Reklama

revmatoidní artritida

MIa (Ne, 16. 3. 2008 - 21:03)

Diskuzi o tomhle tématu končím, je to stále já o voze a vy o koze.
Pěkný večer.

MIa (Ne, 16. 3. 2008 - 21:03)

Taky mámo, vůbec nechápete, co chci říct. Není to o játrech, není to o zdravých výrobcích nedej bože od nějakých dealerů, je to pouze omezení masa, mastných výrobků, tučných sýrů a jiných tučných mléčných výrobků. To je celá věda. Na tohle se opravdu s odborníkama radit nemusím. Sorry.A víte kolik profi sportovců trpí touto nemocí! Spousta. Někteří pak akorát předou na nižší úroveň ale dělají to pořád. Teď jsem se o tom bavila s fyzioterapeutem, který se tímto zabývá. Toť vše.

Taky máma (So, 15. 3. 2008 - 22:03)

Psychika pomůže velmi. Nemluvím o tom, že se nemá hýbat a cvičit, ale o tom, pokud tato nemoc potká třeba velmi mladého člověka, který dělal nějaký sport a teď nemůže.Pak je dobré rychle najít něco jiného. Protože jinak to taky může dopadnout špatně.V dietu na RA vskutku nevěřím, jíst tak aby nebyla játra přetěžována,případně se poradit s dietním specialistou, zda díky lékům něco nechybí. Ale rozhodně postupovat v součinnosti s odborníky a ne nějakými dealery zdravé výživy.Už tu o tom byla řeč...

Mia (So, 15. 3. 2008 - 19:03)

Vůbec to není o šetření jater, psychice a módě. To si jako myslíte, že psychika a hudba, práce a knížka Vám pomůže? To se na mě nezlobte, ale zásadně nesouhlasím. Pokud se nebudete hýbat, nemáte šanci a to mi věřte. Krom kloubů budete mít i nepoužitelné svaly a tím že nebudete mít použitelné svaly, nebude mít klouby co držet a opravdu se můžete smířit s tou knížkou a hudbou. Vždy se dá najít adekvátní sport. Ikdyž jestli už jste ve stavu s knížkou, tak se urychleně snažte cvičit, tak jak Vám to bolest dovolí. A věřte, když nemůžete sportovat kvůli kloubům, můžete aspoň cvičit svaly, ty hrajou obrovskou roli v souvislosti s klouby. Jsem 3 týdny po operaci a každý den bojuji hned několikrát s tím kolenem a svaly, které mi ochably. Cvičím, posiluju a masíruju. Den ze dne je to i přes obrovský otok a bolest lepší. Takže tak nějak to funguje. A na tu diskuzi o dietě radši zapoměňte. Bohužel většina z vás není schopna ani tu myšlenku přijmout.

taky máma (So, 15. 3. 2008 - 13:03)

Jak se máte všichni? Určitě je dobré šetřit játra,ale podle mého mnohem důležitější je psychická pohoda. Místo věcí, které už třeba nejdou ( sporty), najít hudbu, práci nebo podobně. To zachraňuje. A trápit se moc tím, že jím zrovna to,co se nesmí:-)))za můj život těch správných a nesprávných věcí bylo i pro zcela zdravého člověka tolik ( špenát, máslo vajíčka...) no a teď je zrovna moda bio...
Tak se mějte....

MIa (Pá, 14. 3. 2008 - 17:03)

Jinak já osobně jsem taky zastánce dobrého jídla, navíc mám přítele myslivce, takže docela dobrý zdroj masa, dietu jsem nikdy žádnou nedržela a sním na co přijdu, ale říkám si, že za pokus to stojí.

MIa (Pá, 14. 3. 2008 - 17:03)

Přesně tak, jak říkáte jde spíše o zkoušku. Já našla jen takové obecné informace. Jako "revmatickou dietu" jsem si to nazvala já pracovně. Navíc jsem se dočetla, že omezení živočišných potravin dokáže snížit aktivitu revmatu o 1/3 (nějaký vědecký výzkum). Je to založeno na tom, že trávení těchto potravin spotřebuje spoustu energie, kterou tělo může vynaložit na boj s nemocí. Tak mě spíš zajímalo, jestli to někdo nezkoušel. Mě se taky nechce omezovat, jen zjistit, zda to funguje. Tak já to teda nějak aspoň částečnš vyzkouším a po pár týdnech dám vědět. Třeba se jěště někdo do diskuze pustí.

Jana (Pá, 14. 3. 2008 - 16:03)

Já tada taky ještě o tý dietě neslyšela,mám podobný názor jako Val,nač si odepírat,ke vší té "smůle"ještě jednu s těch nej..věcí v životě jako je se nádherně s chutí najíst.Pokud by to však mělo být ku prospěchu věci,tak to zas jo.Ale chce to nějakou zkušenost.Kde jsi se Mio o té dietě dozvěděla?Tak tam by měly být i info další ne??Konečně jsem dnes splašila nějského dr. ohledně toho špatného dýchání u dcery,takže jedeme v úterý do Prahy.Jsem zvědavá jestli se na něco přijde,už s tím potřebujeme hnout.Jinak jak jsem četla hořejší příspěvky,jste děvčata nádherný optimistky,tak ať dobrá nálada vydrží a hlavně ať je proč se radovat.Venku je tak hnusně už aby bylo to sluníčko,to se i ty větší problémy zdají trochu menší.

valerie (Pá, 14. 3. 2008 - 13:03)

Mio,já teda žádnou revmatickou dietu nedržela a ani nehodlám,doktor mi taky nic nedoporučoval a abych si při svém ,již tak omezeném životě,ještě odpírala na co mám chuť? Co by pak už člověk z toho života měl?
Tělo ví,co potřebuje a řekne si o to,tak bych to nechala na něm.Ale samozřejmě,že pokud ji chceš vyzkoušet,tak do toho a pokud zabere,tak dej vědět,třeba změním názor a taky zkusím...

Mia (Pá, 14. 3. 2008 - 12:03)

Mám na vás všechny dotaz. Nezkoušeli jste držet jakoby "revmatickou dietu". Vím že by se měla omezit živočišná strava, ale nevím, co místo toho jíst (místo sýrů, jogurtů, mléka, másla apod.), samozřejmě je mi jasné odstranění masa a mastných výrobků z jídelníčku, ale u toho ostatního fakt nevím. Díky za radu a vaši zkušenost.

valerie (Čt, 13. 3. 2008 - 20:03)

Samozřejmě nechci tobě,zkušené matce,radit,ale všeobecně vždycky zabírá,když člověk zareaguje jinak,než se očekává,takže když ty zareguješ na škaredé slovo jinak než uražením se,či pláčem,tak si myslím,že to bude mít úspěch. Za pokus to stojí ne?

valerie (Čt, 13. 3. 2008 - 20:03)

Jani,to přece nemůžeš brát vůbec vážně.V pubertě toho člověk naplácá. Normálně to pus´t druhým uchem ven a nebo na to nějak vtipně zareaguj a převeď to v odlehčující srandu,tím u dětí získáš body,když budeš stejný puboš.Já tak vychovávala 13letou superpubertální dceru svého již bývalého přítele. A staly se z nás takové kámošky,že i když s jejím tatínkem už druhý rok nejsem,tak ke mně jezdí o každých prázdninách,voláme si a píšeme a je to super.

Jana (Čt, 13. 3. 2008 - 18:03)

Jéé,díky Val za povzbuzení,já si stále dokola říkám,že je to přesně tak jak píšeš,ale pařesto to nějak nemůžu rozdýchat.Já ty děti tak miluju,že se mě každé jejich ošklivé slovo na mou adresu strašně dotýká!!!!!!!!Jo,vím bude zas líp.S tou Lenčou je to fakt podezřelé,ona se zas určitě najde :-)).

valerie (Čt, 13. 3. 2008 - 16:03)

Vydrž Jani,zas přijde to lepší období. A je lepší být puberťák a trochu zlobit,než být nemocný ne? Lenča na nás asi totálně hodila bobeček či co???:-))

Jana (Čt, 13. 3. 2008 - 16:03)

Díky,to je pořád dokola,už mě to štve.Teď mám celkem blbí období,kluk je sice zdraví,ale zas pěknej puberťák!!!!No vám ale o problémech asi nemusím vyprávět co?Nějak se nám odmlčela Lenča.Pa

MIa (Čt, 13. 3. 2008 - 15:03)

s tím sluchem a zrakem taky neporadím, ale normální to určitě není. Zkuste zavolat klidně jinému revmatologovi nebo na revmatický ústav. Takhle to dle mého nejde. Hodně zdaru.

valerie (Čt, 13. 3. 2008 - 14:03)

Jojo s tím pitím to bude asi tak,jak říkáš,mladý organismus vydrží víc. To vidím,když jsem pařila s o hodně mladšíma kámoškama.Ony ráno v pohodě a já proležela celý den:-))Jinak Jani,s tou ztrátou zraku a sluchu ti opravdu neporadím,mi je při větší námaze spíše na omdlení,vše se mi kolem točí a je mi slabo a totálně se potím,ale tohle co píšeš neznám.

Jana (Čt, 13. 3. 2008 - 13:03)

Ještě k tomu pití,dcera chodí pravidelně víkendy s kámoškama do hospůdky,pije teda hlavně pivo,ale dá si i něco tvrdšího.Druhý den je však o.k.,a to třeba přijde po páté ráno domů a je schopná v osm jet s tátou pro zboží/máme totiž stánek ovoce-zelenina/,kocovina ty bláho žádná,to nechápu.Přičítám to spíš tomu,že mladé tělo má lepší metabolismus atd.Ještě jsem se chtěla zeptat jestli některá nemáte zkušenosti s tím,že jak jsem již psala,dceři se strašně špatně dýchá už jen fakt při malinké námaze,a včera se jí k tomu ještě přidalo to,že při rychlé chůzi najednou strácí zrak a sluch.Do Prahy na naši dr.se nemůžu dovolat,jestli by poradila co s tím a nejlépe od čeho to je,tak asi budeme muset k dětské u nás.Tak ahoj.

valerie (Čt, 13. 3. 2008 - 12:03)

Holky,jen žádné chmury.Chce to neztrácet optimismus a humor,s ním se dá zvládnou vše.
Markétu chápu,ale život přece nekončí,vždycky je naděje,že bude lépe a k té je třeba se upínat.

MIa (St, 12. 3. 2008 - 22:03)

Pro Markétu, moc se tím nezaobírej. Prostě žij, jak můžeš. Však si ty správný kamarády najdeš. To není normální, že tzo až tak krutě prožíváš. Najdi si prostě věc, pro kterou stojí vynaložit veškeré úsilí na život. Moc mě mrzí, že to tak bereš. Psychika se opravdu odráží na tvé nemoci. prostě to ber, jak to je. najdi si kluka, který o tom bude vědět a bude tě mít rád, tak jak to je. Těch chlapů, který to vezmou, je opravdu hodně. Neboj se toho. Neciť se méně cenná. Každý má svoji cenu. A tu cenu netvoří, jak jsi nemocná, ale jak se s tím dokážeš poprat. Já mám výhodu, já jsem se s tím mohla prát několik let. Vím že to bylo těžké, ale teď mám partnera, který o tom ví od začátku a ví jaké můžou nastat komplikace. Vím, že na tom nejsem asi tak bledě (zdravotně i psychicky) jak jseš ty, ale nevěřím tomu, že je nutné se tomu tak poddat. Prostě musíš být silná žena a postavit se tomu. jezdila jsem do lázní, kde na tom již děti byli hodně špatně, ale nikdo se tomu nepoddal a tom jim bylo stejně jako tobě. nemohli se uščesat, chodili hodně špatně, postižené měli celé tělo, ale nikdo to nevzdal, měli své partnery a užívali si života. Opravdu na mě působíš strašně špatně a nevěřím, že se v tvém okolí nenajde nikdo, kdo tě pochopí. Tak se měj krásně.

Reklama

Přidat komentář