Reklama

Kocovina a jak jí předcházet

Většina z nás to již někdy zažila - bolest hlavy, sucho v puse, žaludeční nevolnost a celkový třes.Někdy se oslava zvrhne a jedna sklenička se promění v trochu více skleniček. Jindy stačí pouze jedna, dvě a stejně se následky dostaví. Říkáme, že nám ten alkohol vůbec nesedl. Existuje několik způsobů, jak se proti nepříjemnostem rána preventivně pojistit.

1. Nikdy nepijte na lačno. Například dva krajíčky celozrnného chleba pomohou vázat alkohol.

2. Aby jste předešli dehydrataci, kterou alkohol způsobuje, vypijte alespoň půl litru čisté vody bez bublinek před ulehnutím do postele. Další dvě sklenice filtrované vody si dejte ráno po probuzení. Do vody můžete přidat čerstvě vymačkaný citron.

3. Nepijte kávu. Kofein dále prohlubuje dehydrataci organismu.

4. Před plánovanou oslavou nebo alespoň před spánkem užijte 2-3 gramy vitamínu C společně s kvalitním B komplexem. Ráno příjem vitamínů zopakujte.

Reklama

5. Dobrá snídaně pomůže navázat zbytky alkoholu v krvi a doplní krevní cukr, který alkohol zničil.

6. Známý lék na kocovinu - rozpuštěný šumivý acylpyrin - může prohloubit žaludeční nevolnost a v některých případech způsobit krvácení žaludeční sliznice.

7. Kocovinu často zhoršují látky zvané kongenery, které vznikají fermentací. Nalezneme je především v červeném víně, brandy a v ležáku. Na jejich "vychytání" se doporučuje před uložením k spánku spolykat několik tablet živočišného uhlí. Též si pamatujte, že kocovina bude horší, pokud budete zároveň s pitím alkoholu i kouřit.

8. Ti, kteří uznávají léčbu homeopatií, mohou vyzkoušet Nux vomica, aconite, sulfur či lachesis. Užívá se potence 12C-30C až každých pět minut v průběhu první hodiny a pak jedenkrát každou hodinu až do odeznění symptomů.

9. Během "dne poté" se doporučuje pít mátový, kopřivový, heřmánkový čaj či čaj z řebříčku pro uklidnění jater a žlučníku. Med rozpuštěný v čaji či teplé vodě může pomoci doplnit ztrátu krevního cukru.

10. Velmi účinnou může být ranní sprcha. Začněte s teplou vodou, pak na 1-2 minuty studenou. Celý cyklus zopakujte 2-3 krát. Rozproudí vám to krev a " probudí" váš mozek.

11. Tělesná aktivita jako 20 min. aerobiku či rychlá chůze na čerstvém vzduchu pomohou okysličit krev a zahnat kocovinu. U těžších stavů je však lepší zůstav v teple a v klidu v posteli.

Autor: mk

Reklama

Komentáře

Kalič (Čt, 24. 1. 2002 - 21:01)
Tak kamrátu Ondreji vyřiď, že je to naprostá píčovina.Máslo mu tak krásně zalomcuje s játrama ještě před tím než se začne oddávat tomuto krásnému koníčku, že si ho tu moc dlouho neužijeme.
Čau J.K.Kalič
Jarda (Po, 8. 7. 2002 - 22:07)
Maslo je tuk a ten velice rychle zlikviduje alkohol v krvi. Taky je dobre si dat napr. slaninu.
xxx (Čt, 11. 10. 2001 - 14:10)
Kamarát Ondrej radí:
Pred oslavou treba zjest aspon polovicu masla!!!
MIMI (Ne, 27. 8. 2006 - 15:08)
je to na nic stejnak vám bude ráno blbě tak i tak když se napijete něčeho blbího!!!
Luděk (Po, 28. 8. 2006 - 14:08)
Kocovina se musí přepít!
vašík (Po, 28. 8. 2006 - 17:08)
Možná, že se to bude zdát někomu divný, ale před mnoha lety při školení instruktorů Červeného kříže nám jeden primář poradil následující věc. Na závěr hýření, než si jdeme lehnout, vezměte si několik /4 a více/ tablet Živočišného uhlí. Je mylná představa, že uhlí "staví". Uhlí si totiž bereme na zastavení průjmů jako protijed. A tedy to samé s alkoholem. Tělo je předávkováno alkoholem a tak tedy Živočišné uhlí poslouží jako protijed. Je to lék, který podle doktora nelze předávkovat. Než to odsoudíte, schválně to jednou zkuste. Podle mé zkušenosti to funguje skvěle.
Helena (Po, 28. 8. 2006 - 21:08)
Vasiku,je to pravda!Jen by se tablety mely rozkousat,nebo rozpustit.Pak nestavi.
Jinak odzkouseno mnoha znamymi na moji radu,pred pitim si dat aspon 3tbl.B-komplexu.Pokud se noc protahne,muze se vzit dalsi v prubehu piti.Ma to ale "vadu".Ostatni jsou opili a Vy nic moc:-))
vševed (Út, 9. 1. 2007 - 11:01)
Čo tak dobrá súlož ? Nedá sa ničím nahradiť !
ája (So, 3. 3. 2007 - 14:03)
:-).....moc díky za rady...budouse hodit:-D
Helena (Ne, 6. 9. 2020 - 08:09)


