Zelený čaj
Účinky:
1) Antioxidant
Zelený čaj je bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů, jako epigallokatechinu a kyseliny gallové. Navíc zvyšuje aktivitu glutathion peroxidasy a dalších antioxidačních enzymů v tenkém střevě, játrech a plicích.
2) Antimikrobiální účinek
Zelený čaj silně působí proti škodlivým bakteriím a virům, přímým vlivem katechinů a nepřímo přes zvýšení hladiny glutathion peroxidasy.
3) Antialergenní účinek
Rozličné flavonoidy nalezené v zeleném čaji prokazují schopnost tlumit vzestup hladiny histaminu, který je hlavním mediátorem při alergických reakcích.
4) Thermogenní účinek
Zelený čaj obsahuje složky jako theofylin a kofein, které zvyšují metabolismus tuků.
Vhodné aplikace zeleného čaje:
- Ochrana proti volným kyslíkovým radikálům
- Bakteriální infekce
- Virové infekce
- Alergie
Hubnutí
Kontraindikace a interakce:
Lidé extrémně citliví na kofein by se měli vyhýbat zelenému čaji, pokud není zbaven kofeinu. Bezkofeinový zelený čaj má též výše popsané vlastnosti až na to, že nezvyšuje metabolismus tuků. Lidé užívající MAO inhibitory a antikoagulanty by měli užívání konzultovat s lékařem.
MK
Kapsle zeleného čaje od firmy Solgar můžete zakoupit zde nebo přímo v prodejně 001shop.cz, Krakovksá 22, Praha 1
Komentáře
Ale i u čaje platí pravidlo "všeho s mírou" Studie provedená vědeckým týmem vedeným Chung Yangem ze Státní univerzity v New Jersey ukázala, že polyfenoly, které jsou v čaji obsaženy (více v zeleném) mohou ve velkém množství poškodit játra a ledviny. Potkani a psi po konzumaci polyfenolů umírali na selhání právě těchto důležitých orgánů. Ve studii se uvádí i případy lidí s poškozenými játry, kteří konzumovali velké množství potravinových doplňků na bázi zeleného čaje (jedná se převážně o doplňky výživy určené k podpoře hubnutí). Jako toxické jsou uváděny dávky 10-29 mg polyfenolů / kg.
Jak již bylo zmíněno, polyfenoly se nacházejí ve větším množství právě v zeleném čaji, proto výzkumníci nabádají k umírněnosti při jeho konzumaci - jako hranici přitom uvádějí pití nejvýše deseti šálků zeleného čaje denně.
Citovanou studii si můžete přečíst zde:
http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/tx7000515?sessid=6006l3&cookieSet=1
Výše uvedené skutečnosti nejsou obecně známy, kdo by se divil, když téměř každá farmaceutická firma přidává polyfenoly do přípravků na hubnutí. Předávkovat se těmito látkami není až tak obtížné jak se zdá, stačí pouze denně pít několik šálků zeleného čaje a zároveň začít užívat některý z volně prodejných doplňků stravy k hubnutí (téměř všechny obsahují extrakt ze zeleného čaje - průměrně 1500mg se zvýšeným obsahem polyfenolů - konkrétní množstí nebývá uváděno).
Ale pokud žádný problém s játry nemáte, nemělo by pití i relativně velkého množství zeleného čaje být problém.
Jiné je to ovšem s potravinovými doplňky se zvýšeným obsahem polyfenolů - jedná se hlavně o různé přípravky na hubnutí, produkty proti stárnutí a tak podobně. Nadměrné užívání těchto suplementů nebo spojení jejich konzumace s pitím velkého množství zeleného čaje může mít v důslekdu negativní účinky na játra či ledviny.
zamilovala jsem si sypané čaje. Klasické pytlíkové mi jsou už proti srsti. Chtěla bych se zeptat, kolik litrů zeleného čaje může denně člověk vypít, aniž by mu to škodilo?
- Odpovědět
Pošli odkaz