Potravinové doplňky a potraviny pomáhající snížit vysokou hladinu cholesterolu
Přírodní prostředky pomáhající snížit vysokou hladinu cholesterolu či zabraňující jeho ukládání v cévách:
Vitamín C
Schopnost vitamínu C recyklovat oxidovaný vitamín E a pomáhat při neutralizaci hydroperoxidových radikálů poskytuje silnou ochranu před onemocněním srdce a cév. Hydroperoxidové radikály snižují hladinu vitamínu E a oxidují LDL (špatný) cholesterol a krevní tuky (což je potenciální spouštěcí faktor pro tvorbu atherosklerotických plátů v cévách). Vitamín C též zabraňuje akumulaci lipoproteinu A v postižených tepnách (lipoproteinu A nosí a shromažďuje cholesterol v tepnách a zabraňuje rozpouštění krevních sraženin). Vytváření plátů se urychluje, pokud se setkává LDL cholesterol s lipoproteinem A. Naštěstí vitamín C zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL), který zrychluje odvod LDL cholesterolu z tepen. Dodávání vitamínu C může snížit i celkový cholesterol a krevní tlak, vyšší dávky C vitamínu jsou spojovány s nízkou hladinou krevních tuků. Cukrovka je velkým rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév vzhledem k vysokému počtu glykací, poškození způsobených vazbou cukru na tělesné proteiny. Mezi jiným může glykace poškodit integritu cév a narušit mechanismus, který kontroluje produkci cholesterolu v játrech. Suplementace vitamínem C významně snižuje glykaci.
Jablečný pektin
Ve vodě rozpustná vláknina je lepkavá a s vodou vytváří gel. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru tím, že zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Zároveň též chelatuje toxické těžké kovy ve střevech. Dále rozpustná vláknina pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu tím, že váže žlučové kyseliny, což způsobuje větší odbourávání cholesterolu na žlučové kyseliny.
B-komplex
B3 (niacin) upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. B4 (kyselina listová) snižuje hladinu homocysteinu. B12 (kobalamin) snižuje hladinu homocysteinu, snižuje riziko srdečních onemocnění. Homocystein působí jako jed pro buňky. Napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A na těchto místech pak má škodlivý LDL cholesterol možnost ukládat se ve formě plaku a způsobuje arteriosklerózu. Tak je jasné, že cholesterol a homocystein jsou nebezpeční partneři, kteří způsobují onemocnění a dřívější stárnutí. Snižování homocysteinu má proto vždy velký význam při zjištění zvýšené hladiny špatného cholesterolu LDL.
Česnek
Česnek má širokou škálu pozitivních vlivů na srdce a cévy, zejména díky obsahu sloučenin síry (allicin a jeho metabolity). Výzkum prokázal, že česneková suplementace snižuje hladinu celkového cholesterolu zlepšuje poměr mezi HDL a LDL. Dále jsou zde důkazy, že česnek vlastní schopnost snižovat krevní tlak. To je často propojeno se vlastností rostlin redukovat shlukování krevních destiček.
Beta-glukan
Beta-gkukan je polysacharid získávaný z buněčných stěn pekařských kvasinek, ovsa, ječmene a z mnoha medicinálních hub, jako např. maitake.
Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu
Pro snižování hladiny cholesterolu bylo v klinických testech používáno mezi 2900 až 15000mg beta-glukanů denně. Pro zvýšení funkcí imunitního systému nebyla zatím vědecky stanovena doporučená denní dávka. Výrobci beta-glukanů obvykle doporučují mezi 50 až 1000mg denně (na lačno).
Vitamín E
Vitamín E neutralizuje hydroperoxidové radikály, které oxidují LDL (špatný) cholesterol a krevní tuky, čím zvyšují riziko atherosklerózy a onemocnění srdce a cév. Tento vitamín současně zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, pokud je nízká, zvyšuje odbourávání LDL a fibrinu (proteinu účastnícího se tvorby krevních uzávěrů), zabraňuje srážení krevních destiček a vytváření trombů (cévních uzávěrů) a pomáhá obnovit normální srdeční rytmus (reguluje odpověď srdečního svalu na vápník). Mnoho studií potvrdilo, že vitamín E je značnou prevencí onemocnění srdce a cév.
Černý čaj
Černý čaj je skutečným zázrakem, shodli se američtí odborníci, kteří lahodnému nápoji přiřkli další plus. Popíjení černého čaje totiž podle jejich zjištění dokáže vyrovnat zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Jeden šálek denně navíc také ochrání před srdečními chorobami a možným infarktem.Lidem, kteří popíjeli čaj alespoň po dobu tří týdnů, poklesla v krvi hladina lipoproteinu, jenž je označován také jako špatný cholesterol, o sedm až jedenáct procent, což je výborný výsledek.
