Reklama

Alkoholismus žen

V posledních desetiletích jde o závažný zdravotnický a sociální problém. Počet alkoholiček ve srovnáni s počtem alkoholiků je udáván v poměru l:6 až l:l. Ženský alkoholismus se nevyhýbá žádné společenské skupině. Vzrůstá také počet komplikací souvisejících s požíváním alkoholu v těhotenství a se škodlivými důsledky na zdravotní stav plodu. Jako následek chronického abusu (návyku, nadkonzumu) v těhotenství je popisován tzv. fetální alkoholový syndrom vedoucí k alkoholické embryopatii neboli poškození plodu v děloze.

Kromě tohoto chronického poškození však může požití většího množství alkoholu zejména v průběhu porodu znamenat pro plod akutní nebezpečí smrti v důsledku alkoholové intoxikace. Jsou popisována úmrtí novorozenců v souvislosti s těžkou opilostí matky s hladinou alkoholu v krvi kolem 3,0 %.

Placentární bariéra nepředstavuje téměř žádnou překážku pro prostup alkoholu. Alkohol proniká do oběhu plodu jednoduchým přestupem právě tak jako aktivním transportem. Účinek alkoholu je patrný i na změně frekvence pulsu a pohybů plodu.

Z mateřského organismu se asi 10 % alkoholu vyloučí moči a dechem, zatímco 90 % je přeměněno na acetaldehyd a kyselinu. octovou v játrech, kůře ledvin a v plicích. V tkáních novorozence je průběh tohoto metabolismu nejméně dvojnásobně delší.

Dojde-li k porodu ve stadiu vysoké hladiny alkoholu, nemá plod již možnost alkohol předávat zpět do mateřského organismu a sám postrádá možnost účinné látkové přeměny. Novorozenec umírá za příznaků akutní otravy alkoholem.

Reklama

Zdroj: Rodinná encyklopedie zdraví, nakladatelství Pragma

Reklama

Komentáře

Oplzlá blééé a… (Út, 30. 5. 2017 - 23:05)

Ruší se hulení v hospodách,takže žádná pohoda,ta hospoda nemá zahrádku.To nevim jak budu vůbec fungovat celý den,to mi narušítrávení,všechno.
Oplzlá blééé a… (St, 31. 5. 2017 - 00:05)
Já ctím zákony této zeme,ale tohle je tezký,byla jsem zvyklá k pivu kouřit jednu cigaretu,nemůžu se na dvacet piv přesunout ven,tam není stůl a nejsem chlap.Piji decentne u stolku kouřím a bavím se.Doprcinky,to je pech,já se okotim.Bylo pravda zahulíno kolikrát i se dal kouř krájet,ale byl to kouř z dvaceti cigár ,našich cigár,když mi na posledních pet piv došli cigára stacilo dejchat.Já mám pech,proč nejsem o pár let mladší,mohla jsem kouřit dýl.
Oplzlá blééé a… (St, 31. 5. 2017 - 00:05)
Ještě jsem nešťastná,že moje dceruna ála nectí matku a její poučky,mladí jsou na ukazování,staří do postele např.Kolja je vyjímka ten mne jebe bez mého přičinení.
Svatava (St, 31. 5. 2017 - 14:05)
Starého chlapa do postele? Ne zas aby tam skonal.
oplzlá nešťast… (St, 31. 5. 2017 - 14:05)
Ano já vím,rum se nemá ráno snídat,ale to by za mnou brzy sklaplo víko,jsem tady na světě krátkej host a život s teboj je nákej dlouhej.
oplzlá nešťast… (St, 31. 5. 2017 - 15:05)
Vulgární tetky nesnídaj rum.Já dám si ještě ruma,ať jsem jako puma,budu válet sudy,hoši budou zírat na moje velký dudy.Vulgární tetky snídaj šneky,pak grkaj a prděj decentně u toho smrděj.
Nasraná jsem jako mraky,půjdu koule lízat v hospodě chlapům taky.
oplzlá nešťast… (St, 31. 5. 2017 - 15:05)
Hlavu vzhůrů ,mrdám na to, koule lízat budu ,na řiť lízání vám seru na to.
Chlastám první ligu a kouřím ligu druhou,
moje dcera ála je prvotřídní v obou.
oplzlá nešťast… (St, 31. 5. 2017 - 15:05)
A éště druhou dvacítku do druhý nohy....
Oplzlá blééé a… (Čt, 1. 6. 2017 - 00:06)
Co škola zakázala
... Příští den jsem si řekla
že musím chtě nechtě počítat
s opakováním
a abych v tom tedy měla
přehled
začala jsem si za každého který
mě přeříz
tetovat jen tak jehlou
namočenou v tuši
malou čárku na nadloktí
Bylo to jako prýmky seržanta
Peppera
jenže jich potom bylo víc...
... Už konečně do prdele
se vším onanismem
samospasitelné omrdávání se
slavného vždy vítězného
všepřemáhajícího života
už konečně do prdele
se vším tím hnusným
pokryteckým haraburdím
slávy mateřské a lásky dětinné
a krásy a přírody a něhy a citu
a zase jen mrdání a žraní
a sraní a spaní...
... Začíná podzim
Už přes měsíc jsem v tom
Aby tu kundu rozrazil hrom!
Rozrazil ji prudce
rozrazil i ruce
které objímaly
samy si ho braly
- proč jsem si radši nebrala
bróm..


