazepam (oxazepam), Rivotril (clonazepam), Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam).

  • Dle délky účinku:

Dlouhodobě působící léky mají vylučovací poločas (tj. doba, za kterou se množství účinné látky v organismu sníží na polovinu) delší než 1 den. V jejich eliminaci hrají důležitou roli játra a při jaterních onemocněních se jejich vylučování zpomaluje.
Dlouhodobě působící léky: Diazepam, Seduxen, Apaurin, Valium (Diazepam), Defobin (chlodiazepoxid).
Středně dlouho působící léky: Lexaurin (bromazepam), Neurol, Xanax (alprazolam), Rivotril (clonazepam), Rohypnol (fl unitrazepam).
Krátkodobě působící: Oxazepam (oxazepam), Dormicum (midazolam), Halcinon (triazolam). Vylučovací poločas u těchto medikamentů je kratší než 12 hodin, jsou zatíženy vyšší pravděpodobností vzniku závislosti než léky dlouhodobě působící.

 

Zdroj: Drogy -otázky a odpovědi (Portál)

Reklama

Komentáře

Návštěvník (Ne, 14. 7. 2019 - 21:07)
Nevím jestli pomáhá, ale dávka 250-300 tě naprosto umrtví, že nejsi schopný fungovat, jen spát
Sedmikráska (Po, 15. 7. 2019 - 09:07)
Trittico jsem brala 150 mg denně. A stejně mi nepomohlo. Nevíte někdo o nějakém dobrém psychiatrovi, který Xanax běžně předepisuje a mohl by mi pomoci s částečným invalidním důchodem? O antilepilettika, antipychotika, ani o antidepresiva nestojím! Stejně nepomáhají. Trittio bylo bez účinku. U mne na úzkost, ani nespavost nepůsobilo téměř vůbec. V psychiatrické léčebně skončit rozhodně nechci. Jde mi o to, dostat OZP. Stejně, práci nemůžu nikde sehnat. Na ÚP mají PROJEKTY PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ. Ptala jsem se na to své zprostředkovatelky, ale ta mi říkala, že bych musela mít alespoň jedničku důchod. Mám snížení o 25%, minimum je 35%. Dříve brali lidé anxiolytika, dokonce i Rohypnol, a nikdy nebyl kolem toho žádný humbuk. Takhle nemám na nic nárok, nikdo mi nepomůže. Musím obcházet firmy s razítky pro ÚP. Nikde mě nepotřebují. Šetří síly i peníze. Je pravda, že mám zdravotní omezení, a nemohu každou práci dělat. Doktoři se na mne dívají divně. Psychiatr by hned psal antisychotika, nebo doporučil hospitalizaci. Všechno bagatelizují, nebo příliš zvýrazňují psychické nemoci antipsychotiky, hospitalizací... Asi, dokud se z člověka nestane úplný blázen, důchod nedostane, zůstane bez jakýchkoliv výhod a pomoci. Proč by měl být člověk naprostý blázen, který skončí v léčebně, nebo brát psychofarmaka, způsobující obezitu a další nemoci, tak aby se mohl zařadit mezi znevýhodněnou skupinu nezaměstnaných. Můžete mi někdo, prosím, poradit?! Nemám nikde žádné známosti, ani mezi zaměstnavateli, natož pak mezi doktory. Na ÚP mě honí s papírem po firmách. Referentka je na mě přísná. Nepomůže, neporadí. Musím se prý snažit sama, něco si najít.
Návštěvník (Po, 15. 7. 2019 - 09:07)
150mg Trittica je na spánek málo. Ty jsi tu dlouho nebyla, co?
No. (Po, 15. 7. 2019 - 10:07)
Víš, ono to není "jenom" o Tritticu, ale především o principu, jak té paní pomoct. Ono Trittico není spása všeho, má dost vedlejších účinků, zvláště v tak vysokých dávkách. Psychiatr asi ví, co předepisuje, ne? Hlavně - kolik čeho. Já o žádném ,,benevolentním" psychiatrovi vůbec nevím. Neumím poradit, jak se dostat k částečnému invalidnímu důchodu. Ono je to tak. Pokud zaměstnavatel zaměstná invalidní důchodce, dostane na ně dotaci od ÚP. Jinak ne. I když má takový člověk omezení, není pro zaměstnavatele zajímavý, protože na něj nic nemá! A navíc musí platit velké daňové odvody.
