Reklama

Tmavá čokoláda není podle vědců tak zdravá, jak se dosud tvrdilo

Dosavadní vědecké studie tvrdily, že tmavá čokoláda je zdravá pro srdce. Ti, kteří ji o letošních vánočních svátcích uždibovali s tím, že prospívá jejich zdraví, by se prý ale měli zamyslet. Podle renomovaného britského lékařského časopisu může být tvrzení o její prospěšnosti pro lidské zdraví mylné.

Tmavá čokoláda je bohatá na flavanoly, chemické látky s antioxidačními účinky. Ty se vyznačují schopností neutralizovat takzvané volné radikály, což jsou látky útočící na strukturu buněk. O flavanolech se má také za to, že chrání srdce. Ale podle článku, jenž otiskl odborný časopis The Lancet, výrobci často flavanoly z čokolády odstraňují kvůli jejich hořké chuti. A tak v mnohých čokoládových pochoutkách zůstává jen hojně tuku a cukru, které naopak srdci a tepnám škodí.

"Spotřebitelé také nejsou informováni o obsahu flavanolů v čokoládě, protože výrobci jen zřídkakdy opatřují své produkty touto informací," napsal časopis. I pokud jsou v čokoládě obsaženy flavanoly, neměli by milovníci této pochoutky přehánět. Pozor na tuk, cukr a kalorie v ní obsažené, varuje článek.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Marcela Svobodová (Pá, 18. 1. 2008 - 00:01)
A připadají si ty vědci normální? jakejma kecama nas porad krmite? jednou je to nejvic zdravi a ted najednou neee? co zas potrebujete prodat či neprodat? tyhle članky jsou akorát traparna. čemu potom verit.
Ifka (Pá, 18. 1. 2008 - 00:01)
další chytrá jak rádio! radši by si mšla věřit článkům, než svým schizofrením stavům! čokoláda zabíjí a to je prostě pravda. pak tu chodej po svete tlustoprdi, ktery radi veri, ze cokolada je zdrava. prober se, cokolada je fuj
Martina (Pá, 18. 1. 2008 - 07:01)
Tak to mám velkou radost. Já totiž tmavou nesnáším.:))))

Marcelo, ber to s rezervou a víc se řiď svým tělem a ne trendy a momentálními objevy. Za chvíli zas přijdou na to, že to je přesně obráceně. :)
roman (So, 19. 1. 2008 - 16:01)
zas nekdo neco obevil a ted blazni lidi za par tydnu to bude naopak tak klidne jeste dal vasi cokoladu
Jiřina Pospíšilová (St, 23. 1. 2008 - 13:01)
Takže mohu klidně mlsat i tu méně "zdravou "čokoládku mléčnou.Výjde to zřejmě nastejno!
To jsem ráda, též mi ta údajně zdravá nechutnala!
Markéta (St, 23. 1. 2008 - 14:01)
Dostává mne, jak emocionální mohou být projevy ohledně něčeho takového, jako je čokoláda... Každému chutná něco jiného a přiznejme si to, asi málokdo z nás jí čokoládu výhradně pro zdraví. Mně chutná jak hořká, tak mléčná, ale hořké aspoň sním míň. A myslím, že závěry vědců nebudou mít vliv na to, jestli ji jím.
Těm, kteří mají rádi opravdu hořkou, bych doporučovala ochutnat nějakou Fair-trade s vysokým obsahem kakaa.
Bergie (St, 23. 1. 2008 - 14:01)
Vy neuvěřitelné Gumy, nepochopili jste správně ten článek. Pravá čokoláda JE zdraví prospěšná, protože obsahuje prospěšné látky - flavonoly. Je to právě ta hodně hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaového prášku - více jak 80%. Zdraví škodlivá je sladká a tučná rádobyčokoláda jako např. studentská pečeť, kinder bueno, tučné mléčné čokolády atp... Tak byl ten článek myšlen, kapišto? :-)
mila (St, 13. 2. 2008 - 18:02)
Někoho to možná neovlivní, ale třeba mého manžela,který má dědičné sklony k cévním onemocněním,k obezitě a dost se snaží dodržovat zdravou výživu a nijak zvlášť nestojí o sladké, ovlivnili různé články o zdravé tmavé čokoládě, takže teď kdykoliv má příležitost, vezme si ji.Nikoliv kvůli chuti, jak k tomu vede mě má mlasná ...ústa.
mila (St, 13. 2. 2008 - 18:02)
Omlouvám se. Články ovlivnily.
mila (St, 13. 2. 2008 - 18:02)
Omlouvám se. Články ovlivnily.
Návštěvník (Ne, 17. 2. 2008 - 10:02)
nejlepší i nejzdravější čokoláda je ta hořká proto by zní ty flavanoly neměly odstraňovat ! :-)
luate (Po, 24. 3. 2008 - 13:03)
Já piji piji čokoládu , čaj, kávu s houbou Reischi.
GANO SCHOKOLADE
Tento výživný, povzbuzující, zdravý nápoj je obohacen o extrakt Ganoderma Lucidum, vysoce kvalitní kakao, odstředěné mléko a sušenou smetanu na rostlinné bázi. Gano Schokolade je nápad Gano Excel. Tento nápoj je vyráběn z kakaa a Ganoderma Lucidum.

