Reklama

Koktavost a zadrhavani u malych deti

Bětka (Čt, 23. 7. 2009 - 23:07)

Když bylo synovi okolo tři a půl let, začal mluvit hodně rychle a najednou nám došlo, že se do vět vkrádá opakování prvních slabik a pak už se jeho řeč nedala nazvat jinak než koktání.
Šla jsem s ním k dětské doktorce a vysypala ze sebe, co má syn za problémy.
Ona mne vyslechla a povídá, že když mne poslouchá, je to jasné.Syn chce napodobit můj rychlý způsob řeči a protože mu mozeček funguje rychleji než mluvidla, dopracoval se až ke koktání.
Řekla, že hlavní je, aby vše okolo něj probíhalo v klidu.Dokonce jsem ho začala opět dávat spát po obědě, z čehož už "vyrostl"...Ale hlavně, jsem se VELMI přemáhala(jsem dost temperamentní) a mluvila s ním velmi klidně a velmi pomalu.Kluk se mnou mluvil také pomalu a asi po měsíci nebylo po koktání ani památky.To je moje zkušenost.

helena (Čt, 23. 7. 2009 - 23:07)

Dobrý večer, zajímalo by mne,jak jste s dcerkou překonala koktání?I má 3letá dcera ze dne na den začala hodně koktat, přestože do té doby mluvila dobře. Trvá to zatím týden, ale je to opravdu náročné...Díky

Alice (Pá, 14. 12. 2007 - 11:12)

Také mám dceru, která měla podobný problém, chodili jsme na logopedii, ale moc jí to nepomohlo. Pak mi moje kamarádka dala kontakt na soukromou logopedickou ordinaci. Tam se mi nejdřív vůbec nechtělo, protože jsem nechtěla platit za něco, co můžu mít v rámci pojištění. Ale poněvadž jsem už byla bezradná, řekla jsem si, že to tedy risknu. No a dopadlo to skvěle, protože tam byla úžasná doktorka, která nám fakt pomohla. A dokonce tam spolupracují i s psychology, což je taky dobrý, protože někdy jsou problémy i psychického rázu. Tak doporučuju, protože kam jinam investovat, než do našich dětiček.

Roman 38 let (Út, 20. 11. 2007 - 07:11)

Mám syna, kterému jsou 3 roky a začal před půl rokem koktat. Je více než pravděpodobné, že z větší části převzal vadu geneticky po mě, jelikož koktám od narození. Byl bych rád za jakoukoliv radu jak léčit koktavost jinak než logopedicky. Já sám jsem prošel dlouhá léta léčením a výsledek téměř žádný. Cítím, že největší podíl nese psychika a duchovní rozpoložení před zrozením do těla. Hledám tímto i takového člověka, který by byl schopen odhalit smysl nemoci, kterou si dotyčný človíček sám vybral a zda nadešla doba a smylsl nemoci se naplnil aby mohla být léčena. Děkuji všem. Roman.

Roman 38 let (Po, 19. 11. 2007 - 14:11)

Rád bych pomohl mému synovi který má 3 roky a před půl rokem začal koktat. Jednou věcí asi je dědičnost, kterou převzal po mě, jelikož já koktám od narození. Jelikož se to neustále zhoršuje do té míry, že již každé slovo začíná na desátý pokus, rád bych touto cestou zjistil jiné možnosti léčby než logopedií. Děkuji Roman.

Denisa (Čt, 26. 7. 2007 - 14:07)

Ahoj Lenko,
děkuji moc za příspěvek. Potvrdila jste mi z praxe,co jsem se dočetla.Začali jsme se tím řídit a zdá se to lepší. Ale jak říkáte,nejhorší je to s některými nejbližšími.Snažíme se hlavně o klid a pohodu,prázdniny nám také pomáhají.Udělala jste mi tou odpovědí radost.Mějte se hezky.Denisa

Lenka (So, 14. 7. 2007 - 10:07)

Ahoj Deniso,
já sama jsem předělávaný levák a tak mám s tím potíže celý život. Obě moje dcery ještě před příchodem do školy zadrhovaly -asi gemetický vliv, té straší nebylov 5 letech skoro kvúli tomu rozumět, ale přestala jsem chodit po logopedii, tam nám vůbec nepomohly, naopak by se dcera zafiksovala v tom, že je nějak divná.U mladší dcery jsem měla ten stejný problém.Ale obě jsou v pořádku a mluví plynule.Moje zkušenost je :hlavně na to dítě neupozorňovat, nenutit ho at to opakuje a dělat že to neslyšíte.Všem v okolí zakázat aby o tom s dítětem nebo i před dětmi mluvili- bohužel hlavně nejbližší jsou tak netaktní.Škola je pro dítě velký stres,zkuste ho na týden vzít ze školy a uvidíte jestli se to zlepší.Chápu že pro vás to musí být veliký stres, budte trpělivá a nedávejte před dítětem nic najevo, zkuste to a za pár měsícu uvidíte sama jestli je to lepší.Držím vám palce. Lenka

Denisa (Pá, 13. 7. 2007 - 16:07)

Kdo má zkušenost se zadrháváním nadaných dětí,kteří ve dvou letech mluvily naprosto plynule bez řečových vad a začaly koktat ve škole?

Kristyna (Po, 17. 7. 2006 - 21:07)

Koktavost a zadrhavani u malych deti - vase zkusenosti.

Reklama

Přidat komentář