Žaludek: Nedostatečná produkce enzymů a kyseliny solné
Nechci vás strašit, ale odborníky je tento stav považován za vyšší riziko rozvoje rakoviny žaludku. Kromě toho se za těchto nepříznivých podmínek zásadním způsobem snižuje vstřebatelnost stravou přijímaného vápníku! To je spojeno s vyšším rizikem osteoporózy, především u žen. Špatně fungující nebo dokonce chorobně postižený žaludek (žaludeční vředy nebo jen chronický zánět - gastritida) může být příčinou řady dalších problémů, například infekce tenkého střeva, dokonce může dojít k „zamoření" celého organismu plísněmi! To je nepříjemná a přitom běžná záležitost, o níž málokdo ví, natož aby ji řešil, byť jen preventivně.
Doporučení:
1. Užívejte (chronicky) zažívací enzymy (třeba jen rostlinného původu).
2. Preventivně používejte živý jogurt, mnohem lepší je však kombinace užitečných probiotických bakterií, kterými jsou různé rody Lactobacillus a Bifidobacterium. Mohou být v kapslované formě. Můžete také vyzkoušet Actimel firmy Danone.
3. Nekonzumujte těsně před jídlem, v jeho průběhu a těsně po něm sladké tekutiny a obecně nepijte v těchto chvílích víc než maximálně 3 dcl neslazeného nápoje.
4. Zásadním způsobem omezte konzumaci smažených a s přídavkem tuku pečených pokrmů, vyhněte se potravinám a pokrmům tučným a přemaštěným.
5. Pečlivě kontrolujte kvalitu jídel v restauracích a podnicích rychlého občerstvení!
To proto, že starší lidé velmi nepříznivě reagují na jakoukoliv alimentární nákazu (infekce různými patogenními bakteriemi ve zkaženém, nebo jen mírně bakteriálně kontaminovaném jídle. Důsledkem může být riziková těžká Ztráta tekutin a sodíku - dehydratace).
Zdroj: Petr Fořt - Co jíme a pijeme, nakladatelství Olympia
- Odpovědět
Pošli odkaz