Reklama

Pět bílých zel

Některé potraviny ve větším množství škodí. Je nutno je omezovat a nahrazovat - zejména tzv. pět bílých zel: Sůl, rafinovaný bílý cukr, bílá mouka, mléko, ztužený tuk i živočišný tuk.

Sůl - ve větším množství jed, zvyšuje krevní tlak, riziko cévních příhod, srdečních onemocnění a selhání ledvin. Vysoký příjem podporuje větší vylučování vápníku a může tak aktivovat osteoporózu. Normální sůl je možno nahradit mořskou solí, která má lepší složení. Syrová jídla není třeba solit vůbec. Hned ze začátku omezíme solení všeho na polovinu.

Rafinovaný bílý cukr - škodí chrupu, při metabolismu odčerpává vápník a vitamíny. Vysoká konzumace cukru může vést paradoxně k reaktivní hypoglykémii (snížené hladině cukru v krvi), jež se projevuje bolestmi hlavy, slabostí, závratí a opětovnou chutí na sladké. Cukr je možno nahradit medem, nečištěným třtinovým cukrem,ovocným cukrem, v pečivu hrozinkami, mrkví, sušeným ovocem.

Bílá mouka je zbavena všech vitamínů a vlákniny, způsobuje zácpy a špatné trávení. Možno nahradit celozrnnou moukou, žitnou moukou, pohankou, vločkami, kukuřicí, špaldovou moukou, amarantovou moukou.

Mléko - kravské mléko je kaseinového typu, a je proto pro člověka hůře stravitelné než lidské , které je albuminového typu. U mnoho lidí kravské mléko způsobuje alergie. Působí též hlenotvorně. Obsahuje také množství tuku. Konzumaci syrového mléka je dobré omezit a zaměřit se na kvašené výrobky, čerstvé sýry apod. Vápník můžeme též získat ze semen, oříšků a luštěnin.

Reklama

Ztužený tuk i živočišný tuk - hydrogenací rostlinných olejů dochází k jejich denaturaci (nasycování mastných kyselin). Hydrogenované a živočišné nasycené tuky jsou spojovány s rizikem vzniku srdečních onemocnění. Používáme rostlinné oleje za studena lisované: slunečnicový, sojový, olivový apod.

Autor: mk
Zdroje: www.vegetarian.cz a encyklopedie Jídlo jako jed, jídlo jako lék

Reklama

Komentáře

Reklama