E.B.
Oplzlá blééé a… (Čt, 1. 6. 2017 - 08:06)
Daleko všem politikům,
dali jsme přednost milování vzruchům!
Místo agitky námezdních udavačských struků,
lízali šťávu z jiných mých vnad a struků!

Krásná letní noc ,stop!
Pila jsem piva moc, stop!
Vasil mně jebal moc, stop!
Kolja lízal poštěvák, moc!
Líbilo se nám to všem moc, stop!
Líby dceruna f… (Čt, 1. 6. 2017 - 09:06)
To můžu potvrdit,pila jsem zamčená celou dobu ve skříni,aby se to nedomákli,matka opravdu řádila jak beranice ,Vasil skutečně kmital beranidlem a Kolja si mohl vylízat sanici,ještě že mne to minulo.Opět do 3 do rána.Koupila jsem sobě rybářské skládací křesílko a přes léto spím zamčená ve skříni.
Jana (St, 24. 6. 2020 - 04:06)
než začne tento čaj působit, bude alkoholička pravděpodobně mrtvá, upije se.Je šílené, že někdo může takto ohrožovat druhé na životě, "léčitel".Samozvaný.Verusko, klikněte na diskuzi Alkoholik.cz, tam se Vám uleví, najdete pravdivé rady na Váš problém.Alkoholismus je nevyléčitelný.
Dalibor (St, 24. 6. 2020 - 04:06)
A jéje,tady je zas někdo moc chytrej.Ten čaj na odvikání od alkoholu mám vyzkoušený sám na sobě a už po třech dnech užívání jakýkoliv alkohol chutná jak odvar s ponožek,funguje to rychle a zcela úžasně.Luboš
Líby dceruna f… (Ne, 13. 9. 2020 - 12:09)


Teď mne napadá jestli ta svine kolja se můj plán na večer nejak vždycky domákne a předem se vykouří z hospody a dokonale večer končí pro ne to znamená jebačkou a vychlastání mi zásob.Vrtá mi hlavu jak?Dorazim 25 piv a třeba mi pak svitne,nebo to budu muset zas mít v nohou no se sonou do 3 do rána.

To můžu potvrdit,pila jsem zamčená celou dobu ve skříni,aby se to nedomákli,matka opravdu řádila jak beranice ,Vasil skutečně kmital beranidlem a Kolja si mohl vylízat sanici,ještě že mne to minulo.Opět do 3 do rána.Koupila jsem sobě rybářské skládací křesílko a přes léto spím zamčená ve skříni.
Líby dceruna f… (St, 11. 11. 2020 - 18:11)