N. (Po, 15. 7. 2019 - 10:07)
Máš pravdu, já se jen chtěla vyjádřit k těm fámám, že Tritt na spaní nefunguje. Funguje ale není to nic příjemného. (na rozdíl od BZD). Především ranní nevolnost. Já mám Titt od psychiatra abych mohla začít vysazovat Hypnogen. Ze 150 mi pradil navýšit na těch 250-300.
N. (Po, 15. 7. 2019 - 10:07)
Jinak práce je dnes tolik, že si lze vybírat A to pro vzdělané i méně vzdělané. Je spousta agentur na internetu např Jobs a přes ty je třeba hledat. Pokud paní přijde s otráveným obličejem, nechutí k práci a chutí k ID a papírem z pracáku, tak několik bodů pro ni dolů
No. (Po, 15. 7. 2019 - 10:07)
Jak to myslíte, několik bodů pro ni dolů? To, jako že by jí ten invalidní důchod měli dát? A proč s otráveným obličejem a nechutí pracovat? Třeba paní nemůže dělat noční směny, práci v nemocnici. Úklidy ve firmách jsou většiny obsazeny. Školy mají prázdniny, školky, tam jedou jenom známosti. Možná, ještě tak, kdyby bydlela v Praze, tak ještě. U nás, na malém městě, té práce zas tak moc není. A je svatá pravda, že chráněné dílny zaměstnávají pouze ČID. Tam se rozhodně každý nedostane.
N. (Po, 15. 7. 2019 - 10:07)
Několik bodů dolu získat zaměstnání, o které se uchází.
Návštěvník (Po, 15. 7. 2019 - 10:07)
www.prace.cz/nabidky/uklizecka/ ...............tady máte namátkově poptávky po uklízečkách...…..
Analytik (Po, 15. 7. 2019 - 22:07)
V dnešní době je těžké dostat důchod i na psychiku. To už z Vás udělají úplného blázna. Výhoda, mít důchod na hlavu? Ale kdež! Můžou Vás nechat hospitalizovat v psychiatrické léčebně, nově nemocnici. Budou Vám dávat tzv. "nenávykové" léky, které ve skutečnosti návykové jsou jako hrom!
A krom toho mají mnoho vedlejších účinků. A když se potom dostanete k jinému lékaři - kardiologie, gynekologie, interna a další, všude si to o Vás přečtou, nebudou Vás brát vážně, ale jako psychotickou osobnost, ke které nebudou mít ani úctu! Dnes se dávají antipsychotika ze 70% zcela zbytečně, na pouhou úzkost, nespavost. Tak na to veliký pozor! Často je u takovýchto pacientů záměrně zanedbávána základní choroba. Doktoři si řeknou, stejně je nenormální, a využijí toho, jak se vůbec dá! Co se týče léčby Pregabalinem, původně byl vyvinut jako antiepileptikum III. GENERACE, s účinkem na neuropatickou bolest. Na úzkost a nespavost je to totální nesmyl. To aby farmaceutické firmy zase měly co vymýšlet! U silných neuropatických bolestí, schizofrenií s psychotickými bludy, opravdu těžkých depresí, tak tam jsou tyto medikamenty potřeba! Ale to je tak těch 30% případů. Psychiatři si sami vyrábějí své pacienty tím, že jim dávají "léky" s mnoha vedlejšími účinky, způsobující emoční oploštělost, nadváhu, obezitu, cukrovku, parkinsonismus a další choroby, tzv. způsobené iatrogenními vedlejšími účinky. Posudkáři jsou hrozně přísní, a jen tak někomu invalidní důchod nedají, ani omylem! A na VZP si raději budou hrabat penízky do svých kapes, to si pište, že je to tak! I na ÚP jsou zprostředkovatelky neúprosné, budou Vás honit všude, kde se dá, i když Vás nikde nakonec nevezmou! A když nebudete moct? Tak si to musíte přinést od doktora, se kterým se třeba ani po dobrém nedomluvíte! Ale radím. Nedejte se, nenechte ze sebe udělat blázna tím, že Vám nacpou neuroleptika. Nenechte si nikým, a hlavně ničím, zkazit náladu! Všechno si promyslete, o všem si přečtěte, vše si zanalyzujte. Nakonec zjistíte, že v tom blázinci žijeme všichni, jak obyčejní lidé, tak hlavně doktoři, ale i úředníci! Ani kvůli úřednici na ÚP nechoďte za psychiatrem! A to, že Vás nezařadí do žádného PROJEKTU PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ? Někdy holt si musí člověk poradit sám! A proto radím. Lidi, neberte, prosím, ten život až tak vážně, protože stejně z něj nevyváznete živí! Přeji hodně zdaru všem! A Bůh s námi! Tak, kdo proti nám?
