Reklama

Strategie boje proti plísňovým onemocněním

Při výskytu plísně je vždy nutno věnovat pozornost celému organismu. Ve většině případů totiž nejde pouze o lokální výskyt plísní, ale o jejich pomnožení v trávicím traktu, krvi i dalších orgánech. Příznaky mohou být rozličné od svědění pochvy a konečníku, nadýmání, průjmů, výtoků, poruch trávení, chronické únavy, bolestí hlavy, přes výskyt plísňových onemocnění po těle až po častější zánětlivá onemocnění a alergie- viz články: Projevy kvasinek u dospělých a Projevy kvasinek u dětí.

Příčinou stále zvyšujícího počtu plísňových onemocnění je nadměrná spotřeba antibiotik, hormonální léčba, nevhodná rafinovaná strava s nadměrným množství jednoduchých cukrů, stres, mycí prostředky obsahující dráždivé tenzidy a celkové oslabení imunitního systému.

Nejčastějším původcem plísňových onemocnění je kvasinka Candida albicans, která se vyskytuje v malém množství i u zdravých jedinců v symbióze s dalšími mikroorganismy. Pokud je však rovnováha narušena (např. antibiotickou léčbou) a není opět obnovena (např. probiotiky, dochází k jejímu masivnímu pomnožení ve střevech, odkud se může množit do močopohlavního systému, krve i dalších orgánů.

Léčba plísňových onemocnění musí být vždy kompletní a zahrnovat celkovou protiplísňovou léčbu, lokální protiplísňovou léčbu, úpravu životosprávy (často nutno dočasně držet protikvasinkovou dietu), celkové posilňování imunitního systému, posilnění funkce jater (velmi zatěžovány produkty metabolismu plísní), obnovu střevní, popř. poševní mikroflóry probiotiky a vyloučení dráždivých chemických mycích prostředků. Pro zdárnou léčbu je nutno tyto všechny zásady léčby dodržovat současně! Viz. candidoza

Reklama

Autor: mk