Reklama

Kouření v restauraci je důležité pouze pro 9 procent lidí

Možnost kouřit v restauracích je důležitá jen pro devět procent Čechů a Češek. Pouze čtvrtina kuřáků a kuřaček chodí do pivnic, barů či klubů hlavně proto, že si tam může zapálit. Pro nekuřáky i pro většinu těch, co kouří, je podstatné spíš setkání s přáteli, jídlo a pivo. Zákaz kouření v restauracích by uvítalo 78 procent dospělých. Kloní se k němu i 41 procent kuřáků a kuřaček.

Vyplývá to z průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a společnosti Ipsos. Výsledky dnes novinářům představil vedoucí studentského projektu Miroslav Slíž.

    “Všude kolem nás se kouření v restauracích zakazuje, jen v České republice to vázne. Jasně přitom převládají nekuřáci nad kuřáky, situaci to ale neodpovídá,“ uvedl Slíž.

    Do průzkumu se loni zapojilo 8488 lidí nad 18 let, z nich 2576 kouřilo. Proti zákazu kouření byla zhruba pětina všech dotázaných. Zákaz by vadil skoro třem pětinám kuřáků. Rozhodně by o něj naopak stálo 28 procent dotázaných, z kuřáků jen dvě procenta. Celkem si ho přálo 78 procent dospělých, z kuřáků 40 procent. Častěji zákaz podporují ženy než muži.

    Víc než čtyři pětiny Čechů a Češek chodí do restaurací kvůli tomu, že se tam sejdou s přáteli. Pro polovinu dotázaných je dalším důvodem jídlo a pro 45 procent lidí pivo. Jen devět procent si chce zakouřit. Setkání s přáteli přivádí do restaurací i čtyři pětiny kuřáků. Polovina se zmínila i o pivu, 43 procent o jídle. Hlavně zapálit si tam chce 24 procent těch, co kouří.

Reklama

    Autoři se ptali i majitelů nekuřáckých podniků. Dozvěděli se od nich, že pokud hosté nekouří, snědí a vypijí víc. Očekávat se prý dá zvýšení návštěvnosti o tři až šest procent. Ročně by to přineslo kolem šesti miliard korun, dodal Slíž. Podotkl, že například v Irsku zákazníků po zákazu kouření přibylo o 15 procent.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Fučík (Út, 4. 6. 2013 - 02:06)
Opět článek naprosto tendenční, účelový. Nikdo při takových příležitostech neuvádí kde a s kým byl průzkum provedený. Kdyby autor či tazatel zašel do běžné pivnice, mezi zcela běžný vzorek návštěvníků, procento by bylo naprosto obrácené. A už vůbec nikdo z obhajovatelů navrhovovaného nekuřáckého zákona nikdy neodpoví na otázku, proč, když je nekuřáctví tak výnosné, procento nekuřáckých restaurací je tak mizivé? Přeci hospodští vědí, kdo jim přinese zisk a kdo ne, alespoň v běžné pivnici či hospodě nižší kategorie. Myslím, že dosavadní zákon, kdy si MAJITEL!!! sám určí koho chce VE SVÉ HOSPODĚ!!! hostit je zcela demokratický, a správný. Na EU a mudrce typu Śpidly, kteří se snaží svázat jakoukoliv lidskou činnost, omezovat a nařizovat věci zcela odtržené od reality , svobody a života nejsem fakt ani trochu zvědaví.
luciano (Út, 4. 6. 2013 - 11:06)
Fučík, máš absolútnu pravdu. Kde sa môže a kde nemôže v reštauráciách fajčiť predsa určuje trhové prostredie. A majiteľ reštaurácie by mal mať právo, určiť si, ktorú kategóriu hostí tam chce mať.
Šárí (Út, 4. 6. 2013 - 11:06)
Opět článek naprosto...No samozřejmě že by byl v restauracích poměr opačný. Spousta nekuřáků, mně nevyjímaje, se restauracím totiž snaží vyhýbat, protože po půlhodinovém "posezení" páchnou jako pytel vajglů.

