
Nedaří se vám odolávat zákuskům, zmrzlině a bonbónům? Američtí vědci z univerzity v Princetonu přišli na to, že na vině by mohl být váš mozek, který si vypěstoval určitou formu závislosti na cukru.
"V mozku existují opojné látky, jejichž uvolňování zřejmě ovlivňuje konzumace potravin, jako jsou dorty, bonbóny a zmrzlina," vysvětlil Bart Höbel na nedávném výročním setkání amerických psychologů v kanadském Torontu.
Höbel se svými kolegy zkoumal v průběhu několika týdnů chování myší krmených 12 hodin denně cukerným roztokem. Když byl přísun cukru náhle přerušen, vykazovali hlodavci lehké příznaky abstinence jako cvakání zubů, kvílení a úzkost. Po obnovení cukerné výživy zkonzumovaly myši až o 30 procent sladké směsi více než dříve.
V jisté části mozku pokusných zvířat zaznamenali pak vědci zrychlený růst receptorů dopaminu, což je chemická látka důležitá pro vytváření pocitů uspokojení a slasti. Tato skutečnost byla pro vědecký tým důkazem rostoucí závislosti myší na cukru.
Zdroj: (ČTK)
Komentáře (15)
- odpovědět
Zář 06, 2001- odpovědět
Srp 05, 2006- odpovědět
Srp 05, 2006- odpovědět
Dub 27, 2008- odpovědět
Pro 27, 2008- odpovědět
Srp 18, 2011- odpovědět
Srp 18, 2011- odpovědět
Črv 11, 2012- odpovědět
Led 11, 2018- odpovědět
Led 14, 2018- odpovědět
Led 14, 2018- odpovědět
Led 14, 2018- odpovědět
Led 15, 2018- odpovědět
Led 15, 2018- odpovědět
Led 18, 2018Přidat komentář