Analytik (Po, 15. 7. 2019 - 22:07)
Celý svět je "na hlavu." Negativní emoce = nemoce. To Vám stejně lékaři neřeknou. A politici už teprv ne! Ti už se zbláznili úplně.
Analytik (Po, 15. 7. 2019 - 22:07)
A rozhodně je lepší být zdravý, třeba průměrně, a nepotřebovat invalidní důchod, než být opravdu vážně nemocný, a pouze za tu cenu brát invalidní důchod! Dneska uhrát I.stupeň, to je o infarkt! Bez nadsázky.
Jo. (Út, 16. 7. 2019 - 01:07)
Svět je vážně postavený na hlavu! Nepochopení potřeb druhých, sebestřednost, arogance! A to hlavně ze strany lékařů a zbytečných úředníků zdravotních pojišťoven! Proč si musí lidi platit zdravotní pojištění? Jedním slovem. Na hovno! To jediné od něj dostane. Farmaceutické firmy jenom kvetou, a lidé jsou čím dál tím víc nemocní, a umírají. Je to jedna zkorumpovaná mafie. A proč zdravotní pojišťovny nezaplatí zubaře?! Zdravé zuby, bílé plomby, můstky a korunky jsou mnohem důležitější, než milion druhů různých chemických nesmyslů, myslím tím léků.
KARMA (Út, 16. 7. 2019 - 02:07)
Přesně tak. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Na každého jednou dojde. Jediná jistota je smrt. A víte, která diagnóza má 100% úmrtnost? No přece sám život!
Rebel (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
Mnozí doktoři se ani neumějí chovat ke svým pacientům. Jsou naočkovaní západní pavědeckou medicínou! Nechtějí slyšet a vidět nic nového. Jsou to jen pitomí zaslepenci. BZD rozhodně neškodí mnohem víc, než ty novodobé, prominutím, sračky, v podobě antidepresiv, antipsychotik, stabilizátorů nálady a antiepileptik! Blaze tomu, kdo nic brát nemusí. Xanax, Rivotril a jiné, mají jistě "své mouchy", ale je to opravdu čajíček, proti těm novodobým psychofarmakům! Ten doktorský xindl raději lidem zakáže BZD, s minimem vedlejších účinků, ale jinak opravdu účinných. Raději vnutí lidem často neúčinná antidepresiva, antiepileptika, neuroleptika a stabilizátory nálady, s obrovským množstvím vedlejších účinků! Je to srovnání, jako vodíkové, nebo atomové bomby. Ta atomová zničí vše! Holt, to je ta slavná věda lékařská!
A co se týče úřadů? Ti se pouze řídí předpisy, v tomto zkorumpovaném západním světě! Ovšem, v nemocné společnosti nemůže žít zdravý člověk! Tak, proč by Vám měla paní zprostředkovatelka věřit, když Vám tenhle pokurvený zdravotnický systém nepřizná ani I. stupeň invalidního důchodu? "Nic Vám není, můžete dělat všechno"! A že máte jenom 25% bodů? A zeptám se jinak. Na co máte těch 25% snížení pracovní schopnosti? Na to, že jste zdraví? Prd! Na to, aby posudkářům a úředníkům na zdravotních pojišťovnách zbylo víc peněz!!! Dobytek jeden. Zrušit většinu zdravotních pojišťoven, vyhnat ty zbytečné úřednice, co tam dřepí, tvrdě makat do továren! Stejně tak OSSZ a KSSZ. Ale ono jednou i na ty naduté posudkáře jednou dojde! ROZHODNĚ NEPŘEJI NIKOMU NIC ZLÉHO, ALE NA KAŽDOU SVINI SE VAŘÍ VODA!
Další (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
blb, který nezažil závislost na benzákách. Ty hovado, víš co to je když má člověk po letech braní BZDzkažené zuby, boláky po těle, vyčerpanost, omdlévá, krevní testy a automimunitní onemocnění a je komplet v prdeli. Drž hubu
a (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
vyčerpanost, která ani po dvou letech od vysazení nepřestává. Je mi z tebe nanic ty věčná stěžovatelko, co nechce makat a ještě jen brát benzáky. Však jo, kup si je na černém trhu, není problém, je toho všud eplno,ale nepiš sem takové hrůzy jak píšeš.
a (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
rok nemoci vstát z postele, prožívat depresi, že tě rodina nepoznává a ty nemáš sílu ani se za to stydět. Takovou depresi z vysazení, že nechceš nikam chodit s nikým komunikovat, na ničem ti nezáleží. A jen hledat, co by ti pomohlo, skočit z BZD do hypnotik a jiných sraček, aby ses aspoň občas moha narovnat před svými dětmi. To je vysazení BZD, těch BZD, které tě roky před tím zabíjí
a (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
víš co bych ti přál? Aby ses fakt stala tak na deset let závislá na alprazolamu, dostala se na pár let na 6mg denně, k tomu pochroupla něco na spaní jak ty máš ráda. A po deseti letech se podívat jaká troska z tebe bude. Jenže ty si na ten alprazolam ani nevyděláš, protože se ti nechce už roky makat, jak je na Doktorce všeobecně známo
Nesouhlas (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
Víš ty, kolik dětí a mladých lidí, trpí třeba rakovinou? A z čeho ty to mají? A mimochodem? Nikdo tě nenutí do sebe sypat roky benzáky, ani jiné dryáky. Z čeho jsou lidi tlustí, mají cukrovku, mrtvici a infarkty? Antipsychotika a antidepresiva zuby snad nekazí? Nikdo nepřibere, není utlumený? Zamysli se nad tím. Nepropaguji žádné léky.

a (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
Tak takhle. Jako ve všem není možné si říkat, jestliže něco je špatné, tak je to opodstanění proto, aby bylo špatné i něco jiného. Neboli. To že je pro tělo špatné brát antipsychotika (říkáš ty, já se v nich nevyznám) neznamená, že je lepší brát BZD. Prostě jestliže existuje jedno zlo, neospravedňuje to existenci jiného zla. Víš rozdíl mezi těmi chemickými sračkami ADx BZD je ten, že AD nemáš důvod navyšovat, kdepak, ty tě do blaženého útlumu nebo exaltované blaženosti neuvedou. to umí právě BZD, opiáty a další sračky. Zkus si něco přečíst na téma adiktologie. Tyto fámy, že BZD je vlastně čajíček proti, to je hrůza. A ještě takhle. Pro správného závisláka na BZD, opiátech nebo alkoholu, nejsou AD vůbec zajímavé, je mu jedno, jestli se po AD přibírá nebo ne, jestli je po nich pacient utlumený, to je zaprvé nesrovnatelné a hlavně úplně na jinou, samostatnou diskuzi.
a (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
píšeš: Víš ty, kolik dětí a mladých lidí, trpí třeba rakovinou? A z čeho ty to mají? A mimochodem? ……nechápu otázku
Návštěvník (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
Z čeho jsou lidi tlustí, mají cukrovku, mrtvici a infarkty?......nechápu otázku
Jo. (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
6 mg alprazolamu denně, dokonce několik let? Tak tomu říkám fakt nářez! Velmi častým účinkem alprazolamu je sucho v ústech. Z toho plyne zvýšená kazivost zubů! Děs, běs, hrůza! To už je jako u alkoholika, který chlastá první ligu! Nelze se potom divit následkům!
a (St, 17. 7. 2019 - 00:07)
A ty se divíš. Ten člověk začínal na nevinných 0,25 jako každý hele :))))
a (Út, 16. 7. 2019 - 23:07)
A ano, AD nikdy nenadělají takové škody jako BZD. Nikdy tě nedovedou do takového zdevastovaného stavu, jak jsem zde popisoval. Proč? Protože to neumí. A protože člověk je člověk chybující ale není úplný blb a tak zneužívá aBZD a ne AD
No. (St, 17. 7. 2019 - 00:07)
Co se týče léčby nespavosti, tak tam je to fakt problém. Nejhorším AD je Mirtazapin, po kterým se hodně přibírá a utlumuje. Hodně lidí to i potvrzuje.
a (St, 17. 7. 2019 - 00:07)
Ano, na to by mě lékař pacienta upozornit
Tak. (St, 17. 7. 2019 - 00:07)
Po tom přibere drtivá většina pacientů. Hodně tlumí a zvyšuje chuť k jídlu. A lékařům, těm je to úplně jedno. Statisticky dokázáno. Jen velmi málo lidí po MIRT. nepřibere.