Doporučuju nechat na majitelích také třeba rozhodnutí, zda podávat zkažené jídlo a jedovatý alkohol, a zrušit hygienický dozor restaurací. Vždyť přece hygienické normy omezují majitele v JEHO hospodě, fuj!
Fučík (Út, 4. 6. 2013 - 13:06)
No samozřejmě že by byl v...Šárí, nebavíme se o zkaženém jídle, ale o kouření. Samozřejmě respektuji že se v době obědů nekouří, samotnému mi to není příjemné a je to základní slušnost. Tak jako kuřák nevkročí do nekuřácké restaurace a vybere si kuřáckou, respektujete nekuřáci prosím to, že si můžete také vybrat. Nikdo Vás přece nenutí chodit tam. Bohužel nekuřáci jsou leckdy demagogové. Proč asi není mnoho nekuřáckých restaurací nižší kategorie je nasnadě - majitel by to jinak zavřel. Váš argument že je to výnosné je nesmysl. Když jste tak přesvědčení, proč to sami nezkusíte, podnikat, mít takovou hospodu? Hm? Ono o cizím se dobře rozhoduje, že? Každý soukromý majitel si může hosty vybrat, Vy si také do bytu nezvete koho nechcete. Znova uvádím, respektujem se navzájem a rázem nebude problém, mně někdy připadají nekuřáci jako psychopati, já Vás také neomezuju třeba v jízdě na kole, sám nejezdím, ale na cyklostezky platím aniž chci...například
Šárí (Út, 4. 6. 2013 - 13:06)
Šárí, nebavíme se o...Je mi to líto, ale po všech těch letech nucených pobytů v zakouřených hospodách-teorie o tom, že si můžete vybrat, patří hlavně v menších místech pouze do říše snů-ze mně skutečně udělali demagoga.

Ano, chci cíleně omezovat kuřáky v hospodách. Ano, chci, aby těmi diskriminovanými začali být kuřáci a nikoliv nekuřáci.

Ano, zákon o zákazu kouření v restauracích brzy bude i u nás-když neprojde letos, dojde na něj v několika málo letech, tak jako všude. A bude to jedině vina kuřáků-kdyby se chovali ohleduplně a skutečně nekouřili v hospodách při jídle, jen velmi málo lidí by bylo pro nekuřácký zákon. Podřezali si pod sebou větev sami.
Fučík (Út, 4. 6. 2013 - 13:06)
Je mi to líto, ale po všech...Já Vás celkem chápu, ale bohužel v menších místech zákazem kouření také hospody budou hodně zanikat, takže docílíte toho, že nakonec nebude tam hospoda žádná. To je ta určitá tragedie nekuřáctví. Nemám nic proti nekuřáckým hospodám, zařízeným na jídlo,či lepčím restauracím, pizzeriím apod, mně jako kuřáka zajímají spíše pivnice a nižší kategorie hospůdek, kde k pivu a posezení a relaxu aby tam kuřák chodil, kouřit potřebuje. Nebude chodit ven, zvlášť v zimě.....takže? Těch pár nekuřáků, kteří tam jdou na pivo, nebo cyklisté na limo a tatranku je nespasí, nehledě na to že ve spoustě z nich se ani nevaří teplé jídlo. Usilujete o zánik a krach spousty těhle hospůdek svým požadavkem úplného zákazu. Zkušenosti z venku jsou liché, fenomen české čtyřky s pivem a utopencem neznají Jsem pro rozlišení....
nejak (Út, 4. 6. 2013 - 15:06)
Tento pruzkum snad delal sam prolhanec Drabek,?(jeho prinos statu je -0)Ve kterych hospodach a restauracich delaji ty nekuraci tak velke trzby?(v praze?)zadnou neznam,.byt hostinskym to je dobre podnikani
Petr (Út, 4. 6. 2013 - 15:06)
Já Vás celkem chápu, ale...Myslím, že provozování kuřácké či nekuřácké restaurace či hospody bych asi také nechal na trhu, resp. na majiteli, pro co se rozhodne. Sám jsem sice nekuřák, k obědu volím spíše restauraci, kde se přes poledne nekouří, ale zároveň vím, že i kuřácké kospody mají své místo na trhu.Hlavně také záleží na klientela v daném místě. Jestliže je v obci x let hospoda, která funguje, má pořád dost velkou návštěvnost i přesto, že se v ní kouří, tak bych asi neviděl důvod ji měnit na nekuřáckou, nebo ji dokonce rušit. A pokud majitel má k dispozici i nekuřácké oddělení, tak nevidím problém vůbec.Ale zrovna se teď sám zabývám otázkou: Pokud by vláda prosadila absolutní zákaz kouření, zda by to znamenalo nulovou návštěvnost hospod.Jaký na to máte názor?
(Út, 4. 6. 2013 - 16:06)
jsem sue a mám takový názor že mně obtěžuje když jdu na koncert na sport na zápas a všude tam mně někdo čudí pod pusu a to mně fakt sere to jsou veřejný prostranství za který zaplatím abych tam mohla vejít a děje se toto ....
samožřejmně nejjdu do kuřácký hospody a už vůbec ne s miminem ale tohle mně nebaví .. stčí jeden č.. či č...čka a i když je požádám řeknou že si zaplatili koncert či
sport stejně... ale já to přitahujju ..
to mně omezuje sedim v dešti na Konopišti
bez malé--- to je jasné a stejně i když chčije a chčije v kuse 5 hodin dotiční musí
smrdět i pod pláštěnkou ...
ať radši chlastají....
jenže to je ta generace radši nežrat ale kouřit... dnešní mladí již ví....

