Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

T. (Út, 28. 6. 2022 - 08:06)

Ano, na videu se to jeví jako fascikulace. Vyčkejte tedy na výsledek EMG (stále mě překvapuje, že jste alespoň nedostala zprávu), více se bohužel říci nedá.

Martina (Út, 28. 6. 2022 - 13:06)

bude mat vysledek vypovednou hodnotu napriek tomu ze mi robili EMG len na jednej ruke(na tej som zatial nepocitila fascikulacie vobec)? dakujem

T. (Út, 28. 6. 2022 - 13:06)

To záleží na tom, s jakým účelem se EMG na dané končetině provádělo.

Michal (Ne, 19. 6. 2022 - 14:06)

Dobrý den,byl jsem u doktora Křupky ve Valašském Meziříčí. Prý má s tím zkušenosti. Jinak děkuji za odpovědi a uklidnění. Spíš tím pádem nevím,proč mám tak nejistou chůzí a větší unavitelnost.

T. (Po, 20. 6. 2022 - 10:06)

Těžko říct, takové potíže mohou mít bezpočet příčin, které vůbec nemusí být neurologické.

Michal (Pá, 17. 6. 2022 - 15:06)

Dobrý den,tak jsem byl dneska na tom jehlovém EMG a pan doktor říkal,že nenašel nic ohledně toho,že by se mělo jednat o ALS. Napíšu zde zprávu: Přichází s prosbou o provedení jehlové EMG ,má obavy z ALS či jiného onemocnění motoneuronu. Provedená jehlová EMG z m.rectus femoris vpravo a Bastia lateralis vlevo. Bez patologického spontánní aktivity, normální nábor i normální kontrakční křivka v obou vyšetřených svalech. Proveden UZ m.triceps surae a oboustranně,kde rovněž pan udává fascikulace ,ty v UZ obraze nenalezeny. OBJ: normální neurostatus a to včetně stavu jazyka,bez hypotrofie,bez fascikulací,normální rr., Svalové síla na HDKK,bez Py jevů,bez viditelných fascikulací,dřep svede bez omezení,Chůze spr. Závěr: při dnešním klinickém, EMG i UZ vyšetření nevidím kolerát onemocnění motoneuronu.... Teď si nejsem jistý,jestli tohle vyšetření stačí. Sice říkal,že viděl desítky pacientů s ALS a má s tím zkušenosti. Ale třeba když jsem mu ukazoval kotníky a na jedné straně je sval znatelně menší,tak říkal,že ho tam mám,že je to v pořádku. V nohách mám slabost stále. Kde jsem měl napichlou jehlu v tom svalu,tak mu to fascikulace neukazovalo. Přitom,když mírně zatnu ten sval a dívám se na něj,tak mi tam škube celý den. Myslíte,že tohle vyšetření stačí? Proč tam nic nenašel,když já to na oko vidím. Děkuji za odpovědět a díky za podporu.

T. (Pá, 17. 6. 2022 - 20:06)

Odepisuju z PC, takže mohu trochu delší odpověď: v první řadě můžete být zcela klidný. Zaujalo mě, že vám byly vyšetřeny svaly i ultrazvukem, který se pro detekci fascikulací nepoužívá tak dlouho a rozhodně to ukazuje na to, že váš neurolog se vyzná. Normální nález v dobře provedeném jehlovém EMG ve svalech, kde máte subjektivní potíže, prakticky vylučuje postižení periferního motoneuronu. Normální klinika zase svědčí proti centrálnímu postižení, není tedy důvod pomýšlet na ALS. Pokud jste hodnotil svalové záškuby při mírné kontrakci, pak nemáte fascikulace.

T. (Pá, 17. 6. 2022 - 16:06)

Tak vidíte, proto zde pořád opakuji, ať se lidé nesnaží diagnostikovat si nemoci sami. Jinak nechápu proč píšete o cukání svalu při zatnutí, to nemá s fascikulacemi nic společného.