Logicky. (St, 17. 7. 2019 - 00:07)
AD je třeba užívat minimálně 6 měsíců. Platí to i u Mirtazapinu. Pak zbývají 2 možnosti. Předčasné vysazení po pár týdnech, pakliže člověk je utlumený a začne přibírat. A nebo s léčbou vůbec nezačínat. Výměna za trazodon nemusí fungovat.
Dr. (St, 17. 7. 2019 - 06:07)
Trazodon po týdnu př
Mirtazapin (St, 17. 7. 2019 - 09:07)
často není třeba navyšovat. Na spaní stačí někdy i 7,5 mg. Na úzkosti se užívá 15 -30 mg. Na těžké deprese se bere maximálně 45 mg. Užívá se pouze večer, v jedné denní dávce na noc. Bývá dost účinný. Dokonce snižuje tlak. Možná by to byl i ideální lék na úzkosti. Je to AD IV. GENERACE. Nejhorší je, že se po něm extrémně přibírá na váze a vyvolává pocit hladu. Tím se stává pro řadu pacientů zcela nevhodný, navzdory potencionálně vysoké účinnosti.
Doktorka (St, 17. 7. 2019 - 11:07)
Mirtazapin je moderní AD s tlumivými účinky. Paradoxně je, čím nižší dávka, tím je více sedativní. Na úzkosti, spojené s nespavostí, se předepisuje 15 mg. Na spaní stačí 7,5 mg, což ovšem nemá ani protiúzkostné, ani antidepresivní účinky. Dávky 15 mg, 22,5 mg, 30 mg, jsou optimální denní dávky. Musí se užívat pravidelně. U kardiaků snižuje krevní tlak, takže mohou dokonce odbourat antihypertenziva. Jediným jeho obrovským mínusem je přibírání na váze a otoky! Což tomuto léku bere veškeré kladné účinky. U nás ho často předepisuje psychiatr - adiktolog. Nedivím se, že kvůli přibírání na váze ho spousta pacientů odmítne užívat, ač třeba zlepšuje spánek a snižuje zvýšený krevní tlak. Psychiatr říká, že po něm téměř každý přibere, i když se hlídá v jídle. Jen málo pacientů má to štěstí, že po Mirtazapinu nepřiberou vůbec. Tím se tento lék stává naprosto nevhodným, i přes jinak kladné účinky. Psychiatr ho předepisuje i na závislosti na alkoholu a při migrénách. Prý je to nejmodernější a nejúčinnější AD. Kvůli tomu přibírání je ale naopak naprosto nevhodný, vůbec ho začít brát.
Hm. (St, 17. 7. 2019 - 21:07)
Problém, který se stává neřešitelným. Moderní AD, sice účinné, údajně nenávykové, ale přibírá se po nich! Moje známá dostala tato AD, kvůli úzkosti a nespavosti. A když řekla své psychiatričce, že
po lécích přibírá, řekla jí psychiatrička, že si má vybrat: buď deprese a nespavost, nebo tloustnutí.
Prý se po psychofarmakách běžně přibírá. Proto hodně lidí psychiatrům ani nevěří.
BZD určitě nejsou ideální. Ale, určitě lepší nízká dávka alprazolamu na úzkost, než přibírání na váze.
Alternativní (Čt, 18. 7. 2019 - 22:07)
Já si myslím, že na pouhou nespavost je ideální melatonin. Existuje lék, jménem CIRCADIN od firmy LUNDBECK. Jou to 2 mg tabletky s prodlouženým uvolňováním. Je na lékařský předpis. 21 tablet stojí cca 440,-Kč. Zdravotní pojišťovny ho nehradí. Může ho předepsat každý praktik. Je to možná varianta. Jinak existuje i MELATONIN volně prodejný.