Zelený čaj
Zelený čaj v některých studiích, ne však ve všech, snižoval celkový cholesterol a zlepšoval cholesterolový profil (snížení “zlého“ LDL cholesterolu a zvýšení “dobrého“ HDL cholesterolu. Zelený čaj ochraňuje též srdečně-cévní systém tím, že snižuje shlukování krevních destiček.
Zelený čaj též chrání LDL cholesterol před poškozením oxidací. Zvyšuje antioxidační aktivitu krve.
Rybí tuk a koenzym Q10
Existuje jeden živočišný tuk, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Jde o rybí tuk, v němž jsou obsaženy 3-omega mastné kyseliny. Ty brání usazování tuku v cévách. Ačkoli obvykle upřednostňujeme čerstvé potraviny, v tomto případě je lépe sáhnout po potravinových doplňcích. Kapsle s rybím tukem totiž na rozdíl od čerstvých ryb neobsahují olovo, rtuť, kadmium a jiné těžké kovy. Pokud užíváme léky, které snižují vysoký cholesterol, měli bychom se také poohlédnout po doplňcích s koenzymem Q10. Léky na vysoký cholesterol totiž často negativně ovlivňují hladinu tohoto důležitého koenzymu.
Lecitin
Lecitin je schopen na sebe cholesterol navázat a následně jej rozpustit. Pomáhá tak při transportu tuků v těle a rozpouští již vytvořené cholesterolové usazeniny. Mimo jiné je také dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti a optimalizaci krevního tlaku. Lecithin můžeme nalézt v játrech, žloutcích či arašídech a sojových bobech. Na našem trhu je však také k dostání v kapslích pro ty, kteří tyto potraviny nekonzumují v dostatečném množství.
Vilkakora
Alkaloidy vilkakory (mitrafylin, rhynchofylin a hirsutin) snižují krevní tlak a mají vasodilatační účinek (rozšiřují cévy). Rhynchofylin též zabraňuje shlukování krevních destiček, pomáhá předcházet trombóze (ucpání cév), snižuje srdeční frekvenci a krevní cholesterol.
Kurkuma
Studie z roku 2008 zveřejněná v časopisu Drugs in R & D zjistila, že standardizovaný přípravek s curcuminoidy z kurkumy je lepší ve srovnání s lékem na snižování hladiny cholesterolu atorvastatin (obchodní název Lipitor ).
Aloe vera
Několik studií na zvířecích modelech jakož i na lidských subjektech předpokládá, že požití aloe může mít příznivý účinek na snížení sérového cholesterolu, sérových triglyceridů a sérových fosfolipidů, které, když jsou zvýšené, zřejmě akcelerují ukládání tukových substancí ve velkých a středních tepnách, včetně věnčitých tepen srdce.
V jedné studii byly krysy albíni krmeny dietou s vysokým obsahem cholesterolu s experimentální skupinou krmenou polysacharidem (Glukomannan) z Aloe. Ve srovnání se skupinou kontrolních zvířat skupina krmená frakcí Aloe vykazovala:
1. Snížené celkové hladiny cholesterolu.
2. Snížené hladiny triglyceridů.
3. Snížené hladiny fosfolipidů.
4. Snížené hladiny neesterifikovaných mastných kyselin.
5. Zvýšené hladiny HDL cholesterolu (“dobrý“ cholesterol).
6. Výrazně zvýšené poměry HDL/Celkový cholesterol.
Důkazy předpokládají, že požívání Aloe může mít zdraví prospěšný účinek na metabolismus tuků (lipidů), který by mohl, když je u lidských subjektů aktivní, snižovat riziko ischemické choroby srdeční u lidí. (Joshi a Dixit, 1986)
Extrakt z olivových listů
Extrakt z olivových listů bojuje proti endoteliální dysfunkci na více úrovních. Zvyšuje produkci oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá relaxovat krevní cévy. Snižuje produkci a aktivitu molekul známých jako matrix metaloproteinázy, neboli MMP. Nadměrná aktivita MMP doslova rozpouští gelu podobnou substanci, která drží buňky pohromadě, což činí cévní stěnu stále více náchylnou k poškození plakem. Pomáhá také předcházet oxidaci LDL-cholesterolu, který v prvních stádiích přispívá k rozvoji aterosklerózy. Oxidované LDL spouští zánět a dále poškozuje tepny. Extrakt z olivových listů má cílené protizánětlivé účinky.
Další potraviny a potravinové doplňky pomáhající snížit cholesterol:
Řasy spirulina a chlorella, alfalfa, extrakt z hroznových semínek, lněný olej, konopný olej, olivový olej, semínkaa ořechy, skořice, zázvor,čerstvá zelenina a ovoce.
Komentáře
po půl roce pravidelného užívání jsem zvýšený cholesterol neměla.
- Odpovědět
Pošli odkaz