Reklama

Crohnova choroba

LENA (Pá, 31. 10. 2008 - 15:10)

ahoj je mi 26 let a crohna mam uz asi pres rok.ALE obtize uz dele.Mam za sebou dve operace.Rozšířenou pravostranou hemikoloktomii to znamena ze mi vzali co mohli. Ani ted nejsem a asi nikdy nebudu stou nemocí úplně vyrovnaná. Nastesti už jedno dítě mam ale chtěli bychom ještě aspon jedno .Ale vůbec nevím jestli to bude jeste možné a po pravdě mam strach to zjistit.Držím vam všem moc palečky .

Dano.. (St, 29. 10. 2008 - 20:10)

no jo co s tím naděláme.Mě je taky 16 , Crohna mám rok a už to stačilo na to aby mi nasadili remicade(biolog.léčbu), žádnná sranda ale opravdu to moooc mooooc pomáhá...hodně štěstí a hlavně zdraví všem!

Vendy (Út, 28. 10. 2008 - 14:10)

Ahojky Lili, hostpitalizace trvá cca 10 dní, ale samozřejmě záléží na tom, jestli vše probíhá v pořádku. Mě pustili domů po 14-ti dnech, protože mi hnisala jizva.

Radim (Pá, 24. 10. 2008 - 23:10)

Majo radime zadarmo radime radi:nechapu jak po jednom clanku muzes ristjerry.. asi by to chtelo pritlacit v davkovani ci zmenit typ.... jak snadno vzbudit v cloveku pochybnosti o svem osetrujicim lekari.nazdar

DANA (Pá, 24. 10. 2008 - 22:10)

VŠEM VAM DRŽIM PALEČKY A NEVZDAVEJTE TO MAM DCERU KTERA MA TAKE TY SAME PROBLEMY JE JI POUHYCH 17 A TAK SI ŘIKAM MOHLO TO POTKAT MĚ NEŽ JI NEJHORŠI JE NA TOM TO ŽE NEMUŽU POMOCI DRŽTE SE

Ryda (Pá, 24. 10. 2008 - 21:10)

Mám zkušenost, že s Crohnovou chorobou se často pojí psychické problémy. Obvykle to souvisí s tím, že část postiženého nebo odstraněného střeva není schopna vstřebávat určité látky - aplikací vitamínu B12 nitrožilně je možné tyto problémy vyřešit.

Maja (Pá, 24. 10. 2008 - 19:10)

Pro Jerry,
Tak jsme na tom nějak podobně. V lednu resekce tenkého střeva, pak 8 týdnů s hnisajícím břichem v nemocnici. Po zahojení nadále průjmy, zvracení, bolesti a křeče. Tak jsem dostala kortikoidy, imunosupresiva a enterální výživu. Po 3 měsících se stav zlepšil, takže léčbu ukončili a začala jsem normálně jíst a z léků pouze 5mg prednisonu, helicid, ciphin, entizol. Po 4 měsících, kdy se stav pomalu zhoršoval se opět otevřely píštěle, zase průjmy a bolesti a zvracení. Při gastro a enteroskopii vředy nejenom v jejunu, ale i v žaludku a dvánácterníku, takže místo zlepšení naopak zhoršení choroby. Opět jsem tedy na vys dávce kortikoidů a imunosupresiv. Mám z toho v háji játra a leukopenii. Lékaři čekají na všechny výsledky a pak zvažují zahájení biologické léčby. Jenže mám nějakou divnou cytometrii, takže uvažují o tom, zda ve mě někde neroste rakovina. Stále totiž ani po 3 letech problémů nemám stanovenou diagnózu. Musím vás teda potěšit, že nejste sama v takovéto situaci. Alespoň znáte svoji diagnózu. Ty léky jsou správné, ale asi by to chtělo přitlačit v dávkování, či změnit typ. Mějte se a držím palce.

Jerry (Pá, 24. 10. 2008 - 12:10)

Po dlouhé době hledání jsem našla ¨lidi se stejným problémem. Už nevím co mám dělat. Jsem od května po operaci (resekce tenkého střeva v délce 50 cm). Sliby doktorů že se to zlepší se u mě nějak nepotvrdily. V září jsem začala docházet znovu do zaměstnání, ale psychika je hrozná věc - přejezd z domova do práce je pro mě veliká kovbojka (jestli v klidu dojedu nebo se budu muset vrátit domu). Beru Pentasu. Enterol, Helicid a myslím že to má minimální účinky. Napište někdo kdo jste po této operaci a jaké Vám nasadili medikamenty ( a hlavně jestli pomáhají). Všem Vám moc děkuju za Vaše rady a porady. Ještě něco o mě. Bylo mi letos 39 nemoc se mi projevila před 14 lety po operaci mimoděložního těhotenství ( léčba probíhala jako při ulcerose).Před 11 lety jsem porodila syna i když s obtížemi(narodil se velmi předčasně 28.týden)- nyní je úplně v pořádku a to nikdo nevěděl že mám Crohna. V té době jsem brala Asacol a Helicid. Všechny zdravím a držím všem pěsti v boji s tím naším neřádem.