že IN JE NEKOUŘIT....
Šárí (St, 5. 6. 2013 - 08:06)
Já Vás celkem chápu, ale...No tak prostě tyhle hospody zaniknou. A holt někde nebude žádná, pokud tam nebudou občané schopni respektovat a uživit nekuřáckou.

Opravdu už mám kuřáků a jejich smradu natolik plné zuby, že se nehodlám rozněžňovat nad tím, že si nebudou moci, chudinkové, zahulit u pivka.
A nejsem zdaleka sama, lidí jako já je obrovské množství.

A žádné výjimky. Výjimek už bylo dost, a výsledkem jsou neustále zakouřené hospody, kde v 99% si můžete o skutečně odděleném a nepáchnoucím nekuřáckém prostoru nechat jen zdát.
! (St, 5. 6. 2013 - 10:06)
Jsem nekurak, ale je snad veci podnikatele, jakou ma hospodu a jak mu prosperuje, ne toho debila Hegera. Ale nastavit takove podminky, odsavani atd, aby treba od sousedniho stolu nevedeli, ze se vedle kouri.
Fučík (St, 5. 6. 2013 - 11:06)
No tak prostě tyhle hospody...Víte, Šárí, chápu Vaše rozhořčení. Bohužel tak jako mezi kuřáky jsou lidé neslušní, neschopní ohledu a slušného chování, dohody, tak bohužel i mezi nekuřáky jsou lidé stejní a podobní. Při tom je to tak jednoduché, nalézt cestu pro oba směry. Ani tak nejde o zákaz kouření, ale o to jak se stát stále staví do role moudrého který jediný ví, co občan potřebuje, zaštiťuje se Eu a jejími mudrci, stále něco reguluje, upravuje, zakazuje a vměšuje se do života a svobod. Také mi nejsou po chuti třeba výdaje na cyklostesky atd, ale repektuju to, prostě proto, že chápu, že někteří na kole jezdí rádi, nelezu tam, nepřekážím, jakkoliv třeba na silnici cyklisti dokážou neskutečné věci a ještě jsou drzí, neomalení. Zánik hospod věc neřeší, naopak hlavně na vesnici přináší problémy, jsou tam leckdy jedinou možností na scházení, odpočinek atd. Dosavadní zákon, který dává možnost majiteli restaurací možnost volby hostů je věc řešící, dostatečný a respektující soukromé majitele. Někdy mi přijde, když čtu až hyterické volání nekuřáků, že se vlastně jakoby cpou do hospod, kde o ně zas tak nestojí. Jakobych se cpal já k Vám do bytu, ač jste mně nezvala.
Alena (St, 5. 6. 2013 - 11:06)
já jsem nekuřačka a s tímhle blbým nápadem absolutně nesouhlasím. Ať si každý vybere, do jaké hospody vleze, kouření do hospody - obzvlášť třeba vesnické nebo hospody nižší kategorie - prostě patří. Kdysi jsem brigádničila jako servírka a z těch "štamgastů" všichni, naprosto všichni kouřili, neumím si představit třeba právě z této hospody udělat nekuřáckou.
Šárí (St, 5. 6. 2013 - 12:06)
Víte, Šárí, chápu Vaše...Ke mně do bytu se sice necpete vy, ale zato se tam cpe cigaretový čmoud od debila, který si pravidelně chodí zahulit pod moje okno...
Ne, prostě s kuřáky není možná domluva. Zkoušela jsem to mnohokrát a nikdy to nikam nevedlo.

Požadavek na nezakouřený vzduch v každé restauraci není hysterie. Stejně jako požadavek na nezávadné jídlo v restauracích a na ostatní hygienické standardy.
Hysterickým se stává naopak křik kuřáků, kteří začínají zjišťovat, že jejich koníček přestává být trpně snášen. Ale jak už jsem řekla-můžou si za to jen a jen sami.
Ruda (Út, 11. 6. 2013 - 14:06)
Z té mediální masáže je mi nějak blivno. Cigarety nekouřím již od r. 2002 a dýmku jsem odložil před třemi lety.
Myslím si ale, že po práci zajdu do nejbližší trafiky a obstarám si nějaký ten tabák a budu opět všem bojovníkům proti kouření znečišťovat ovzduší a tak se podílet na globálním oteplování.
táni anonymko!!! (Út, 11. 6. 2013 - 22:06)
Jsi sto let za opicema a navíc úplně blbá!
Už se těším až to projde, a to si piš, že to jednou projde, nebudeme navždy poslední zaostalá země v Evropě, kde se trpí moresy, které se už nikde jinde netrpí.
Konečně takový blbky jako ty budou muset jít hulit před hospodu!!!!
Ruda (St, 12. 6. 2013 - 06:06)
Jsi sto let za opicema a...O hlouposti může být řeč jen z Vaší strany, protože následkem omezení kouření státní kasa získá méně peněz, které pak bude tahat z kapsy všech daňových poplatníků.
P. S. Tak jsem si včera koupil tabák a po třech letech pěkně zabafal ze své dýmky.
Šárí (St, 12. 6. 2013 - 06:06)
O hlouposti může být řeč...Jo, to jsem si pěkně zabafal po třech letech, to jsem ale chlapák, to jsem jim to ukázal...!