No. (Ne, 16. 2. 2020 - 03:02)
Circadin, nebo Trittico. A když nezaberou tak, jak mají,spokojit se spát méně hodin. Jsou i jedinci, kteří spí jenom, 3 - 4 hodiny denně. Někdo nespí ani po vyšších dávkách trazodonu, zkusit Circadin. Ten je sice dost drahý, ale je na lékařský předpis. Jedná se o melatonin 2 mg denně, s prodlouženým uvolňováním. Tablery vyrábí firma LUNDBECK. 21 tablet stojí asi 440,-Kč.
No. (Ne, 16. 2. 2020 - 03:02)
S Tritticem mám zkušenosti,i s vyšším dávkování 150 -200 mg. Žádná sláva! Ale aspoň se po nich nepřibírá. Tvrdí to i psychiatři.
Jana (Pá, 15. 5. 2020 - 09:05)
Nejlepší je Neurol. Dobře účinkuje na nespavost, ale i na denní zklidnění. Nejsem závislá. AD mi s ničím nepomohly. Beru 1mg Neurolu denně.
Jarmila (Ne, 18. 7. 2021 - 17:07)
Chci všechny nešťastníky, kteří se chtějí zbavit BZD (nebo alespoň významně snížit jeho dávku denně), podpořit. Jde to, a nemusíte na detox. Na detoxu vám všechno najednou vysadí. Je to rychlé, a když budete mít náhodou bezvědomí, tak Vám píchnou Apaurin. Jinak si pro vás někdo z rodiny přijede za týden po detoxu jako pro trosku. Ještě doma budete mít pár týdnů významné abstinenční obtíže. Jen nědo to vydrží a nevezme si zase BZD.
Když si buete pomaloučku snižovat Neurol, Lexaurin nebo Rivotril třeba jen o 10-15% týdně, nebo to natáhnout na dva týdny, a pak dále při zlepšení stavu pokračovat, půjde to.
Já sama jsem to udělala takhle, a až jsem byla na 1,25 mg Neurolu, kde to už nešlo níže, převedla jsem se na Diazepam. Násobek je 20, takže mi doktorka, kterou jsem přemluvila, napsala diazepam na 25mg denně. Převody jsou zde: https://diskuse.vitalion.cz/108/strankovani/2/ od uživatele hota, podle kterého jsem jela a dokázala to. Pro ty, kteří budou mít úzkosti a deprese, tak ať si nechají na pár týdnů napsat nějaké antidepresivum, třeba jen 7,5 mg Mirtazapinu, po kterém neztloustnete, a vysnižovat to s tím mirtazapinem. Po vysazení diazepamu Mirtazapin brát třeba ještě 2 týdny a pak přepůlit třeba 1-2 týdny ten 7,5 mg a vysadit. Hlavně nic neuspěchat a když budou potíže- abstinenční příznaky, nezvyšovat dávku diazepamu, čekat a protáhnout to třeba místo dvou na 3 týdny. Z každého úspěchu se radovat. Zvládnete to. Hodně štěstí.
Lucka (Čt, 5. 8. 2021 - 20:08)
Já bych radila místo Diazepamu Trittico. To se potom užívá dlouhodobě, alespoň půl roku a více. Je to AD. Po Mirtazapinu se tloustne i po nízkých dávkách. Třeba ne tolik, jako po vyšších, ale určitě na váze pár kil přiberete vždy. Mirtazapin se rovněž užívá dlouhodobě. A to se po něm pak přibírá hodně!
Lucka (Čt, 5. 8. 2021 - 20:08)
Trittico se doporučuje v dávce 100 -150 mg na noc. Psychiatr říkal, že je to jediný lék - tlumivé AD, po kterém se vůbec nepřibírá.