Evžen (Pá, 17. 6. 2022 - 16:06)

Zdravím Michale, můžu se zeptat, kde a u koho jste byl na jehličkovem EMG?
Jinak nalez je za mě bez nálezu, takže by vás to mohlo uklidnit, ale počkejte na vyjádření od p. T

Michal (Čt, 16. 6. 2022 - 16:06)

Tak jsem byl ještě si zařídit v jedné ambulanci EMG na jehlové. Mám to zítra,když si to zaplatím samozřejmě. Ale na 80% jsem si jistý,že tu nemoc mám.

T. (Čt, 16. 6. 2022 - 19:06)

Moc nerozumím, proč se tolik fixujete na jedno onemocnění z minimálně několika podobných, ale obavy chápu. Držím palce a dejte vědět.

Návštěvník (Čt, 16. 6. 2022 - 13:06)

Michale,listujte zpet diskuzi.Vsechno je zde x-krát!!!pri podezření na amyotrofni lat.sk.je třeba JEHLOVÉ emg-otázkou je,co jste měl v zadance.

Michal (Čt, 16. 6. 2022 - 12:06)

Dobrý den,pane T. Byl jsem na tom EMG,bohužel ne na jehlovém. Kontroloval mi obličej,paže,ruce a nohy a říkal,že žádné periferní poškozeni nemám a nenachází známky polyneuropatického postižení. Co si mám o tom myslet? Když jsem mu říkal,že mám fascikulace pod kůži a atrofie svalů,tak mi říkal,že to mám probrat se svojim neurologem. Našlo by se na EMG něco i při takovém vyšetření? Děkuji za odpověď

T. (Čt, 16. 6. 2022 - 13:06)

Bohužel, pokud vám byla provedena jen kondukční studie, bez jehlové EMG, pak se příliš nového nezjistí. Je pravdou, že při progresi nemoci a svalových atrofiích může být motorické vedení mírně zpomalené, stejně jako by se mohly najít problémy s F-vlnou, ale klíčem je vždy vyšetření spontánní a volní aktivity svalů, k čemuž slouží právě jehlová EMG, přičemž její role u dg. MND/ALS je naprosto zásadní.

Radek (Út, 14. 6. 2022 - 18:06)

Hezký den pane T.
Mám na Vás věcný dotaz a předem děkuji za odpověď.
Cca 5 měsíců mám slabost nohou, nyní již zvednou. Vyšetřen neurologem, MR mozku, C a L páteře, lumbarni půlce, provedená laborar vč. Imunologie a Revmatologie, následně před měsícem EMG jehlove, SEP, MEP - vše bez patogie. Před 5 týdny jsem začal mít problém s hlasem (přeskakuje do fistule), cca před 4 týdny problém s polykáním (jako by něco zůstávalo v krku). Provedeno ORL vyšetření, zjištěná nedomykavost hlasové, proveden FEES bez zásadní patologie. Neurolog v rámci klinickeho vyšetření nevylučuje problém v MND (slabost končetin 3/5, pohyb tandemovy hranicni, řeč, polykani, bolest v ramennich pletencich, bolest pletencovych svalu HK). Odeslal mě do thomajerovky k dr. Ridzoňovi. Termín EMG je vzdálený. Můj dotaz zní, můžu vykazovat znaky ALS, i když jsem měl před měsícem EMG jehlove, SEP, MEP - bez nalezu, mám z toho hroznou dobou, tak moc moc prosím o Vaš odborný názor vědce.
Děkuji.

T. (Út, 14. 6. 2022 - 22:06)

Dobrý večer, nevím co jste myslel tím “nyní již zvednou”? Nepíšete také výsledek neurologického vyšetření (kromě síly 3/5) - co pyramidové jevy, síla a symetrie reflexů? EMG bez nálezu a bolesti pro MND/ALS nesvědčí, normální MEP je také velmi dobré znamení. Ohledně polykání - ideální je provedení videofluoroskopie (ÚVN Praha, dr. Čapek), což umožňuje posouzení dynamiky polykacího aktu velmi detailně.
Nepíšete zda máte fascikulace, křeče, pokud ne, pravděpodobnost MND je opět nižší. Je řada jiných onemocnění, která se mohou projevovat slabosti, takže bych zatím rozhodně nepanikařil.

