Reklama

Kuřáci pod útokem volných kyslíkových radikálů

Kuřáci jsou vystaveni vysokému množství volných radikálů, které jsou produkovány kouřem tabáku. Tyto volné radikály jsou molekuly s nepárovým elektronem, které jsou velmi reaktivní a mohou poškodit DNA, bílkoviny a jiné složky buněk.

Volné radikály mohou způsobit poškození cévy, přispívat k předčasnému státnutí kůže i celého organismu, zvyšovat riziko vzniku rakoviny a dalších onemocnění.

Kuřáci často vykazují výrazně větší známky stárnutí než nekuřáci, včetně vrásek, ztráty elasticity kůže a snížení kvality vlasů a nehtů. Tyto změny jsou často viditelné i u mladších kuřáků.

Antioxidanty, jako jsou vitaminy C a E, beta-karoten, selen a další látky, mohou pomoci snížit riziko poškození způsobeného volnými radikály u kuřáků. Tyto látky mohou neutralizovat volné radikály a chránit buňky před poškozením.

Kuřáci by měli zvýšit příjem antioxidantů prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy. Potraviny bohaté na antioxidanty zahrnují ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, ořechy a semena.

Reklama

Je důležité si  však uvědomit, že antioxidanty v potravě nebo doplňcích nejsou náhradou za zdravý životní styl a zdravé stravování. Jedním z nejlepších způsobů, jak zpomalit stárnutí a snížit riziko vzniku onemocnění, je přestat kouřit.

MK

Reklama

Komentáře

Kazimir1 (Čt, 26. 1. 2023 - 13:01)
Škoda , praštil jsem s tím svinstvem nedávno , jinak by to byla pěkná vilka . Ale takové tvrdé Sparty za deset neměly chybu ! Dnes je to seno ...
Reklama