Jarmila (Pá, 6. 8. 2021 - 17:08)
Trittico tu všichni opěvujete, ale je to slabá sračka. Na někoho vůbec nezabere. Užívala jsem ho 3/4 roku a musela jsem k němu si vzít během noci 2x po 1 tbl. 10mg Hypnogenu. Prostě jsem neusnula. Měla jsem 125mg (1+2/3 tbl.). To nemluvím o absťáku, který následoval, když jsem ho chtěla vysadit. Zaprvé při nasazení jsme málem spáchala sebevraždu a poté ty problémy s vysazením nikom nepřeji. Totéž jsem četla i u jiných uživatelů. Někomu pomáhá, ale jen opravdu při velmi slabých poruchách spánku, pak třeba stačí i 2/3 tbl. Člověk, který užíval Hypnogen nebo třeba Neurol nebo nedej bože Rivotril, tak tomu Trittico neudělá vůbec nic- prostě to bude jako čaj a neusne po něm. Mirtazapin je trošku silnější, ale taky s ním neuděláte díru do světa. Člověk, který píše na fórech, že po 7,5 mg Mirtazapinu 2 dny v kuse spal, v podstatě nemá žádné poruchy spánku. Možnosti AD trazadonu a mirtazapinu jsou velmi, velmi omezené, to jen psychiatři vykládají pacientům ty své ničím nepodložené kidy o jejich vynikající účinnosti a hlavně o (moderní slovo) "nenávykovosti". Zkuste je ale po několika měsících nebo letech vysadit. Přeji vám hodně štěstí.
No. (Po, 9. 8. 2021 - 13:08)
Já si myslím, že Trittico a Mirtazapin mají podobné účinky na úzkosti i na spánek. Po Mirtazapinu se navíc ještě tloustne, protože zvyšuje chuť k jídlu i pocit hladu. Přítelkyně bere Trittico 150 AC, a má i po něm větší pocit hladu.
Vlasta (Út, 12. 10. 2021 - 16:10)
Mám letitou závislost na BENZODIAZEPANECH, neurol,xanax,rivotril lexaurin a td.Lékaři mi už nechtějí psát recepty,tedy kupuji od lidí kteří na tom vydělávají,již jsem byla na psychiatrickém vyšetření a čekám na d tox a lůžko ,nesnažte se situaci zvládnout sami, potřebujete medikaci a určitý dozor ,jakmile budou léky vysazeny,jste ohroženi na životě pokud už není pozdě,já sama jsem to skusila zvládnout a málem jsem se udusila při vdechnutí krve do plic
jiri (Po, 25. 3. 2019 - 08:03)
man se bat detoxu dekuji nastupuji do bohnic
jiri (St, 27. 3. 2019 - 13:03)
mams strach nastup 11 dubna bohnice snad neumru
amike (Ne, 1. 5. 2016 - 16:05)
Neurol: Ahoj, rád bych tady našel nějaké užitečné informace na moje problémy s léky ...Již 15 let užívám Neurol 0,25mg 2x denně - ráno a odpoledne. Je to samozřejmě na předpis od psychiatra + 0,5mg Asentra - antidepresiva večet 1x tableta. Rád bych se zbavil již této závislosti na lécích...abych se zbavil vedlejších účinků (ospalost, únava, vysoké jaterní testy, občas depky). Četl jsem tady pár článků, že to je na cca 1 měsíc v psych. léčebně, kde dochází k teriapii, která je spíše "utrpením"... Můj dotaz je?
Existuje nějaká studie, nebo vaše zkušenost, jestli je to účinné, tzv že ten kdo projde odvykací kůrou, již nebude mít problémy....a že nebude opětovně léky užívat, nebo že se naopak stav třeba i zhorší?
Já jsem povaha spíše (neutoricka, netrpeliva, mám rád dokonalost, se sklonem stále o všem přemýšlet, spíše jsem pesivista, ale mám i smysl pro humor...). Je tady někdo, kdo by mi napsal pár řádku, rad..?
Předem děkuji
amike_věřím#bude#lépe...
Jana1959 (So, 30. 4. 2016 - 13:04)
Ahojky, já jsem brala lexaurin dva roky vždy před spaním ( 1 tabletu 3mg), před 14 dny my byl nasazen zoloft, tak jsem se rozhodla, že lexaurin úplně vysadím. Dnes je to 10 dní od vysazení lexaurinu, žádný absťák jsem neměla, jsem úplně v pohodě. Je fakt, že jsem abstinent a nemíchala jsem to s alkoholem. Je to všechno v hlavě, když fakt budete chtít, tak to jde.
Jana1959 (Ne, 1. 5. 2016 - 08:05)
Já si myslím, že je velký rozdíl v lexaurinu a antidepresivech. Ty se můžou užívat dlouhodobě a já beru 0,25 denně, což je úplné minimum.
Jana1959 (Ne, 1. 5. 2016 - 22:05)
amike, napiš email, to je na soukro lepší
Reklama