Vasiku,je to pravda!Jen by se tablety mely rozkousat,nebo rozpustit.Pak nestavi. Jinak odzkouseno mnoha znamymi na moji radu,pred pitim si dat aspon 3tbl.B-komplexu.Pokud se noc protahne,muze se vzit dalsi v prubehu piti.Ma to ale "vadu".Ostatni jsou opili a Vy nic moc:-))
Dave (So, 9. 6. 2007 - 16:06)
Čím ses skazil tím se taky naprav :-))
Alenka (Pá, 20. 7. 2007 - 14:07)
Já myslím, že není dobré často pít, ale pravda - někdy se takovým bujarým oslavám nevyhneme, ale o tom tato diskuze není..
Musím potvrdit co píše Vašík - uhlí před spaním funguje výborně, já jen přidávám - dostatek čisté vody - vypijte aspoň půl litru před pitím i po, je to kvůli dehydrataci, kterou alkohol způsobí, a myslím, že pak také pijete pomaleji.
Zajímalo by mě jak je to s tím b-komlexem, nikde jsem se o tom nedočetla, budu ráda, když se dozvím víc..
Mějte se!
kikiniky (Út, 24. 7. 2007 - 22:07)
Souhlasím s Dave. Měli jsme jednu sobotu pracovní večírek,ale já jsem byla pařit noc předtím, a trochu víc jsem to s alkoholem přehnala. Nebyla jsem opilá, ale v dobré náladě, akorát ráno mi bylo blbě, a měla jsem bolehlav. Na večírku jsem seděla jak trubka omámená, a jak nám přinesli večeři, měla jsem chuť zvracet, něco jsem do sebe dostala, ale už jsem se viděla na záchodě. Ale dalo se říct že jsem se držela. Pak přišla kolegyně, a říkala: Čím ses zkazila, tím se spravíš. Fakt dala jsem si pár panáků vodky s džusem, a byla jsem OK. A byla jsem za největší pařmenku celého večera, dobře jsem se bavila, a fakt berte tuto radu v potaz, protože je to z mé zkušenosti! Zdravím, a přeju co nejméně kocovin. :-D
kikiniky (Út, 24. 7. 2007 - 22:07)
a vydržela jsem až do půl 4 do rána, a vůbec se mi nechtělo domů :-).
4d4 (Pá, 27. 6. 2008 - 08:06)
LOL ja sem v .... určitě jdu něco vyzkoušet
bobr (So, 2. 8. 2008 - 10:08)
nejlepsi je propit se do strizlivosti no...
C2H5OH (Po, 4. 8. 2008 - 08:08)
No a co s 3dnovym orangutanom, gorilou a makakom v 1 osobe. Bleeeeeeeeeeeeeee
Návštěvník (So, 16. 8. 2008 - 15:08)
jezis je mi tak blbe ze uz hledam "kocovina" na netu. uz nebudu lemtat radsi budu hulit travu, potom zadna kocka neni :(
hanny (Ne, 21. 9. 2008 - 20:09)
ja mam posledni dobou uz druhou kocovinu, driv jsem na to netrpela, ale moje telo uz asi naznacuje, ze bych se mela mirnit. navic trva cely den, mam nauseu, ale nebleju, tresu se, ale neboli me hlava. strasne nenavidim jakykoliv rychly pohyby, ktery musim delat. pomohla mi horka koupel, poradne se najist teplyho jidla polevka je lepsi a pit kolu, ta je super. jakykoliv pokusy o prochazku ven nevysly nemuzu nic jen sedet a cumet :D
Paja (Po, 26. 1. 2009 - 18:01)
To že vypít půl litru před spaním pomáhá mám osvědčené!!! pak ráno je dobré si dát tzv. vyproštováka - panáka toho co jsme pili celý večer nebo 2dc piva :-) ale taky je moc dobrá obyčejná kola nejlépe trochu odleželá bez bublinek. Vážně doporučuju
Katka (Po, 26. 1. 2009 - 21:01)
Dostala jsem radu po chlastačce vypít půl litru vody s co největším množstvím cukru. Žaludek je totiž prý po množství alkoholu překyselený a cukr to vyrovná. Prej to pomáhá, ale ještě jsem to nezkoušela.
Katka (Po, 26. 1. 2009 - 21:01)
Ještě jsem nedodala, že by se to mělo vypít před spaním. Čauky
David (Út, 24. 2. 2009 - 22:02)
Pivo
I.Klimenko, kandidát chemických věd, v současné době pracuje na vysoké škole Organické Chemie