Farmakologická hodnota
crazywo (So, 5. 4. 2008 - 21:04)
I já piji čokoládu , čaj, kávu s houbou Reischi, používám zubní pastu a mýdlo s oubou Reischi.....a další přípravky.
Domluvte si termín a přijďte ochutnat nebo se informujte na
crazywo"seznam.cz
Daniel Read Glos (Ne, 15. 11. 2009 - 18:11)
Zdravím všechny. No pokud chcete používat opravdu skvěle produkty s Ganodermou, Spirulinou ,Cordycepsem tak doporučují jedině přes společnost DXN ,protože máme docela levnější asi o 30 % produkty než v GanoExel, kteři okopirovaly naš systém.O info si můžete napsat na [email protected]
Dxn (Ne, 15. 11. 2009 - 18:11)
Zdraví je stav, kdy jsme v rovnováze a harmonii sami se sebou a se svým okolím. Jsou faktory a situace, které nás z rovnováhy vychylují a harmonii narušují, jako například stres, akutní či chronická nemoc atd.
V takové situaci je vhodné upravit svůj životní styl a zvolit takový způsob nápravy, který nebude zatěžovat organismus nežádoucími vedlejšími účinky.
Naše cesta ke zdraví vede přes znovunabytí rovnováhy vnitřní i vnější s pomocí vysoce kvalitních a účinných přírodních prostředků, které jsou zaměřené na celkovou revitalizaci lidského organismu.
Nyní máte i Vy možnost vstoupit na tuto cestu společně s námi a proměnit tak ideál harmonie a zdraví ve skutečnost… více info na www.czech.dxneurope.eu
Pro všechny ty… (Ne, 15. 11. 2009 - 19:11)
Ano,všichni máme možnost žít zdravě.Ale ne Vám cpát prachy za ty Vaše zázraky na počkání.A to Vám jde především.
Granvin (Ne, 15. 11. 2009 - 23:11)
Kakaové boby jsou skvělá potravina obsahující obrovské množství minerálů a antioxidantů, ale ne ve formě čokolády, kdy prošli řadou úprav včetně tepelné.
Blbec (Po, 16. 11. 2009 - 12:11)
Granvin ví všecko! Je to universální odborník na cokoliv.
martin (So, 20. 2. 2010 - 11:02)
I časem poznáte závislost na techto výrobkách.Lezeto pěkně do peněz.je levnejší pít normální kafe.a ještě lepší ho nepít vůbec
Aha (So, 20. 2. 2010 - 13:02)
No ja to neresim a 1kg horke cokolady zbastim za mesic a zatim 15roku to funguje!
Je (So, 20. 2. 2010 - 13:02)
Granvin ví všecko! Je to...Je to bedna!
jarek (Út, 9. 3. 2010 - 22:03)
Dovoluji si také malý příspěvek.Začal jsem spolupracovat s Ganoexcel.Pak jsem dostal nabídku na DXN.Je pravdou to,že v DXN jsou levnější ceny.Ale je také pravdou to,že např.V DXN černá káva obsahuje 20 sáčků a v Ganu 30 sáčků.U čokolády je to stejné,je to stejné u více výrobků.Takže si udělejte názor sami,porovnejte si ceny a obsah balení.Já jsem si to dnes udělal,chtěl jsem se registrovat do dxn,ale nakonec jsem to zrušil.Také je pravdou to,že jsem ochutnal obě kávy a žádný větší rozdíly v chuti jsem nenašel.Tudíž se domnívám,že jde tady pouze o konkurenční boje a určitě si obě společnosti své příznivce najdou.Jen je mi smutno z toho, že na sebe hází špínu.Vždyť přece je každého soukromá věc,pro které výrobky se kdo rozhodne.Mohlo by se to obejít bez pomlouvání a laického posuzování.Osobně si myslím,že obě firmy jsou dobré,každá má prostě své vlastní podmínky a je na každém, aby zvážil,zda mu vyhovují výrobky té, či oné firmy.Mám rád lidi,kteří řeknou svůj názor otevřeně a moc si jich vážím.A pokud se někomu nelíbí mlm systém,nebo to,že někdo pracuje tímto způsobem a závidí