Iva (Čt, 23. 10. 2008 - 18:10)

Prosím, máte někdo zkušenosti s colostrem u MC?Jedná se o sníženou imunitu a vzplanutí choroby vždy na podzim a na jaře a to pak jede.Má smysl vyhazovat peníze?

Pro Lili (Út, 21. 10. 2008 - 16:10)

Já byla v nemocnici 8 týdnů. Rána se nehojila a stále hnisala a tvořili se píštěle. Jinak mi říkali cca 10 dnů.

Návštěvník (Út, 21. 10. 2008 - 13:10)

Pro Lili,já jsem byla 10dnů v nemocnici.Ale to záleží jak probíhá léčba a hlavně jak se hojí rána.

Lili (Út, 21. 10. 2008 - 09:10)

Zajimalo by me jak dlouho trva hospitalizace, kdyz se de na resekci casti streva, dekuji

jita (Po, 20. 10. 2008 - 11:10)

zdravím všechny.dneska jsem prodělala kolonoskopii.našli mi tam nějaké polypy v ohybu střeva.takže mám jít na ultrazvukové vyšetření včetně Dopplera a endosonografii.mohl by jste mi někdo k tomu říct něco blíž?jak tyhle vyšetření probíhají??pokud jste je někdo podstoupil??díky moc

Petra (Ne, 19. 10. 2008 - 23:10)

Moc dekuju. Vyplasilo me to a jsem na to sama, tak asi nedokazu konstruktivne myslet. Dekuju.

Inula (So, 18. 10. 2008 - 23:10)

Ahoj,tak chci jen napsat, že syn je už doma. Je v pohodě a doufám, že to ten crohn dlouho vydrží v klidu.Ten první týden po operaci byl fakt strašně špatný, ale chce to těch 10 dnů, tak jak psala Jitule nebo Vendy. Mám z toho radost, tak jsem se o ni chtěla podělit. Přeji vám všem co nejvíc síly, aby jste téhle blbé nemoci mohli odolávat!

jitule33 (So, 18. 10. 2008 - 18:10)

ahoj Petro,jak jsem psala, někteří lidé žijí s Crohnem "v celku v klidu" ale někomu Crohn zkomlikoval život, jistě jde napomoci udržet Crohna v klidu jídlem..bezezbytkovou dietou, minimalizovat stres, atd...ze začátku si zapisuj co jíš,co ti udělalo špatně,které jídlo ti neudělalo nic.Co se týká ženy a dítě,ano bývá to trochu komplikovanější,ale zase...i zdravá žena může mít problémové těhotenství:-) proto se neboj sbírej informace,ptej se co tě zajímá. když mi diagnostikovali Crohna taky jsem nevěděla lautr nic a byla jsem zmatená,hodně mi pomohl internet různé diskuze, ptala jsem se,a na každou návštěvu svého gastroentorologa jsem si nachystala seznam otázek :-)

Petra (So, 18. 10. 2008 - 12:10)

Ahoj.
dekuju za odpoved. Trosku me desi, co se dozvidam - nekteri lide s touhle nemoci dopadli dost spatne a ja nevim, co delat, co nedelat, co jist a co nejist abych to nezhorsila. V prvni rade budu muset asi zmenit doktorku, protoze ta moje mi dokazala akorat dat prasky, vydesit me a rict, ze zeny s Crohnovou nemoci maji problem mit deti. Tak se v tom trosku placam.

jitule33 (Pá, 17. 10. 2008 - 17:10)

ahoj Peťo,diagnostikovat Crohnovu chorobu neni opravdu někdy snadný úkol, nééé,že bych se chtěla zastávat českého zdravotnictví,ale někomu nemoc diagnostikují hned,někomu třeba až za 5let:-( je toho moc informací o této nemoci,někdo s ní žije naprosto normální plnohodnotný život a někoho dokáže opravdu moooc potrápit,posílám odkaz,kde je docela hodně informací všeobecných,kdyby tě něco napadlo,co by tě zajímalo ptej se.

http://www.crohnovanemoc.cz/on-line-poradna/

mrkni na to,stránky jsou věnované tomuto tématu

Petra (Pá, 17. 10. 2008 - 16:10)

Ahoj vsem,
dneska mi dokrorka rekla, ze mam Crohnovu chorobu a dostala jsem leky. Je mi 27 a po letech obtizi na to konecne prisli - holt ceske zdravotnictvi :(
Nic o tehle nemoci nevim, tak brouzdam po netu a budu moc rada, kdyz mi nekdo objasnite o co vlastne jde a co me ceka. Moc dekuji. Petra

Inula (Pá, 10. 10. 2008 - 17:10)

Jitule a Vendy, díky za odpověď. trošku jsem se uklidnila. Mě to jen připadá divný, že 5 dní po operaci a je v tak hrozným stavu. Mému muži brali ledvinu a mě operovali štítnou žlázu, ale 3. den po operaci jsme už celkem fungovali. Myslela jsem, že už bude mít nějakou tekutou stravu, nebo aspoň ten enterál, ale nee, je jen na kapačkách. Tak uvidíme zas zítra. Mějte se fajn a díky.

Reklama

Přidat komentář