Chmel obsahuje látku, podobnou ženskému hormonu estrogen!

Účinek piva na organizmus muže:
1. Postupní záměna mužských hormonu na ženské
2. Změna hlasu, stane se tenkým
3. Změna charakteru (klidné poleháváni u televize z lahvi piva)
4. Změna postavy, zúženi ramen, ochabnuti svalu a hlavně břišních svalu, pivní břicho, rozšiřuje se pánev, ukládáni tuku jako u žen na stehnech, zvětšuji se prsa visící, potence.
Z muže se stane meloun, břicho roste a konec usychá.

Účinek piva na organizmus ženy:
1. Zvýšena aktivace ženských organu, hyperaktivita v sexuálním živote
2. Neplodnost a další nemoci
3. Nervóznost
4. Agresivita

Pokus z krysami.
10 samců a 10 samiček umístily spolu. Místo vody jim dávaly jako pití pivo, na které si rychle zvykly, potom se sledovalo jejich chovaní. Krysy se dost aktivně množí, takže chováni krys bylo divné. Samci přestaly být aktivními, po pití piva odpočívaly. A ze samičkami se stal opak, nadmírně zvýšení sexuální aktivity, na nezájem samců se staly agresivními.
Po pitvě samiček bylo zjištěno: abnormální zvětšeni dělohy která byla zaplněna slizem, ostatní pohlavní orgány byly poškozené. Ukázalo se, že organizmus krys nebyl připraven na ten to experiment.

(Pivní alkoholizmus) je to nový termín, léčí se o hodně hůře než jiný alkoholizmus. Zvyknou si na pivo je lehčí než se zbavit závislosti. Chmel je nejbližším příbuzným konopí. Chmel také obsahuje drogy ale v menši koncentraci. Nealkoholické pivo má stejné účinky, rozdílem je jen to, že má menši obsah alkoholu.

Po ukončení požívání piva, má náš organizmus sílu k obnovení svých funkcí.

Zdroj: http://www.sbnt.ru
Částeční překlad: http://www.svoboda-duxa.com/cz
David (Út, 24. 2. 2009 - 22:02)
Kocovina a jak jí předcházet?

Nepit alkohol, to není vtip.
Luboš (Pá, 10. 4. 2009 - 14:04)
Pít vodu je základ a doporučuji v průběhu konzumace něco jíst, maso nebo chleba se šunkou či bagetu, opakovaně vyzkoušeno na kolejních akcívh :)
Andy (Ne, 6. 9. 2020 - 08:09)
mně nic zase !! umííráám a vaří se mi krev pak zima absták po včerejší vodce a to sem měla jen čistou vodku ....druhej by čekal že vše ok a Nordice ne sračka ...
Andy (Po, 14. 9. 2020 - 11:09)
mně nic zase !! umííráám a vaří se mi krev pak zima absták po včerejší vodce a to sem měla jen čistou vodku ....druhej by čekal že vše ok a Nordice ne sračka …
Andy píše po celé doktorce bujakov..sex a chlast
BEZOPICE (Pá, 4. 9. 2009 - 14:09)
Alkohol ničí játra, to víme už dlouho, ale co s tím??
KOCOVINU a poškozování jater předejdete použitím antikocovinových náplastí FORGET HANGOVERS. Jediný funkčí produkt na trhu který předchází kocovině a zároveň napomáhá ochránit játra.
WWW.BEZOPICE.CZ
Návštěvník (Pá, 4. 9. 2009 - 14:09)
:-))
vaše svědomí (Pá, 4. 9. 2009 - 20:09)
nechlastat,nechlastat,nechlastat a je to 100%,že nebude bolet nic!
Liba (So, 26. 9. 2009 - 17:09)
...Přesně tak, nechlastat!Já si svoje vypila, kocovin zažila, tisíckrát si říkala, že už nikdy!Když jsem málem umřela díky alkoholu, šla jsem do léčebny, nyní chodím na AA, a nepiju ani Ň víc než 5 let, je mně dobře.Závislá na alkoholu budu ovšem do smrti.
ask (Pá, 28. 5. 2010 - 14:05)
Chlastat ale s mirou a me pomaha Prevento proti kocovine