mu jeho úspěchy,ať se nepřipojuje do takovýchto diskusí,takový člověk si to ani neumí uvědomit,ale je všem pro smích.Takovýchto lidí není málo,nebudu ani jejich večerní činnosti tady popisovat,ale...promiňte mi ten výraz...takovýmto lidem opravdu patří do ruky jen ta lopata...Nepíšu toto jako anonym, nebo pod nějakým pseudojménem.Jmenuji se Jaroslav Kovář a mám nabídku pracovních příležitostí v oblasti síťového marketingu na svém hlavním webu www.suns.cz . Zde je na mne kompl.kontakt,kdo si bude chtít napsat o nějaké dotazy,či jen porovnat názory,ať klidně napíše. Na urážlivé emaily nebudu odpovídat. Koukám na diskuse jen občas a nevím,jestli tady ještě zabruslím, tak vám všem přeji krásné dny a ať se vám všem daří ve vašich aktivitách i v osobním životě.
lukrman (St, 13. 7. 2011 - 20:07)
Čokoláda je bomba.Kdo má rád hořkou ať ji jí.Kdo má rád mléčnou,taky dobře,kdo má rád bílou bez kakaa tukovou ať si ji dá.Kdo má rád grilované kuře také bomba.Každý co má rád a neodsuzujte chutě lidí, kteří mají do kolébky dáno, co,jak,
kolik......mohou a co jíst.je to jako se špenátem, jednou tam železo je a zase s USA..TAM NENÍ. VĚDCI..JSOU TAKY JENOM LIDI PLACENÍ ZA ZMATKY....
! (St, 13. 7. 2011 - 20:07)
Veškeré potraviny se dělí na dvě skupiny: Na zdravé a dobré. Čokoláda patří do skupiny "dobré".
klement (Čt, 5. 6. 2014 - 13:06)
další chytrá jak rádio!...si prvy clovek,ktoreho som stretol,ze nema rad cokoladu,ci uz bielu,mliecnu,horku,proste cokoladu..ty budes pekny ko*ot
raw-rabbit (Čt, 5. 6. 2014 - 14:06)
Veškeré potraviny se dělí...No, jak pro koho. Já nepovažuju čokoládu ani za zdravou, ani za dobrou. Zdravá byla tak možná v dobách, kdy si ji Inkové vyráběli svým tradičním způsobem. Jestli byla tehdy i dobrá, už si nevzpomínám.
ouha (Čt, 5. 6. 2014 - 14:06)
No, jak pro koho. Já...Tak to jsi šťastný člověk
Jana (Čt, 5. 6. 2014 - 19:06)
Nemam rada cokoladu ale mam rada zmrzlinu.
Jana (Čt, 5. 6. 2014 - 19:06)
Nemam rada cokoladu ale mam rada zmrzlinu.
saksa (Čt, 24. 6. 2010 - 11:06)
Myslím,že z naší stravy všeobecně vypadly hořké složky a to by mělo být vyváženo, takže určitě kakao doporučuji. Nu a vybírám si podle kvality, obsahu nutričních složek a to je pro mne rozhodující. Teprve následně hledím na cenu. A co se týče čokolády, tak pak jistě čistou hořkou čokoládu. Ale jak se v článku hovoří, mnohdy nejste o složení informování, takže taková domácí čokoládka z kvalitního kakaa bude vhodnější. Ale asi je málo času na vyrábění pochutin, ale babičky by si čas najít mohly. Co se týče čokolády s reishi, pak preferuji Ganoexel. Ale není to tu diskuze k houbičce reishi a o beta glukanech, ale když už tady byla zmínka, tak nejlépe čerstvé houby a pak opět nejdříve ty, které u nás rostou, tak tedy nejdříve hlívu ústřičnou. A ještě závěrem nutriční hodnoty zmiňované Gano Chocolade od Ganoexel - Kalorie: 116,28; Tuky: 0,58g; Cholesterol: 0 mg; Sodík: 47,1 mg; Vápník: 49,5 mg; Železo: 1,11 mg; Draslík: 253mg; Fosfor: 48 mg; Proteiny: 2970 mg; Vitamín C: 1,2 mg; Vitamín B3: 580,26mg; Tedy závěrem, ano kakao i hořká čokoláda, jíme totiž málo hořkého a kakaové směsi z kvalitního kakaa jsou jistě dobrým zdrojem energie a mohou pomoci snížit rizika kardiovaskulárních chorob.
Reklama