To můžu potvrdit,pila jsem zamčená celou dobu ve skříni,aby se to nedomákli,matka opravdu řádila jak beranice ,Vasil skutečně kmital beranidlem a Kolja si mohl vylízat sanici,ještě že mne to minulo.Opět do 3 do rána.Koupila jsem sobě rybářské skládací křesílko a přes léto spím zamčená ve skříni.
Oplzlá blééé a… (Čt, 1. 6. 2017 - 11:06)
Jo,nevím jak se to domákli,našli álino křeslo,vytasili se z robertky a uděělali z toho gynekologické křeslo,teď mně jimi v něm jejejebou...
Opl (Čt, 1. 6. 2017 - 11:06)
Lepší mladý osení nežli stará tráva..,
lepší mladý tele nežli stará kráva.
Mladej na ukazování, starej do postele.
Oplzlá blééé a… (Čt, 1. 6. 2017 - 12:06)
Dnes piju jen lehce,proto jsem místo deseti velkýcch vypila zatím jen 20 malých,4 zelený,4rumy,4fernety,5 vodek.
helena (St, 22. 7. 2020 - 19:07)


ráda bych také něco napsala o svém alkoholismu.Je mě 55 let a bohužel mě alkohol chutná,ale mám to nastavený tak že když si chci něco dát tak to musím schovat protože u mého muže je to tak,že se smí pít když on chce pít,jinak ne.Když má rozpito tak můžu pít,když né tak nesmím pít ani já i když mám chuť na pivo.Řádně chodím do práce,domácnost mám v pořádku,ale vadí mě že si nemůžu rozdělat pivo na stůl veřejně.ps.teď se zase můj muž odkýbloval do hospody tak píšu...copak žena sama na vesnici může jít do hospody???muž ano a žena..chtěla bych vědět jestli jde o alkoholismus???, Dub 26, 2015
mh (Ne, 13. 9. 2020 - 12:09)
ta alena ála je ségra nebo dcera?
sváťa,.7 (anonym) (St, 22. 7. 2020 - 19:07)
Když ti vadí,že si nemůžeš dát pivo,kdy chceš ty a musíš to schovávat,tak to je už něco špatně.Přijde doba,kdy si budeš přát ho nechtít,ale ono to už nepůjde. Črv , 2015
sváťa,.7 (Ne, 9. 8. 2020 - 15:08)
Když ti vadí,že si nemůžeš dát pivo,kdy chceš ty a musíš to schovávat,tak to je už něco špatně.Přijde doba,kdy si budeš přát ho nechtít,ale ono to už nepůjde.
Návštěvník (Ne, 9. 8. 2020 - 15:08)
Zajímavý fenomém je, že dnes právě roste počet žen co chodí do hospod třeba v dámské společnosti na pivo, jak chlapi. A na velké, na žádné malé pivka.
Znám ženštinu co dá tři píva, vykouří tři cigára a hubu má jak řemen. Nejradši bych ji namlátil jak chlapovi.
Návštěvník (Ne, 9. 8. 2020 - 18:08)
Chlap ten chlastá třeba jednou týdně dvanáct piv a pak to zají, jenže žena si drží figuru a hůř se z opic tedy hrabe. Celé to je nevýhodné pro ženu, rozhodně ne v tom množství jako chlap, to by byla alkoholik vyššího stupně.
Návštěvník (Ne, 9. 8. 2020 - 18:08)
Jo bouchačka ta byla na jehle a pak se z toho přechlastala, kamarád s ní zachlastal,že prej pro dobrou buchtu s ní přechlastá i herák..
sváťa,...7 (Čt, 20. 8. 2020 - 15:08)
Když ti vadí,že si nemůžeš dát pivo,kdy chceš ty a musíš to schovávat,tak to je už něco špatně.Přijde doba,kdy si budeš přát ho nechtít,ale ono to už nepůjde.
Pampeliška (Čt, 20. 8. 2020 - 15:08)


