5 způsobů, jak používat méně soli
Organismus se může obecně přebytku sodíku,zbavit, u některých lidí však zvýšená konzumace sodíku způsobuje, že tělo zadržuje vodu. Tím se zvyšuje množství tekutiny tekoucí cévami, což může zvýšit krevní tlak.
Většina soli, kterou lidi konzumují, pochází z polotovarů a zpracovaných potravin. Vedoucími viníky jsou kupované svačinky, sendvičové maso, uzené a sušené maso, konzervované džusy, konzervované a instantní polévky, pizza a další rychlé občerstvení a spousta koření a omáček. Ale dost soli pochází též z domácí slánky. Takže stojí za to najít alternativy.
Zde je pět způsobů, jak snížit množsví sodíku při vaření nebo u stolu:
Používejte koření a další látky zvyšující chuť. Přidejte chuť k vašim oblíbeným pokrmům kořením, sušenými a čerstvými bylinkami, česnekem, zázvorem, citrusy, octy a vínem.
Využívejte ořechy a semena jako zdroj zdravých tuků v kuchyni. Použití správných zdravých tuků - od pražených ořechů a avokáda až po olivy, řepku, sóju a jiné oleje - mohou dodat bohatou chuť jídlu i bez soli.
Opečení či opražení potravin na pánvi vytváří chuť. Restování zvýrazňuje přirozenou sladkost mnoha druhů zeleniny a chuť ryb i kuřat. Pokud připravujete jídlo na páře, vyzdvihněte chuť vymačkanou citronovou šťávou.
Získejte celozrnné obiloviny z jiných zdrojů než z chleba. Dokonce i celozrnný chléb, i když je zdravější než bílý, může obsahovat značné množství sodíku. Chléb obsahuje sůl nejen pro chuť, ale také pro zajištění toho, aby těsto kynulo správně. Můžete vynechat tuto sůl navíc. Například namísto toastů ke snídani vaříme oves, špaldu nebo jiná neporušená celá zrna s čerstvým nebo sušeným ovocem.
Kupujte sezonní potraviny a to nejlépe od svého místního farmáře. Nakupování čerstvých surovin s maximální přírodní chutí omezí potřebu přidávat co nejvíce soli.
Zdroj: Harvard Medical School
- Odpovědět
Pošli odkaz