Vážně nechápu, jak a čím někteří lidé přemýšlí.
Děti v restauraci (St, 12. 6. 2013 - 08:06)
to mě sejří takové ty ankety s maminkama v náručí. Já s dítětem do restaurace nemůžu protože se tam kouří. Tak ad jedna. Co taková s malým dítětem má co dělat v restauraci? ad dvě pak jí uvidíš s dítětem na pískovišti a bafá jen to pískne. Co mladých maminek jde s kočárkem a při tom vesele hulí. Ať má možnost každý provozovatel rest. rozhodnout se sám (to je o svobodě) jestli jeho podnik bude nek nebo kuřácký. Myslím si, že daleko škodlivější jsou kdejaké chemické sračky VE VŚECH potravinách. Tam se to neřeší.
Jdu si zakouřit a pak si dát nějakou chemii k snídani.
Ruda (St, 12. 6. 2013 - 11:06)
Jo, to jsem si pěkně...Také občas nechápu jak a čím někteří lidé myslí.
Nejlepší jsou ty různé řeči o toleranci, ale toleranci jen svého názoru, názory druhých je třeba zadupat do země.
Chystám se, že si budu časem pěstovat svůj bio tabák. Koneckonců může být tabák i zdraví prospěšný v kombinaci s yerba maté a čajem Pu- Ehr. Tabák i maté potlačují pocit hladu, Pu- Ehr naopak zlepšuje trávení.
ha ha (St, 12. 6. 2013 - 14:06)
O hlouposti může být řeč...Rudo, ty jsi vůl, až to vřeští. Naopak státní kasa ušetří, bude míň infarktů, rakovin a dalšího svinstva. A možná bude míň i o jednu blbou anonymku. Třeba ji z toho zákazu klepne pepka.
Ruda (Čt, 13. 6. 2013 - 07:06)
Rudo, ty jsi vůl, až to...Pár lidí v okolí znám, kteří bojují s rakovinou, je zajímavé, že to jsou nekuřáci a většina z nich ani do hospod příliš nechodí. Myslím si, že více rakovině prospívá dnešní hektická doba a (ne)kvalita potravin. To je ale již jiné téma.
Petr (Čt, 13. 6. 2013 - 22:06)
Pár lidí v okolí znám,...Ano. Poslední dobou se už moudré hlavy přiklání k názoru, že za tyto nemoci může z velké většiny především stres. Také znám z okolí spoustu lidí, co skonali na rakovinu a byli to také nekuřáci. To, že žijeme v neustálém napětí, strachu z vyhazovu z práce,z nájemného bytu, či z toho, zda zaplatíme složenky...atd, tím hlavně ničíme svoje zdraví.Pokud někdo z vás přichází do styku s cizinci z některé země EU, tak jistě ví, že tito lidé žijí úplně jinak. Žijí zkrátka lépe a tím zdravěji. Nejsou tak ve stresu, jezdí si na dovolenou,chodí si na večeře..., mají zkrátka jiný pohled na život. Je to hlavně o tom, že také mají jiné příjmy a tím si mohou život zařídit lépe a zpříjemnit si ho. Zkrátka abych to uzavřel. Jenom o kouření to není.
Nedůležité (Pá, 16. 8. 2013 - 09:08)
Kouř v restauraci mi vadí,tím více,že se velmi kuřáci SNAŽÍ můj drahý parfém/JSOU TO IDIOTI /- JDE O MNOU LÉČIVÝ PARFÉM- O TO JDE! Kdo k tomu nemůže,je ŠKODIČ,SPROSTĚ NA SEBE UPOZORŇUJE VŠEMI MOŽNÝMI ZPŮSOBY!!
Tony (So, 17. 8. 2013 - 10:08)
Chápu, v restauracích, které jsou skutečnými restauracemi, by se kouřit nemělo. Nechápu, proč se chtějí zakazovat kouřit v podnicích, které nejsou žádnými restauracemi, ale jsou pouhými nálevnami. Třeba liberecký Černý kůň. Podnik má dva lokály. Když se vleze vlevo, tak je tam restaurace, kdežto v lokále vpravo byla pouhá pivnice, dnes přeměněná na hernu. Řešení bych viděl, pokud to má pouze jeden lokál, tak by tam měla být buď restaurace s jídlem bez kouření. Pokud je to však pouhá nálevna, tak mi tam zákaz kouření připadá zcela nesmyslný. Tam by neměl být povolen přístup nezletilým, jako ostatně do heren dnes není. Lidi se v takových podnicích stejně víc ničí chlastem, než nějakou tou cigaretou. I u nás jeden hospodský ve Šlk to tak má. V jednom baráku zbudoval dvě hospody s jedním názvem. Jedna je skutečná restaurace, kterou má pro převážně německou klientelu. S druhé strany je nálevna bez jídla pro místní spodinu.
Jirka (Ne, 25. 8. 2013 - 18:08)
Já nemám hostince rád.Dým,rachot,puch z jídel,a lidi sama ironie.Heger nemá co do toho zasahovat,má být více oddělených sálů běžně dostupných.Majetek má být státu.
jouda (Ne, 25. 8. 2013 - 21:08)
Já nemám hostince...Tavárišč se ozval.
Reklama