http://prozdravi.sattnet.cz/Kocovina
Prok (So, 3. 3. 2012 - 13:03)
Já mám vždycky takový stavy, že si myslím, že umřu. HH ale pobavil mě tendle článek

http://www.menworld.cz/clanek/kocovina-jste-profesional-nebo-amater
luciano (Ne, 4. 3. 2012 - 12:03)
Pred pitím si treba dať 2 aspiriny a na druhý deň po pitke na opicu pomáhajú kodeínové analgetiká napríklad alnagon.
doktorka (Ne, 4. 3. 2012 - 13:03)
Když si dáte k alkoholu tuk,tak je to dvojnásobná zátěž na játra. Játra musí odbourávat jak tuk tak alkohol. Kodin,nebo paralen škodí játrům víc než alkohol. Pokud nemáte žaludeční vředy,tak si můžete dát acilpirin,nebo brufen. Jednoduše pijte méně.
Marek David (Pá, 11. 4. 2014 - 01:04)
Nechlastejte ! Nebo dostanete cirhózu jater a potom už vám "pomáhej bůh" . Vím co říkám ze svoji zkušenosti.
(Pá, 11. 4. 2014 - 12:04)
taky dneska umírám ...
zvracim i vodu ....
šílený stavy .....
já ne (Pá, 11. 4. 2014 - 13:04)
taky dneska umírám...dej si sodu do 2 dc vody a pomalu ji pij. Většinou se žaludek zklidní.
prdelka (Po, 4. 8. 2014 - 13:08)
Souhlasím s Dave. Měli jsme...diky melas pravdu je to bomba
M (Út, 5. 8. 2014 - 12:08)
mně nic zase !! umííráám a vaří se mi krev pak zima absták po včerejší vodce a to sem měla jen čistou vodku ....druhej by čekal že vše ok a Nordice ne sračka ...
M (St, 6. 8. 2014 - 10:08)
Hihi, tak včera zase voooodka... a dnes mi nic nenííííí!!!
kocovina a jak… (St, 6. 8. 2014 - 12:08)
N E C H L A S T A T !!!!!
Liba (So, 29. 8. 2020 - 05:08)


...Přesně tak, nechlastat!Já si svoje vypila, kocovin zažila, tisíckrát si říkala, že už nikdy!Když jsem málem umřela díky alkoholu, šla jsem do léčebny, nyní chodím na AA, a nepiju ani Ň víc než 5 let, je mně dobře.Závislá na alkoholu budu ovšem do smrti.
Sláveček (So, 29. 8. 2020 - 09:08)
Alenko je ti moc zle? vezmi si prášek a lehni si bude ti dobře.
,Sváťa....7 (Po, 31. 8. 2020 - 06:08)
Když ti vadí,že si nemůžeš dát pivo,kdy chceš ty a musíš to schovávat,tak to je už něco špatně.Přijde doba,kdy si budeš přát ho nechtít,ale ono to už nepůjde.
Návštěvník (St, 2. 9. 2020 - 18:09)
Zakázané ovoce nejvíce chutná, takže pijte, hulte a pak zvracejte a sprchujte si hlavu studenou vodou. Žijeme jen jednou , no ne? Třeba časem rozšíříte řady vyléčených alkoholiků, nebo také tam dorazíte s křížkem po funuse a již to nedáte. Pijte jak Dán, nejlépe hektolitry piva jak Hanák, Skála není náš vzor, zpívejte hymnu alkoholiků a hulte k tomu nejlépe tvrdá marlbora.
Návštěvník (St, 2. 9. 2020 - 18:09)
Zazpívej hymnu alkoholiků, už sem zapoměl.
sdfg (Čt, 3. 9. 2020 - 04:09)
Šukat chalastat okrádat,vo tom to dnes v Praze je,do toho mladí,vyjebejte se z podoby a chcípněte.
Reklama