
Nedaří se vám odolávat zákuskům, zmrzlině a bonbónům? Američtí vědci z univerzity v Princetonu přišli na to, že na vině by mohl být váš mozek, který si vypěstoval určitou formu závislosti na cukru.
"V mozku existují opojné látky, jejichž uvolňování zřejmě
ovlivňuje konzumace potravin, jako jsou dorty, bonbóny a
zmrzlina," vysvětlil Bart Höbel na nedávném výročním setkání
amerických psychologů v kanadském Torontu.
Höbel se svými kolegy zkoumal v průběhu několika týdnů
chování myší krmených 12 hodin denně cukerným roztokem. Když byl
přísun cukru náhle přerušen, vykazovali hlodavci lehké příznaky
abstinence jako cvakání zubů, kvílení a úzkost. Po obnovení
cukerné výživy zkonzumovaly myši až o 30 procent sladké směsi
více než dříve.
V jisté části mozku pokusných zvířat zaznamenali pak vědci
zrychlený růst receptorů dopaminu, což je chemická látka důležitá
pro vytváření pocitů uspokojení a slasti. Tato skutečnost byla
pro vědecký tým důkazem rostoucí závislosti myší na cukru.
Zdroj: (ČTK)
Komentáře (15)
- odpovědět
Zář 06, 2001- odpovědět
Srp 05, 2006- odpovědět
Srp 05, 2006- odpovědět
Dub 27, 2008- odpovědět
Pro 27, 2008- odpovědět
Srp 18, 2011- odpovědět
Srp 18, 2011- odpovědět
Črv 11, 2012- odpovědět
Led 11, 2018- odpovědět
Led 14, 2018- odpovědět
Led 14, 2018- odpovědět
Led 14, 2018- odpovědět
Led 15, 2018- odpovědět
Led 15, 2018- odpovědět
Led 18, 2018Přidat komentář