Bohužel není pravda, že...Tenhle příspěvek se mi moc líbí, a dost mi mluví z duše. Vidím to úplně stejně. Jinak já jsem jedna z těch, které se povedlo přestat pit při ambulantní léčbě. Ale jen díky tomu, že se začalo s léčbou prvotních potíží, které pití předcházely. Deprese a úzkosti. Přestat úplně pít bylo ale nutností
blééééé (Út, 8. 9. 2020 - 15:09)
Vizitka ožralých bab !
Ivan (St, 11. 11. 2020 - 19:11)
Tyto rady opravdu pomohou. Je to tu k zblití a to ženské.
Petra (Čt, 12. 11. 2020 - 05:11)
dnes se dívejte na telku...O jaký pořad se jedná?
Návštěvník (Pá, 20. 11. 2020 - 10:11)
Výborný je ČT několikadílný pořad : "Když v tom jedou ženy" o ženách alkoholičkách léčících se v Bohnicích. Jde o takové medailonky každé z nich.
Návštěvník (Pá, 20. 11. 2020 - 10:11)
Jedna operní herečka též kombinovala prášky a alkohol.Viz. "Když v tom jedou ženy."
Chuděra (Čt, 26. 11. 2020 - 23:11)
Alkoholička nejsem, ale bojím se že bych musela v Bohnicích chodit na dvoře do kola kříčet , že jsem hnusná alkoholička. Je pravda, že chodím v noci na budík ve tři abych měla hladinku do sifonu, kde mám vodku a když jsem ji jednou již měla na dně dopitou tak jsem neváhala a šla jsem pod záminkou venčení psa dva kilometry na pumpu pro malou placatku. No a v situaci, kdy jsem se ocitla zcela bez alkoholu a bez možnosti dojít si na benzíku jsem jednou jaksi vnikla v noci do hospody a vykradla zásoby alkoholu.
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 00:11)
Jana popsala, jak celý příběh vlastně začal. Dlouhodobě trpí nespavostí. „Mnoho let již jsem pacientem psychiatrie s diagnózou periodická depresivní porucha a trpím úpornou nespavostí, na kterou mi nezabíraly žádné benzodiazepiny. Navíc to jsou velmi návykové léky, tak jsem se jim bránila. Dosti obtížně jsem se zbavila závislosti na těchto lécích a přestala jsem je brát. Ta dlouhodobá úporná nespavost je velmi vysilující. Nespala jsem třeba tři noci za sebou ani minutu. A když už jsem si nevěděla rady, tak jsem sáhla po alkoholu, který mě uspal. V pátek 30. ledna jsem vypila třičtvrtě půllitrové lahve rumu. Ne na ex, ale v průběhu celého dne. Když mě moji blízcí večer objevili, tak mě nemohli vzbudit a zavolali záchrannou službou, která mě odvezla do nemocnice v Příbrami, kde si mě nechali přes noc. Ani mi nepumpovali žaludek, ani mi nebylo špatně a neměla jsem kocovinu. Ale přesto i přes mé protesty a můj nesouhlas mě v sobotu ráno odeslali do Psychiatrické nemocnice v Dobřanech. Vysvětlovali to tak, že za mě mají odpovědnost, že jsem se prý pokusila o sebevraždu,“ řekla Jana.
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 00:11)
Příběh pokračuje.Jana ale popírá, že by chtěla spáchat sebevraždu, potřebovala jen usnout. „Nejsem tak hloupá, abych nevěděla, že po vypití třičtvrtě půllitrové lahve rumu během půl dne a kdy jsem k tomu nesnědla žádný lék, žádnou chemickou látku, mě toto nemůže zabít. Takže jsem se zabít opravdu nechtěla,“ řekla.
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 09:11)
Jana to moc nezvládla, na útlou ženu, která navíc má ráno svá depresiva si dát tři čtvtě rumu i když během celoho dne, na spaní, není účelné. Kdyby si dala dlohý válet na kole, pak by spala jako dun.
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 20:11)
Ta jana je chytrá jen napůl. Když si nevzala antidepresiva a pak dala tři čtvtě půlitrové láhve rumu, což je na cca 50ti kg ženu asi jako dvojnásobek na dospělého chlapa a to už může tedy zaskočit sousto a člověk se udusit a hrozí např. rizika suicida (nad 2%promile už mírně vzrůstá), tak hlavně asi v tom stavu by mohla sežrat nějaké prášky, kterých jistě doma má spoustu se stejným záměrem, že aby se jí udělalo lépe...
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 09:11)
Podle mně rodina a lékařka zareagovala správně a je a může být ráda, že ji tak rychle vzali, na třeba alkoholní léčbu se objednává třeba rok.
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 11:11)
Problém alkoholismu žen je to samé jako u mužů, ale je to nespravedlivé, protože žena pak ztrácí své ženské zbraně a je najednou méně vážená a je to na ní vidět, protože chlap co o sebe nedbá je bohužel v ČR běžný přírodní fenomén, ale žena co není namalovaná, má na sobě druhý den stejné oblečení, někdy i spodní prádlo a lehce se motá, nestojí pevně je spíš politováníhodný úkaz.Většinou má vedle sebe typického muže alkoholika, která vypadá vyžile,ale nikomu to nevadí.
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 11:11)
Nicméně ženská oddělení alkoholiček jsou dle mého lepší a ženy si umí více pomoci, tedy nemyslím alkoholičky mezi sebou, ty jsou sobečtí a je to tak dobře, často tam jsou bezdomovkyně, co se těší na láhev rumu až je pustí, ale ty psychoterapeutky.
Návštěvník (Pá, 27. 11. 2020 - 20:11)
Dámy pijí zcela jinak i jiné pití, nevím proč tu přispívám jako chlap co pije jen pivo. Která žena pije doma lahváče u televize, když většina tím zahání rodiné stresy a má to co očekávala od života, tedy rodinu a děti. To si spíš cucá někde přihýbá likéry, domácí bezové likéry, rum si lije do čajů, případně vínečko a když už je na hadry tak i vodku.
Libuna (So, 28. 11. 2020 - 22:11)
Alkohol se mnou necloumá, dnes mne jabal fero, richard, gejza, šimon, maryka, kamila, petra a pořád jsem neměla dost a to mi za to každý dal jednu lahev vína.
Návštěvník (So, 28. 11. 2020 - 22:11)
Co dělá tvoje maminka, ptá se děvče na školní besídce před všemi rodiči a celou školou. No, je žena v domácnosti a co ještě dělá, když je doma dál se vyptává konferenciér. No pije víno. A kolik pije vína. No dva, tři litry... UÁÁÁÁ ozve se z publika...
Návštěvník (Ne, 29. 11. 2020 - 01:11)
Já nešťastná chlastánka, zas jsem všechno vypila a mám chuť na sex, ale nemám s kým, co já nešťastná si počnu?! Nic, samotinká, leda si pomůžu sama, zase u televize pustím si mužného Marka Vašuta a jeho pěsti ve mně!
Návštěvník (Po, 26. 4. 2021 - 18:04)
Už fakt nechlastejte,...Ještě, že ty opilky nevidíme. :-)))
Návštěvník (Po, 26. 4. 2021 - 19:04)
já vidím problém v chuti alk...začíná se v malém a končí ve velkém a je to problém i mužů ALKOHOLIKŮ-SCHIZ...až na dno!?kniha-od Jaroslava Skály CsC Mudr.,
Návštěvník (Út, 27. 4. 2021 - 14:04)


