Vyprošťovák není vhodným řešením kocoviny

Vedlejší účinky konzumace alkoholu se označují jako kocovina, která se projevuje bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi či zvracením, třesem a celkovým oslabením. Fermentované nápoje jako ležáky a víno mají zpravidla silnější následky než čisté destiláty.

Vedlejší účinky konzumace alkoholu se naplno projevují po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. Kocovinu způsobují metabolity alkoholu a masivní dehydratace organizmu v důsledku zvýšeného vylučování tekutin (alkohol působí močopudně). Ke  vzniku kocoviny přispívá nedostatek minerálních látek a vitamínů v těle. V průběhu konzumace alkoholu, stejně jako po ní, se proto doporučuje pít čistou vodu ve zvýšeném množství pro doplnění ztracených tekutin. Ideální jsou přírodní minerální vody, které doplní tělu důležité minerální látky a navíc jsou velmi kvalitní, neupravované a bez obsahu chemických přídatných látek. Mezi minerálkami si lze vybírat ty nejvhodnější s ohledem na chuť,ale také na aktuální zdravotní stav, k tomu slouží informace na etiketě láhve.

Skutečně spolehlivou metodou, jak kocovině předcházet, je omezit množství požívaného alkoholu. Z vědeckého hlediska kocovinu nelze léčit. Pokud už propukla, doporučuje se v první řadě dodat tělu tekutiny. Proti žaludeční nevolnosti pak cukry, které byly alkoholem z těla odstraněny, nebo antacida.

Za dobrý způsob náhrady krevního cukru se považuje pít med rozpuštěný v teplé vodě nebo v čaji.

Pro doplnění minerálních látek a zmírnění kocoviny je dobré vypít hned po probuzení velkou sklenici středně nebo silně mineralizované vody.

Pokud není kocovina těžká, doporučuje se venkovní sport jako chůze či plavání, po dobu desítek minut, díky kterému dojde k okysličení krve a utlumení kocoviny. V případě těžké kocoviny je vhodný spíše klid na lůžku. Někomu může pomoci studená sprcha, která nastartuje organizmus. Běžně dostupné léky proti bolesti sice sníží část obtíží, mohou však (zvláště tolik oblíbený aspirin) však může zesílit žaludeční potíže a v extrémních případech způsobit i krvácení žaludeční sliznice.

Ranní přísun alkoholu (tzv. vyprošťovák) může utlumit příznaky aktuální kocoviny, ale vyčerpává rezervy organizmu. Nutnost ranního doušku je příznakem závislosti na etanolu.

doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze

 

 

 

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele ytong
    ytong (anonym)

    Lepší způsob neznám !!

    Feb 13, 2021
  • Obrázek uživatele Misa
    Misa (anonym)

    Lepší je nechlastam vůbec. Stačí se podívat na lidi, kteří už v sedm ráno stojí u krámu, aby si mohli koupit flašku vodky. To samé bezdomovci, kteří vypijí 5az6 l vína denně. Znám i pár matek na mateřské, které chlastaji víc než stáří chlapi a vymlouvání se, že nezvládají péči o mimina a domácnost bez chlastu. Je to hnus tohleto a dobře lidem, kteří se opíjí, že mají kocovinu. Myslím, že kdyby kocovina neexistovala, chlastali by ještě více. A ranní vyprošťovák v podobě chlastu? No fuj už jen ta představa. Když ráno jedeme autobusem do práce, také to z některých lidí táhne. Nejen z chlapů. U žen je to ještě horší. Mi rodiče také chlastali a pak se řezali jak psi. Dodnes z toho mám noční můry. A kamarádky máma je také šílená notoricka. Znovu se vdala a vzala si též ožralu. Hnus, ta když jde, tak každý pozná, že je opilá. Prostě ozralum nepomáhat!!!!!!!

    Dub 28, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama