
Zvýšená konzumace piva podle lékařů zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. ČTK to sdělil odborník na léčbu závislostí Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny v Praze v Bohnicích. "Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku a zároveň má nejvyšší spotřebu piva na jednoho obyvatele na světě," uvedl.
Příčinnou souvislost mezi pitím oblíbeného nápoje z chmele a
rakovinou tlustého střeva potvrzují jeho vlastní výzkumy i práce
zahraničních kolegů. Dánští vědci zjistili, že riziko vzniku
rakoviny tlustého střeva je u pravidelných konzumentů piva v
porovnání se zbytkem obyvatelstva více než trojnásobné.
Další dánská studie sledovala výskyt rakoviny u pracovníků
dánských pivovarů, kteří mají od roku 1898 právo na šest malých
lahví za den. Výskyt rakoviny u pracovníků pivovarů byl významně
vyšší než ve srovnatelné populaci.
Autoři studie to vysvětlují nejen účinkem alkoholu, ale i
obsahem kancerogenního nitrosaminu, vysvětlil Nešpor. Rakovina se
vyskytovala zejména v dutině ústní, v trávicím systému, v
respiračním systému, v močovém systému, v tlustém střevě a v
konečníku.
V České republice se pohybuje spotřeba piva kolem 160 litrů
na hlavu ročně, což je světově nejvyšší úroveň. Zároveň se zde
nejvíce lidí léčí s rakovinou tlustého střeva.
Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se v
ČR počet hlášených případů od roku 1980 u mužů zdvojnásobil a u
žen se zvýšil o polovinu. V roce 2002 bylo v ČR hlášeno téměř
8000 nových případů rakoviny tlustého střeva a 1660 případů
zhoubného nádoru slinivky břišní.
Karel Čada - ČTK
Komentáře (11)
- odpovědět
Lis 01, 2005- odpovědět
Lis 01, 2005- odpovědět
Lis 15, 2005- odpovědět
Lis 08, 2005- odpovědět
Lis 08, 2005- odpovědět
Kvě 24, 2006- odpovědět
Zář 19, 2018- odpovědět
Zář 19, 2018- odpovědět
Zář 19, 2018- odpovědět
Zář 19, 2018- odpovědět
Zář 19, 2018Přidat komentář