Šokující závěr studie: Pasivní kouření vede ke zvýšení rizika onemocnění srdce o 50-60%.

Vliv pasivního kouření na zdraví je zřejmě podceňován. Většina studií zabývajících se zkoumáním vlivu pasivního kouření na lidské zdraví se v minulosti zaměřovala na rizika spojená se soužitím s kuřákem v jedné domácnosti.

 

Přestože se jedná o významný zdroj cigaretového kouře, nebyly doposud brány v potaz další zdroje, kterým je pasivní kuřák vystaven například na pracovišti nebo na veřejným místech jako jsou bary a restaurace. Současná studie zjišťovala hladiny cotininu-vedlejšího produktu nikotinu v krvi pasivních kuřáků. Naměřené hodnoty odrážejí všechny zdroje cigaretového kouře, kterým byl dotyčný vystaven. U 4729 mužů z 18 měst ve Velké Británii byl po dobu 20 let zjišťován vztah mezi hladinou cotininu v krvi a rizikem vzniku srdečního onemocnění a mrtvice. Závěr byl šokující-vyšší koncentrace cotininu vedly ke zvýšení rizika onemocnění srdce o 50-60%. V předešlých studiích bylo však pasivní kouření spojováno jen s 25-30% nárůstem.

 

Zajímavostí je, že riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění v souvislosti s pasivním kouření poněkud klesá s časem. Tento fakt mohl mít také za následek podceňování vlivu pasivního kouření v předešlých studiích, neboť se jednalo o studie dlouhodobé.

Přestože provedená studie významně přispěla k získání cenných informací o dané problematice, je nutné se tímto tématem zabývat i v budoucnosti. Již nyní je však jasné, že je třeba omezit vystavování se cigaretovému kouři na co možná nejnižší míru. Studie je dostupná na internetové adrese www.bmj.com.

Zdroj: Intelihealth.com / Ano restauracim bez kouře

 

 

 
Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Mirek
    Mirek (anonym)

    Zákony nás nekuřáky zatím stále nechrání, musíme se o sebe postarat sami. Pokud víte o restauraci, kde se nekouří a která ještě není na naší mapě, napište nám to na zeď Facebookové stránky "Nekuřácké restaurace v Praze". Nekuřáckých restaurací bude přibývat, jen když do těch zakouřených nebudem chodit. Klikni si na mapu: http://goo.gl/maps/b4h0

    Feb 22, 2013
  • Obrázek uživatele Honza
    Honza (anonym)

    No jistě, že je to pravda. Říkal mi to, dnes už bývalý, šéf národní referenční laboratoře pro toxikologii. To samé platí o sousedech pálících mokrou borovci a hulí pod nedostatkem vzduchu.

    Feb 22, 2013
  • Obrázek uživatele Láďa
    Láďa (anonym)

    Mirku jdi už do hajzlu s tou nenávistí vůči kuřákům. Tak do zakouřený hospode nechoď, nikdo tě nenutí, jsi do cukrárny na dortík. Nás pěšáky taky nechrání zákon před smradlavýma autama..

    Feb 22, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama