Není zácpa jako zácpa
Zácpa atonická je stav střeva, kdy je jeho svalovina ochablá, střevo se pohybuje málo, je na několika místech pytlovitě rozšířené a jakoby prověšené. V konečné části střeva se u této forma velmi často nacházejí tzv. střevní výchlipky, což jsou vakovité slepé váčky tvořené balonkovitě vydutou střevní stěnou.
Ve výchlipkách se nacházejí zbytky stravy, které zde mohou setrvávat velmi dlouho - až roky - a vést i ke tvorbě tzv. střevních kamenů (koprolithů) a doslova jedovatých hnilobných produktů. Je to obraz nezávislý na faktu, že potrava se v celém trávicím kanálu zdržuje i tak nadměrně dlouho. Je to vystupňování tohoto jevu ve výchlipkách.
Výskyt tohoto typu zácpy je o něco častější u lidí, kteří nikdy nesportovali. Ti mají pak nejen "ochablé svaly a prověšené břicho", ale jejich vazivo a svalstvo je i uvnitř těla ochablé.
Při atonické zácpě navíc dochází i ke zvýšené spotřebě některých vitaminů, jichž má organismus přes jejich jinak normální přívod málo pod obrazem tzv. hypovitaminosy.
Zácpa spastická má za příčinu střevo v křeči, někdy s tendencí ke stažení po celé délce. V některých případech jsou výrazně zúženy úseky střeva, mezi nimiž se mohou nacházet ochablé a pytlovitě rozšířené úseky.
U obou popsaných typů dochází k prodloužení pobytu potravy ve střevě a k jejímu rozkládání kvasnými a hnilobnými procesy pomocí bakterií a kvasinek. Rozpadové produkty se vstřebávají někdy v měřitelné míře do organismu a postižený se pak diví, že na migrénu, depresi, bolesti hlavy či bušení srdce, že "nic nezabírá", že je unavený, spavý a že "vyrážka" na obličeji nebo na zádech na nic nereaguje.
V případě vyčištění střev a po delší skutečné normalizaci stolice je výrazná úleva až vymizení potíží pro pacienta a někdy i pro okolí skutečností skoro šokující.
Autor: MUDr. Rudolf Zemek
Komentáře
pročetla jsem všechno, co se doposud tady napsalo.Zácpou jsem trpěla od malinka. Dnes už chodím pravidelně, někdy i několikrát denně a nemám ani akné, ani rýmu ani chřipku.. nic... Vyzkoušela jsem všechno možné...i klystýry...
Prvně zaručené babské recepty ohledně švestek, štávy z louhovaných švestek...nezabraly. Tělo si zvyklo hned.
Tak teplou vodu, kyselé mléko na lačný žaludek, asi týden mi vyvolávali "potřebu", ale pak si tělo opět zvyklo.
Zkusila jsme běhání, sport, plavání!...zpočátku člověk musel překonat křeče v břiše, jak jsou střeva v podstatě narvané k prasknutí. Ano, přiznávám, že svůj efekt to mělo, i když opět nějak střeva zlenivěla.
Poté přišly na řadu kefíry, jogurty...pak i musli po ránu s mlékem...výsledek? Přibývání na váze, oteklost kůže, jak jsem zadržovala vodu a především vstřebávala zpátky více solí a sodíku a jiných látek. Prostě lidově řečeno jsme tloustla, i když na záchod se chodilo po malých kouskách ale přeci.
Klystýry jsou fajn věc, ale je pravda, že ne vždycky na to člověk má dost soukromí a času.Dost cestuji. Hlavně je to po čase pro tělo taky návykový zvyk čekat na vnější stimulaci. Stejně tak stimulace konečníku pro vyvolání nutkání.
Tak jsem přemýšlela, jak jinak si tedy naučit zvyknout tělo na to, že ráno chci jít normálně na záchod a vyprázdnit se jednak bez problémů, jednak najednou a zantelně.Cítit tu lehkost břicha, prázdnost.
O colonixu ani jiných přípravcích, co tu píšete nic nevím. Já jsem šla s logickou úvahou rovnou do lékárny a řekla si o Psyllium, prostě obyčejnou vvlákninu. Ne tu z reklamy v televizi, ale tu nejobyčejnější...výborná věc! Musíte na ni ale moc pít...Pro mě to tedy není problém, vodu považuji za nejchutnější nápoj, ketrý je na světě dostupný:-) Pokud nepijete, nebo kvůli cestování jako je to u mě,nemůžete moc pít, tak má vláknina opačný efekt..staví!
Já ráno vstanu, dám si 3 deci vody na lačno, pak rozmíchám vlákninu a vypiju. Pak vypiji další množství vody, podle chuti jak snesu. Jen si chvíli sedím a už přijde ono nutkání.
Abych předešla návyku...tak jsem občas jeden den vynechala. Vstala, vypila vodu, pak si dala tak deset minut "voraz", třeba se malovala, nebo tak,..rozhodně to chce ale po ránu již kmitat, chodit a ohýbat se a pak jsem zasedla ke stolu ke snídani, dle návodu se snažím dodržet půl hodiny odstupu a už při třetím soustu přichází puzení...
