Reklama

Přestaňte kouřit – uvolníte lůžko nakaženým!

Dle odhadu odborníků následky kouření “stojí” systém 3000 lůžek převážně na interních a plicních odděleních. Právě nemocnice jsou v současnosti kvůli koronavirové pandemii přetížené. Lékaři proto přišli již na jaře s výzvou „Odložte cigaretu, pomozte v boji s virem!“, kvůli druhé vlně pandemie ji nyní vyhlásili znovu.

Každý kuřák, který vyslyší výzvy lékařů a odloží cigaretu, tak pomůže nejen sobě, ale i pacientům s koronavirem a potažmo personálu v nemocnicích. Informace o výzvě lékaři shromáždili na www.darujluzko.cz.

I těžcí kuřáci mohou pomoci již tím, že v nejbližších měsících sníží svou denní dávku na polovinu či třeba jen o několik cigaret. I to se statisticky na množství hospitalizací projeví,“ říká infektolog a internista MUDr. Radek Svoboda, který je iniciátorem výzvy. Pokud by klesla spotřeba cigaret o desetinu, uvolnily by se stovky akutních lůžek, a zdravotníkům v první linii by tak zůstalo více času na pacienty s covidem.”

Právě kouření, včetně pasivního je zodpovědné za téměř polovinu z asi 18 000 infarktů ročně. Kouření je také častou příčinou mrtvice, chronické obstrukční plicní nemoci či rakoviny plic. Riziko infarktu nebo mrtvice u čtyřicetiletého kuřáka s vysokým krevním tlakem a cholesterolem je stejné jako riziko zdravého šedesátiletého nekuřáka,“ udává příklad další z iniciátorů „Daruj lůžko“, předseda České společnosti pro aterosklerózu prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

Že má tato výzva českých specialistů potenciál, dokládají data z Velké Británie. Ve Velké Británii se letos i díky iniciativě QuitforCovid (= Přestaň kvůli covidu) vzdal kouření už jeden milion lidí.Podařilo se kuřáky motivovat a nabídnout rozsáhlou odbornou pomoc, která několikanásobně zvyšuje úspěch odvyknutí,” vysvětluje MUDr. Svoboda.

Reklama

V Česku významně ubylo hospitalizací souvisejících s kouřením naposled v roce 2017 po zavedení zákazu kouření v restauracích a barech. V té době klesl počet hospitalizací o 2 000 měsíčně. Při průměrné době pobytu v nemocnici ve výši šesti dnů to znamenalo 300 volných lůžek denně oproti letům před zákazem. Pokud dle lékařů člověk přestane kouřit, jsou výsledky vidět okamžitěklesá riziko infarktu, mozkové mrtvice, astmatických záchvatů či zhoršení chronické obstrukční plicní nemoci a řady dalších. Omezením počtu vykouřených cigaret kuřáci sníží také riziko, že u nich bude mít případná nákaza koronavirem těžký průběh. Zvýší si obranyschopnost organismu a prodlouží život v průměru o sedm let.

Vaším přínosem bude též velká finanční úspora, uznání okolí, zlepšení sebevědomí, potence, pleti... Lékařům uspoří čas pro nemocné a tolik potřebná lůžka v nemocnicích.

Kde můžete hledat pomoc:

  • Osobní poradenství, případně doporučení léků k potlačení abstinenčních příznaků v Centrech pro závislé na tabáku, poradenských centrech v lékárnách či v ambulancích, blíže na www.slzt.cz.
  • Provázení odvykáním na bezplatné Národní lince pro odvykání na tel. čísle 800 350 000v po-pá 10:00 -18:00, blíže na www.bezcigaret.cz.
  • Nebo aplikace do mobilu, studiemi ověřená účinnost je u placené aplikace Adiquit, vyvinuté za spoluúčasti českých odborníků, blíže na www.adiquit.cz,  další aplikace v češtině zdarma na www.slzt.cz.

Vytiskněte či vystřihněte si tuhle zprávu, promyslete si v klidu nabízené možnosti a vyberte si tu, která Vám nejlépe vyhovuje.

Reklama

Komentáře

Zdeňka Schönová (Čt, 29. 10. 2020 - 12:10)
A co takhle alkohol a cirhozy jater atd. Pořád se brojí jen proti kouření, ale alkohol teče plným proudem. Např. v televizních seriálech. Na jeden v TV koukám a nevěřím vlastním očím. Alkohol ničí celé rodiny s malými dětmi. Psychicky. A kolik je nemocí mající původ v psychice? Prosila bych o rovnováhu s kouřením. A myslím, že je ještě horší než kouření. Těch trpících žen a vystrašných dětí, které alkoholici týrají. O tom nikde ani slůvka.
Karel (Čt, 29. 10. 2020 - 12:10)
Ano, to máte pravdu s tím alkoholem. Ten je velice škodlivý. Myslím si, že správným řešením by bylo zavedení tvrdé prohibice. To, že v USA ve dvacátých letech dvacátého století nefungovala, není argument. Řešením jsou drakonické tresty za její porušování, Podívejte se do muslimských zemí, tam prohibice funguje velice dobře.
Návštěvník (Čt, 29. 10. 2020 - 13:10)
nic proti prohibici, prohibice v muslimských zemích nefunguje dobře, v muslimských zemí stoupá spotřeba alkoholu, muslimové dodržují přísně zákaz pití na veřejnosti . Já osobně jsem proti všemu.
Karel (Čt, 29. 10. 2020 - 13:10)
No, ale to potom nemá žádný smysl. když sice muslimové dodržují přísný zákaz pití na veřejnosti. A v soukromí chlastají jako duhy. To je vrchol pokrytectví. Mají se zavést takové kontroly a takové tresty, aby nikoho ani ve snu nenapadlo nějaký zákaz překročit. Od čeho potom jsou zákazy, když se je každý snaží obejít? Každý zákaz se musí stoprocentně dodržovat. Buď ze strachu před trestem a nebo z přesvědčení.
Cvach (Čt, 29. 10. 2020 - 14:10)
A co kdyby ti vypasení vepři co ráno k snídani sežerou půlkila bůčku a maj jateční váhu bez ohledu na čas zabíječek přestali žrát?Když jsem viděl na jaře toho řádně vypaseného taxikáře co měl přes 200 kilo živé váhy tak už jsem šel málem pro jateční pistoli.Teď už váží jen 175 kilo,takže už je prý v klidu ale zase se mu ohnuli ruce doleva a nechce tahat když už drožka nesype co sypala.Ale na bůček si našetřil a tak těch 220 kilo zase přes zimu nabere.
Karel (Čt, 29. 10. 2020 - 14:10)
No a to je další věc, která by se měla řešit. A sice zavést vysoké zdanění všech nezdravých potravin. To znamená masa, sladkých nebo tučných jídel, vajec atd. Případně tato jídla poskytovat pouze na příděl a jen ve velmi omezené míře. Je naopak nutné všemožně podporovat veganskou stravu.
Návštěvník (Pá, 30. 10. 2020 - 17:10)
Je třeba si uvědomit, že se tloustne po lécích. Někdo je také nemocný,
! (Pá, 30. 10. 2020 - 08:10)
Lůžka v nemocnicích není žádoucí uvolňovat, naopak je potřeba počet lůžek navýšit, protože vyšší počet pacientů = více peněz od zdravotních pojišťoven. Což se taky děje. Např. se staví polní nemocnice v Praze a v Brně.
Jirka (Pá, 30. 10. 2020 - 09:10)
To je rada pro alkoholiky a feťáky kuřáky, když seniorka v ostravě leze oknem do obchodu se sekyrou krást cigára!
Reklama