Zajímavý fenomém je, že dnes právě roste počet žen co chodí do hospod třeba v dámské společnosti na pivo, jak chlapi. A na velké, na žádné malé pivka. Znám ženštinu co dá tři píva, vykouří tři cigára a hubu má jak řemen. Nejradši bych ji namlátil jak chlapovi.
No. (So, 12. 6. 2021 - 17:06)
Varuji všechny alkoholiky a alkoholičky!!! Moje přítelkyně kvůli alkoholu trpí. Sice již rok a půl nepije. Přišla úrazem o horní přední zuby, léčí se na psychiatrii, ID jí nedají - žádný stupeň, hledá práci - zatím neúspěšně, nemůže sehnat zubaře, na soukromou kliniku nemá peníze. Hledá na internetu i vzdálená zubní pracoviště, podle cen. Já jí v tom podporuju. Jenže, na to jí neschopenku nikdo nenapíše. Na ÚP jí to nikdo neuzná. Bojí se, že jí jeí zprostředkovatelka vyřadí, dostala Individuální akční plán, musí chodit po firmách a dokládat razítka, kde se ptala na práci. Psychiatr, ke kterému chodí, starší pán, jí dokonce řekl, že na práci potřebuje ruce, a ne zuby. Jenže, ona se tím trápí. Je jí 43 let. Pokud jí vyřazí z ÚP, bude si muset platit zdravotní pojištění. Na zuby bych jí i dal, ale nebudu za ní přece platit zdravotní! Její rodina ji varovala! Nyní už rok a půl abstinuje, je schopná fungovat, ale tohle je tedy mazec!
Reklama