Radek (St, 15. 6. 2022 - 10:06)

Pane T. Děkuji za operativní formu reakce. Z klinickeho vyšetření : visus v normě, čití symetrické, davivy reflex +, hypofonie/dysfonie, jazyk středem bez bez atrofie a fascikulací, masetovy reflex spíše nevybavuji, meningealní priznaky negativní, šíje nepadá, myasthenicky v normě, hybnost pasivní i aktivní v normě, pyramidové jevy iritačni 0, zánikove 0, taxe prst - nos přesná, frustně hypotrofie stehen bilat., reflexy L2-L4 živější symetricky, ojedinělá fascikulace lýtek bilat., páteř- porucha statodynamiky(hrudni kyfoza), chůze stabilní, možná lehce nesvižná, tandem lehce nejistý, paty a špičky svede, dřep také, ladička v normě do periferie, fyzio konzilium: proximální snížení svalové síly DK ( více vlevo kde 3/5 dle ST) . ORL a Logoped: dysfonie/dysfagie bez nalezu zjevné příčiny v hrtanu a hrtanu, kdy CT bez patologie. Hlasivky hybné, ale nedomykají. Anti-ACHR negativní. Závěr: polyforni, primarně nervosvalove obtíže s rozvojem od 1/2022 ( byla za poslední rok provedená 7x vakcinace- 3x covid, 3x encefalitida a 1x chřipka), proximální slabost DK verifikova svalovym testem, oslabení nadechovych svalů, intermedialni bolesti HKK a DK, dystonie, dle ORL nedomykavost hlasivek, likvorologicky syndrom proteincytologicke disociace (4ele; 0.77 g bilkoviny), středně těžká spankova apnoe, znamky hypoventilace, indikovano k therapii BiPAP, starší postischemicke změny na MR mozku, gastroezofagealni reflux. Ještě doplním věk: 53. Toto jsou doplnujici informace. Dekuji predem za vas vedecky nazor, ve věcné návaznosti na můj dotaz a vaší odpověď že dne 14.6.

T. (St, 15. 6. 2022 - 11:06)

Třebaže vyšetření na ALS toho času neukazuje (bolesti, fascikulace pouze v lýtkách, zřejmě tedy nikoli v oslabených svalech, negativní pyramidové jevy ir. i extenční), proximální slabost spolu s možnou dysfagií a hypoventilací/spánkovou apnoe (měl jste ji i předtím?) určitě vyžadují, aby MND bylo vyloučeno. Bylo by dobré mít hotovou zmíněnou videofluorskopii, která při polykání odhalí případnou slabost svalů v některé fázi polykacího aktu. Jinak existují i "benigní" formy MND, jednou z nich je například Kennedyho nemoc, která postihuje pouze muže a projevuje se právě postižením převážně proximálních svalů DK a bulbárními potížemi. Narozdíl od ALS nemá centrální příznaky a postupuje spíše dekády. Samozřejmě netvrdím (ani nemohu), že je to váš případ, pouze uvádím pro příklad jednu z variant, která je řádově příznivější než zmíněná ALS, pokud by u vás vůbec šlo o nějakou formu MND. Jsem si jist, že nemůžete být v lepších rukou než u dr. Ridzoně, na MND (a choroby MND napodobující) je v Česku v podstatě největším odborníkem.

Radek (St, 15. 6. 2022 - 11:06)

Pane T., děkuji za odpověď, apnoe mne zjistil až neurolog v rámci vysetreni, kdy jsem byl jednu noc ve spankove laboratoři (...)

T. (St, 15. 6. 2022 - 11:06)

Rozumím, oboje spolu samozřejmě může souviset, i proto je další vyšetření důležité. Ohledně problémů s polykáním, jakého jsou rázu?

Reklama

Přidat komentář