A dnes stačí ráno vstát, jít na malou a je všechno v jednom. Je to skvělé a pro toho, kdo nezná zácpu, nepochopí, jak může být krásně z takové přirozené věci!:-)
Nicméně, samotná vláknina nestačí. Mám na sobě odpozorováno, že je důležitá míra stresu. Vždy mi dělalo problém dojít si v cizím prostředí, natož na veřejném záchodě! Dnes si říkám, radši ostudu, než bolesti:-) Navíc, pokud jsem nestastná, mám stres, málo spím, nebo se se mnou pohádá někdo důležitý, nebo před menstruací(ale to souvisí s pbecným jevem zadržování vody)odrazí se to na mě v podobě zácpy. Je to otázka dne maximálně dvou, a pak se to vššechno zase uvolní a je to v pořádku. Ale jistá spojitost s psychikou tu nesporně je. Už i Freud(nenechte se odradit vědeckými žvásty, jen chci inspirovat) říkával, že zácpa je odrazem jakéhosi zadržování citů, emocí, nebo známka touhy po hromadění čehokoli. Že se nám něčeho v našem citovém světě nedostává, at je to láska, sebevědomí...cokoli. Možná na tom trochu pravdy je. To už si posudte sami před sebou.
Dalším faktem, který je nesporný, že zácpa je přímo úměrná míře zkonzumovaného jídla. Nejím pravidelně...nebo spíš jím pořád. Je pravda, že jím velké porce. Ale největší úskalí je, když jím nárazově a velké množství najednou.
Představuji si to asi takhle: Střevo je v podstatě trubička jak z látky..když jí má proklouznout velké sousto, tuhé, neklouzavé, ale především velké..hůře se prodře průměrem té trubičky. Pokud je ovšem sousto menší, prochází snáze. Jako hadice od vysavače:-) Pokud ji navíc sem tam nechám odpočinout, nedostane se do střev žádné jídlo, vznikne volné místo, sousta uvnitř střev se mohou rozložit do plochy a nemusí se držet v tom velkém chcuchvalci, který sotva projde traktem. Tudíž z toho plyne, zařadte do svého týdne den, kdy jíte méně...a více pijete. Střeva si trochu odpočinou. Nebude se na jejich stěny vyvíjet takový velký tlak a budou i snáze pracovta ve smyslu peristaltiky. Ony se musí jako by vlnit, a když josu těžká,plná jídla, jde to hůře.
Je důležité so uvědomit, že do střev jde to, co vypijeme. Ze střev se nám do organismu vstřebává voda. Ppokud střeva v podstatě ucpeme velkými dávkami jídla, velkými sousty, stolice tam stojí o něco déle než je nutné..vstřebává se zpátky tudíž i více vody, minerálů a hlavně sodíku:-(..proto pak zpětně nemáme tolik žízen...což vede zase k zácpě. Dopřejte tělu/střevám chvílema odpočinek od jídla, jezte méně, menší porce...jeden den v týdnu a naoplátku více pijte. Osvědčilo se mi, pravidelné jezení jablek ale i se slupokou, a zelenina!!!
A hlavně proto, že je v ní moc a moc vody, a především stolici jakoby nabublá a je tím mnohem měkčí. Na druhou stranu zelenina má i takový výborný efekt, že se drží v těle dlouho, zpomaluje chod...ale jen svůj, to znamená, že se postupně vmíchává do postupujích odpadních soust a tím je všechny jak říkám probublá a jde to ven jak po másle.
No a ještě na závěr..ke klystýrům, ano pomáhají, ale podnět by si měly střeva umět vyrobit zevnitř, ne zvenku umělým podrážděním. Přeci jen, je to otvor pro směr "výchozí" ne pro směr "vcházející", ale na druhou stranu, raději klystýr, než projímadla:-(...těch jsme si taky užila!
Snad vám někomu pomůže, co jsem tu napsala. Pro ty, které rozčilují ti, oc něco propagují...já nepropaguji nic jiného než svou zkušenost.
Vážně přísahám že po 24 letech se zácpou, oc si ji uvědomuji, jsem tohoto "problému" zbavena.Chce to jen poslouchat své tělo, naučit jej na určitý režim a trochu mu v tom pomoci.
Pro pořádek: dnes už psyllium používám jen někdy, zpravidla by se dalo říci jednou za 14dní a taky zdravotně-to je tehdy, když pocituji, že na mě jde rýma, či nachlazení, abych předešla vzniku nemoci...že vir rýmy a chřipky a podobné věci jsou umístěny do oblasti střev, je už známým faktem asi pro vás všechny tady. A pravda je, že i pokožka je nesprávnou funkcí střev hodně poznamenaná!
Takže na závěr, hodně zdaru v boji se sebou samými:-)Ať i vám každé ráno začíná pocitem lehkosti a volnosti:-)
Všem držím palečky,sice ještě občas bojuju,ale jde to líp:-)
Všem držím palečky,sice ještě občas bojuju,ale jde to líp:-)
Očistu organismu přivítají také naše játra, která se zregenerují a ledviny zase dostanou novou energii pro svoji činnost.
Jak vidíme, očista těla je velmi důležitá, protože nám nastartuje organismus a doplní chybějící energii.
Tím se střevo stává méně pohyblivé, trávená potrava postupuje pomaleji, může docházet i ke stagnaci, přichází zácpa. Udělejte vše pro to, aby jste nemuseli sáhnout po projímadle. Pokud s tím začnete, budete mít velký problém vyprázdnit se přirozeně. Naučte své střevo znovu pracovat - dopřejte mu očistnou kůru a naučte se pravidelnosti. Nezapomeňte také na duchovní příčinu zácpy. Ta je v neschopnosti opustit staré a nepotřebné, lpění na materiálu, nevíra v další životní cestu.
Colonix mi pomohl výrazně změnit kvalitu mého života:
Pokud se příčiny zácpy neřeší a ze střeva se stane něco jako nehybná zanesená odpadní trubka, zbytky stravy jím naopak začnou procházet bez "povšimnutí", jako když spláchneme záchod - zácpy se změní v déletrvající průjmy.Právě na tyhlety neduhy je odborník právě Colonix.
jmenuje se to REVITA, a na www.confido-ad.com se dovis vic.Kdyz budes chtit kontakt na pani od ktere kupuji, ja ti ho poslu.
- Odpovědět
Pošli odkaz